Pensionarii si veteranii de razboi vor primi legitimatii de transport de tip card cu cip de memorie pentru calatoriile rutiere judetene si interjudetene, potrivit unui act normativ aprobat de Guvern. In acelasi timp, firmele de transport vor fi obligate sa echipeze vehiculele cu cititoare de carduri, a afirmat ministrul Transporturilor, Anca Boagiu. In aceste conditii, firmele de transport sunt obligate sa doteze vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie sa transmita datele online.

Cardul are valabilitate un an si va stoca in memorie numarul de calatorii la care are dreptul beneficiarul si numarul de calatorii efectuate. Cardul se reinnoieste anual.

Fiecare legitimatie de transport tip card cu cip de memorie va fi personalizata si va contine numele si codul numeric personal al fiecarui beneficiar.

Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de razboi si vaduvele de razboi care au dreptul la sase calatorii simple pe an cu o reducere de 50%.

Beneficiarii vor folosi cardurile atat la urcarea, cat si la coborarea din vehicul. De asemenea, conducatorii auto vor avea dreptul si obligatia de a verifica daca utilizatorul cardului este si beneficiarul acestuia.

Utilizarea cardurilor de catre alte persoane decat beneficiarii va fi sanctionata cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

"Am modificat legislatia privind monitorizarea facilitatilor acordate pensionarilor si veteranilor de razboi pentru a elimina fraudele produse prin decontarea fictiva a unor calatorii neefectuate. Au fost multe cazuri in care s-au decontat cupoane pentru calatorii care nu au fost efectuate si chiar pentru masini care nu au iesit din garaj", a spus ministrul Transporturilor.