Companiile Nuclearelectrica si Hidroelectrica, cei mai mari producatori de energie electrica din Romania, sunt pregatite pentru a fi listate la bursa, a declarat luni Greg Konieczny, managerul de fond al Fondului Proprietatea, care a mai precizat ca aceasta poate fi o solutie pentru sectorul energetic. Totodata, el a spus ca cele trei complexuri energetice, Turceni, Rovinari si Craiova, ar trebui restucturate si apoi vandute.

"Din punctul nostru de vedere, atat Nuclearelectrica cat si Hidroelectrica, ar trebui listate, pentru ca cele doua companii sunt pregatite pentru asta. (...) In urma listarii, cele doua companii pot beneficia de o transparenta ridicata, o mai buna supervizare. In ceea ce priveste complexurile energetice, credem ca nu este timp de pierdut si trebuie inceputa restructurarea, iar o optiune ulterioara ar fi aducerea companiilor pe piata. Hidroelectrica si Nuclearelectrica ar putea fi potentiali cumparatori", a spus Greg Konieczny.

Hidroelectrica si Nuclearelectrica erau incluse la un moment dat pe lista companiilor de stat care urmau a fi listate la bursa, insa acest proces a fost blocat dupa ce autoritatile au decis ca cele doua companii sa faca parte din gigantii energetici Electra si Hidroenergetica.

Tribunalul Bucuresti a dispus in 6 ianuarie suspendarea hotararii AGEA Nuclearelectrica de infiintare a gigantului energetic Electra, la cererea Fondului Proprietatea. In 22 decembrie 2010, Fondul Proprietatea a formulat o cerere de chemare in judecata in contradictoriu cu societatea Nuclearelectrica prin care a solicitat pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala suspendarea hotararii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor Nuclearelectrica din 19 noiembrie 2010 prin care a fost aprobata infiintarea Companiei Nationale Electra.