Rata somajului a scazut usor in luna decembrie la 6,87%, de la 6,95% in luna noiembrie, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), numarul somerilor coborand cu peste 6.500 fata de luna anterioara. In perioada similara a anului trecut rata somajului era de 7,7%.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca era de 629.960 de persoane la finele lunii decembrie, cu 6.516 mai putini decat in luna anterioara. Din totalul somerilor inregistrati la nivel national, 329.640 sunt someri indemnizati si 297.320 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a crescut cu 4.990 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a scazut cu 11.506 persoane fata de luna precedenta.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Vaslui (11,42%), Teleorman (10,76%) si Galati (9,84%), in vreme ce cele mai scazute au fost in Bucuresti (2,29%), Ilfov (2,76%) si Timis (3,72%).

Institutul National de Statistica a anuntat la inceputul acestui an ca rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 6,9% in cel de-al treilea trimestru al anului trecut, in crestere atat fata de trimestrul anterior cat si fata de perioada similara din 2009 (ambele cu o rata a somajului de 6,8%). Datele prezentate aratau ca populatia activa a Romaniei era de 10,18 milioane de persoane, din care 9,48 milioane persoane erau ocupate si 703.000 someri.

Cele doua rate ale somajului nu sunt insa comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.

INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.​