Hotararea instanei in cazul Hodorkovski incepe sa dea primele roade, scrie RBK Daily. Expertii firmei britanice de consultanta Maplecroft au luat in calcul verdictul judecatorului Danilkin cand au acordat Rusiei locul 10 in topul tarilor cu cele mai ridicate riscuri politice. In Rusia, strainii sunt speriati, de asemenea, de nivelul ridicat al coruptiei. Analistii spun ca el va incepe sa scada numai peste trei-patru ani.

Dintre cele 196 de tari participante la clasamentul anual „Atlasul riscului politic”, cele mai favorabile conditii pentru promovarea afacerilor sunt SUA, Canada si Australia. In topul celor mai periculoase 10 state, Rusia a intrat pentru prima data, alaturi de Somalia, Congo si Irak. Motivatia: intensificarea activitatii separatistilor islamisti din Caucazul de Nord, exploziile din metroul moscovit din 2010 si sentinta in cazul Hodorkovski.

In plus, economia rusa a fost catalogata in studiu drept una dintre cele mai corupte, fapt care i-a determinat pe autori sa aprecieze climatul de afaceri ca fiind „instabil” si „Nu este cazul sa ne aratam surprinsi. In Rusia nu exista nici macar niste chestiuni elementare, precum protejarea proprietatii intelectuale, respectarea regulamentelor si a contractelor”, a comentat, pentru RBK, profesorul Konstantin Styrin.