Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a decis la data de 14 ianuarie a acestui an retragerea autorizatiilor de functionare si declansarea procedurilor de faliment pentru doua companii de asigurari aflate in lichidare voluntara, respectiv Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari Generale, a anuntat miercuri institutia. Dosare de daune nelichidate si pretentii de daune in valoare cumulata de 1,91 milioane lei ar urma sa fie recuperate in perioada urmatoare de la Fondul de Garantare din cadrul CSA. Cele doua firme de asigurari sunt controlate de Petromservice, despre care s-a vehiculat ca este detinuta indirect de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu, iar despre intrarea in lichidare a celor doua firme presa a relatat inca de la sfarsitul lui 2009.

  • "Am decis declansarea falimentului pentru ca numai in acest fel dosarele de dauna nelichidate de cele doua societati din cauza lipsei resurselor financiare vor putea fi preluate si platite de catre Departamentul Fondul de Garantare din cadrul CSA", a declarat Angela Toncescu, presedintele CSA.

Deciziile CSA au fost luate pe 14 ianuarie 2011, au fost comunicate firmelor si transmise spre publicare in Monitorul Oficial, au precizat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii.

Ce despagubiri ar urma sa fie recuperate de la Fondul de Garantare: Pretentiile se ridica la 1,91 milioane lei

Conform informatiilor CSA, Delta Asigurari are un numar de 3 dosare de dauna nelichidate, pentru care a constituit o rezerva de dauna de 19.000 lei, iar Delta Addendum Asigurari Generale are un numar de circa 800 dosare de dauna nelichidate, valoarea pretentiilor formulate de asigurati aferente acestor dosare fiind de circa 1,9 milioane lei.

CSA mentioneaza ca niciuna dintre aceste doua societati nu mai are contracte de asigurare in vigoare. Conform legii, sumele cuvenite creditorilor de asigurari in temeiul unui contract de asigurare incheiat cu societatea (persoane asigurate, detinatori de polite de asigurare, beneficiari ai contractelor de asigurare, precum si oricare alte terte persoane prejudiciate prin nerespectarea conditiilor de asigurare ale contractelor, ale caror creante nu au fost onorate de societatea de asigurare) vor fi recuperate de la Fondul de Garantare.

Cine controleaza Delta Asigurari si Delta Addendum Asigurari Generale

Din datele prezentate miercuri de CSA, la sfarsitul anului 2009, cele doua societati detineau impreuna o cota totala de piata de 0,18% in functie de primele brute subscrise.

Datele de la Registrul Comertului arata ca cele doua firme sunt controlate de Petromservice, firma despre care s-a vehiculat ca ar fi detinuta de omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.

Delta Asigurari:

  • actionari persoane fizice: Supeala Gheorghe, Freciu Ovidiu Sorin si Tudoroiu Marian, fiecare cu cate 0.0000003 % din actiuni.
  • actionari persoane juridice: Petromservice (64.9099991 %), MKB Romexterra Bank (35.09 %)
  • Date financiare 2009: Cifra de afaceri de 2.656.040 lei, numar de salariati: 5, profit brut 0.
  • Date financiare 2008: Cifra de afaceri de 4.535.355 lei, numar de salariati 21, profit brut 0.

Delta Addendum Asigurari Generale:

  • actionari persoane juridice: Delta Asigurari (97.12728 %)
  • actionari persoane fizice: 89 de actionari (2.87272 %)
  • date financiare 2009: cifra de afaceri de 40.313.259 lei, numar de salariati: 134, profit brut: 0.
  • date financiare 2008: cifra de afaceri de 30.693.270 lei, numar de salariati 124, profit brut: 0.

Despre intrarea in procesul de lichidare voluntara a Delta Asigurari, Ziarul Financiar (ZF) a scris in luna octombrie a anului 2009 si acelasi ziar a scris o luna mai tarziu si despre Delta Addendum.