Ministerul Economiei se va consulta cu organisme interne si internationale in privinta privatizarii unor societati cu activitati de cercetare si dezvoltare si va vinde sau dizolva o serie de institute de profil. "In cazul operatorilor economici a caror activitate este axata pe cercetare-dezvoltare-proiectare se vor purta consultari cu organismele interne si internationale privind intentia de privatizare cu sprijinirea activitatiii. In cazul celorlalte societati comerciale din acest sector, se va analiza posibilitatea modificarii cadrului legal in vederea privatizarii", se arata intr-un document obtinut de Mediafax.

Autoritatile au in vedere noua institute nationale de cercetare-dezvoltare si sapte societati de pofil. Pentru cele sapte societati intentia Ministerului Economiei este atragerea de investitori si de fonduri europene.

Astfel, Ministerul Economiei vrea sa privatizeze Institutul de Cercetare Stiintifica, Inginerie Tehnologica si Proiectare Mine pe Lignit (ICSITPML) Craiova, ICEM Iasi si IPROCHIM Bucuresti prin valorificarea participatiilor statului.

Societatea EUROTEST Bucuresti va fi reorganizata, iar ISCIR Bucuresti va fi fie privatizata, fie implicata in parteneriate. SIMTEX Bucuresti, in reorganizare, va fi eficientizata prin externalizarea unor activitati sau vanzarea acestora.

De asemenea, societatile IPIU Bucuresti si BRML-CERT vor fi dizolvate judiciar.

"In sectorul de cercetare-dezvoltare se vor avea in vedere reorganizari ale institutelor nationale si ale societatilor comerciale de cercetare-dezvoltare, prin infiintarea unor institute nationale viabile si a mai multor societati pentru care se vor putea derula activitati de administrare/privatizare/lichidare", potrivit documentului.

De asemenea, conducerea actuala a Ministerului Economiei mentine propunerea din 2009 a fostului ministru de resort Adriean Videanu de comasare a 14 institute in doua structuri, cu responsabilitati in sectoarele energetic, respectiv industrial.