Sorin Oprescu, primarul general al Capitalei, a declarat joi ca vrea sa concesioneze RADET catre un operator privat, dupa modelul in care functioneaza acum Apa Nova. In cazul in care concesionarea se va realiza, primaria nu va mai plati subventii catre RADET decit doi ani. Un studiu al PricewaterhouseCoopers recomanda concedierea a 2.000 din cei 4.500 de angajati pentru eficientizarea companiei.

In acest moment, municipalitatea subventioneaza mai mult de jumatate din pretul gigacaloriei, dind anual RADET circa 800 milioane lei.

Oprescu a prezentat Consiliului General (CGMB) un studiu al PricewaterhouseCoopers care recomanda, pentru eficientizarea RADET, concesionarea sau privatizarea. Consilierii nu au luat inca o decizie. In acest moment nu e clar cind vom avea un vot final al CGMB asupra propunerii de concesionare.

"Eu personal prefer concesionarea. Am venit cu aceasta propunere deoarece de anul acesta nu mai putem subventiona RADET. Daca RADET va fi concesionat, vom mai plati doar doi ani subventii. Daca nu va fi concesionat, Primaria trebuie sa faca investitii de peste 2 miliarde de euro in urmatorii doi ani in infrastructura", a declarat joi Sorin Oprescu.

Studiul PricewaterhouseCoopers arata ca pretul gigacaloriei s-ar putea dubla pina in 2022, de la valoarea de 300 lei pina la 600 de lei. Pentru eficientizarea RADET, studiul recomanda concedierea a aproximativ 2.000 din cei 4.500 de angajati. Studiul a costat 120.000 de euro.

Daca CGMB va decide concesionarea, va avea loc o licitatie.