Indicele care masoara increderea in economia romaneasca a crescut usor in luna decembrie, pe fondul imbunatatirii increderii in sectorul constructiilor si in servicii, potrivit datelor publicate joi de Comisia Europeana (CE). Astfel, acest indice a ajuns la 81,6 puncte in decembrie, de la 81,1 puncte in luna anterioara, continuand evolutia pozitiva inceputa in iulie.

Increderea in sectorul serviciilor a inregistrat cea mai semnificativa imbunatatire, de la -34,6 puncte la -33,8 puncte, in vreme ce in servicii indicele increderii a ajuns la -2,0 puncte, de la -4,1 puncte. Totodata, increderea in industrie a urcat la -4,5 puncte, de la -5,4 puncte in luna anterioara, iar in comertul cu amanuntul increderea s-a imbunatatit de la -8,1 puncte la -7,8 puncte.

Increderea populatiei s-a inrautatit insa, indicele coborand de la -54,5 puncte la -55,4 puncte in decembrie.

La nivelul Uniunii Europene, indicele increderii in economie (Economic Sentiment Indicator - ESI) s-a imbunatatit, ajungand in luna decembrie la 106,1 puncte, cu un punct mai mult decat in luna anterioara. Cele mai importante cresteri s-au inregistrat in Franta (+2,5 puncte) si Germania (+2,4 puncte), in vreme ce Spania a fost singura tara din cele mai mari sapte state membre unde indicatorul a inregistrat un declin, de 0,9 puncte.