Deficitul comercial al Romaniei a scazut cu 3,54% in primele 11 luni din 2010, la 8,63 miliarde euro. Exporturile continua sa mearga bine
In perioada mentionata, exporturile au crescut cu 27,2%, pana la 33,99 miliarde de euro, iar importurile au avansat cu 19,5%, la 42,63 miliarde de euro.
Calculat in lei, exporturile au urcat cu 26,1%, la 143,01 miliarde de lei, iar importurile au crescut cu 18,5%, la 179,30 miliarde de lei, ceea ce inseamna ca deficitul comercial a fost de 36,28 miliarde de lei, cu 1,67 miliarde de lei mai mic decat in perioada ianuarie-noiembrie 2009.
Masinile si echipamentele de transport detin cea mai mare pondere in totalul exporturilor, de 42,3%, fiind urmate de materii prime si materiale, cu 6,9%, in vreme ce produsele agroalimentare si produsele chimice si cele conexe au o pondere de 6,2%, respectiv 5,7%. Combustibilii minerali detin o pondere de 5,2%, in vreme ce alte produse manufacturate reprezinta 33,7% din totalul exporturilor.
In ceea ce priveste importurile, cea mai mare pondere este reprezentata tot de masini si echipamente de transport (35,2%), urmate de produse chimice (13,4%), combustibili minerali si lubrifianti (9,7%), produse agroalimentare, bauturi si tutun (7,0%) si materii prime (3,5%). Alte produse manufacturate reprezinta 31,2% din totalul importurilor in primele 11 luni.
Valoarea schimburilor intracomunitare de bunuri in perioada ianuarie-noiembrie 2010 a fost de 24,72 miliarde de euro (104,06 miliarde de lei) la expedieri si de 31,06 miliarde de euro (130,73 miliarde de lei) la introduceri, reprezentand 72,8% din total exporturi si 72,9% din total importuri.
Diferenta dintre dinamica calculata pe baza valorilor exprimate in lei si cea calculata din valori exprimate in euro a fost determinata de variatia cursului monedei nationale fata de euro, in perioada analizata comparativ cu perioada corespunzatoare din anul precedent.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Cineva ma intreba daca in Romania se mai fabrica uleiuri. Partea interesanta este nu numai ca se produc dar cica se si exporta in draci.
Atunci de ce naiba cumpara tot felul de nume mari daca noi exportam?