Guvernul a aprobat un memorandum prin care membrii in Consiliile de Administratie ale societatilor de stat vor primi in continuare indemnizatii reduse. Astfel, reprezentantii statului in Consiliile de Administratie vor avea o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor generali, care, de asemenea, este limitata la nivelul salariului unui secretar de stat. Dupa ce vor fi aprobate bugetele de venituri si cheltuieli pe 2011, indemnizatiile ar putea fi diferentiate in functie de profitul companiilor. Purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, a afirmat ca ministrii au fost mandatati de premier sa urmareasca respectarea acestor lucruri. Muntean sustine ca nu este vorba de "mica intelegere", chiar daca aceste masuri au fost prelungite in baza unui memorandum, nu a unui act normativ.

Guvernul nu poate emite ordonante de urgenta pe perioada vacantei parlamentare.

"Guvernul luat o decizie foarte importanta, printr-un memorandum. Astfel, directorii, reprezentantii statului in consiliile de administratie ale regiilor autonome, societatilor comerciale, companiilor nationale, cu capital integral sau majoritar de stat vor avea indemnizatii la nivelul celor prevazute pentru anul 2010, cel putin pana in momentul in care Guvernul va aproba bugetele de venituri si cheltuieli pentru anul 2011, pentru operatori economici", a spus Ioana Muntean.

"Indemnizatia pentru membri CA este limitata la 1% din indemnizatia directorului general care este, de asemenea, limitata la nivelul salariului unui secretar de stat. In acest sens, ministrii au fost mandatati de primul-ministru sa urmareasca si sa se asigure ca aceste lucruri vor fi respectate si ca reprezentantii statului in CA si AGA vor lua aceste masuri", a precizat Muntean.

Aceasta sustine ca la inceputul lunii februarie va fi cunoscuta situatia companiilor, societatilor si regiilor de stat. Atunci, indemnizatia ar putea fi diferentiata in functie de eliminarea pierderilor, reducerea cheltuielilor si maximizarea profitului.

Anul trecut, Guvernul a decis printr-un act normativ ca toti directorii companiilor de stat sa fie platiti la nivelul unui secretar de stat pe tot parcursul anului 2010. De asemenea, reprezentantii statului in Consiliile de administratie ale societatilor cu capital partial sau majoritar de stat au avut, pe parcursul intregului an, o indemnizatie egala cu 1% din indemnizatia directorilor sau presedintilor consiliilor de administratie.