Rata anuala a inflatiei a urcat in decembrie la 7,96%, cea mai mare contributie avand-o scumpirea marfurilor nealimentare (9,76%) si in special preturile la tutun si combustibili, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna decembrie 2010, preturile de consum au crescut cu 0,53%.

Datele INS arata ca preturile marfurilor alimentare au crescut in luna decembrie cu 0,76%, marfurile nealimentare cu 0,55%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,04%. Pe intregul an 2010, alimentele s-au scumpit cu 6,45%, tarifele la servicii au avansat cu 6,43%, iar preturile marfurilor nealimentare au urcat cu 9,76%.

Comparativ cu luna decembrie 2009, cele mai mari cresteri de preturi la alimente s-au inregistrat la cartofi (45,57%), ulei (21,17%) si fructe proaspete (117,97). La marfuri nealimentare, cel mai mult s-au scumpit tutunul si tigarile (26,34%) combustibilii (15,38%), cartile, revistele si ziarele (11,15%) si energia electrica (8,58%).

La categoria servicii, tarifele la apa, canal si salubritate au urcat cu 15,85%, transportul urban s-a scumpit cu 7,78%, iar preturile la abonamentele telefonice s-au majorat cu 5,85%.

In ultimul raport trimestrial asupra inflatiei, BNR a modificat in urcare prognoza de inflatie pentru acest an de la 7,8%, cat estima in luna august, la 8,2%. Pentru 2010, banca centrala avea o tinta de inflatie de 3,5%, +/- un punct procentual.

Nicolaie Chidesciuc, ING Bank: Ratarea tintei de inflatie nu a fost cauzata de majorarea TVA

Nicolaie Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, a declarat pentru HotNews.ro ca inflatia pe 2010 a fost in linie cu asteptarile. El a mai spus ca ratarea de catre BNR a tintei de inflatie pentru al patrulea an consecutiv nu a fost cauzata de majorarea TVA.

"BNR a prezentat in Raportul asupra inflatiei care a fost impactul majorarii TVA - 2,6 puncte procentuale. Cam acelasi impact l-am estimat si noi. Daca scadem aceasta cifra din inflatie ajungem la o rata a inflatiei de circa 5,4%, adica peste tinta bancii centrale. Deci tinta ar fi fost rata oricum", a explicat Nicolaie Chidesciuc.

El a mai spus ca preturile la carburanti s-au miscat in linii mari in tendinte cu ceea ce s-a intamplat pe pietele internationale, cu nivelul cursului leu/dolar si cu modificarile de accize in Romania.

In ceea ce priveste 2011, economistul sef al ING arata ca exista o serie de riscuri inflationiste, printre care modificarea preturilor reglementate si a accizelor, iar la preturile alimentare vedem presiuni de pe pietele externe si interne, ceea ce ar putea face ca inflatia sa fie la finele anului viitor de aproape 5%.

"Un soc in 2011 va fi modificarea preturilor la energia termica, care a fost amanata in 2010. In functie de cat de mare va fi aceasta modificare, impactul poate fi si de un punct procentual", a precizat Chidesciuc.

Economistul ING a mai spus ca in cazul avansului peste asteptari a economiei mondiale si a economiei americane in 2011, ne putem astepta la presiuni inflationiste semnificative datorita cresterii preturilor petrolului si a intaririi dolarului in fata euro.

El estimeaza ca rata inflatiei se va mentine in intervalul 6,5-7% in prima jumatate a anului, pentru ca in iulie sa coboare la 5% si sa incheie anul usor sub 5%.