Codul Muncii: Ce au convenit sindicatele si patronatele cu Emil Boc

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Joi, 27 ianuarie 2011, 23:36 Economie | Companii


Guvernul a acordat coalitiei formate din sindicate si patronate un mic rol in elaborarea Codului Muncii. Practic, sindicatele si patronatele s-au prezentat in fata premierului Emil  Boc cu propria varianta de Cod al Muncii, iar dupa cateva ore de dezbateri, au fost agreate cateva propuneri venite din partea partenerilor sociali. Insa, unele  dintre acestea vor mai fi discutate si saptamana viitoare. Macar nu au fost respinse din start, lasand impresia ca sindicatele si patronatele au ceva sorti de izbanda. Cert este ca au reusit sa-l convinga pe Boc ca numarul de zile pentru preaviz stabilite in proiectul Ministerului Muncii este mult prea mare. De asemenea, au mai reusit sa blocheze propunerea Ministerului Muncii de eliminare a interdictiei de a angaja mai mult de trei persoane pentru acelasi post in perioada de proba. Vedeti in text care sunt propunerile  partenerilor sociali agreate de Boc.

Una dintre cele mai importante propuneri convenite cu Executivul se refera la perioada de preaviz. Aceasta va fi 20 de zile calendaristice pentru functiile  de executie si 30 de zile pentru cele de conducere. De fapt, in aceasta privinta s-a ajuns la un compromis, avand in vedere ca sindicatele propusera,  initial, ca termenul de preaviz convenit de parti in contractul de munca sa nu fie mai mic de 15 zile sau 30 de zile pentru functiile de executie si de  conducere. Guvernul propusese, in proiectul de modificare a Codului Muncii, 20 si, respectiv, 45 de zile pentru preaviz.

Una dintre propunerile care vor mai fi discutate se refera la contractele pe perioada determinata. Partenerii sociali propun ca acestea sa fie de 24 de luni si doar in cazuri exceptionale, sa poata fi extinse si la trei ani, dar doar cu acordul scris al angajatului.

Propunerile sindicatelor si patronatelor acceptate, intr-o forma sau alta, de Emil Boc

 • Articol agreat in forma propusa de sindicate si patronate: Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de neconcurenta prevazuta in contract, plata  indemnizatiei de neconcurenta incetand dupa minim 30 de zile de la notificarea scrisa a angajatorului privind denuntarea acesteia-din luna urmatoare  notificarii scrise a angajatului privind denuntarea acesteia. Forma propusa de Ministerul Muncii: Angajatorul poate renunta unilateral la clauza de  neconcurenta prevazuta in contract, plata indemnizatiei de neconcurenta incetand din luna urmatoare notificarii scrise a angajatului privind denuntarea  acesteia.
 • Articol agreat, dar la care ministrul Ioan Botis se mai gandeste: Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de  munca se poate stabili o perioada de proba care nu va depasi 90 de zile calendaristice. Stabilirea concreta a perioadei de proba se reglementeaza prin  contractele colective de munca aplicabile. Forma propusa de Ministerul Muncii: Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului  individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 45 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile  calendaristice pentru functiile de conducere.
 • Articol acceptat. Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de  maximum 30 de zile calendaristice. Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare  scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti.Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile  prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca. Pe durata perioadei de proba salariatul se bucura de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de  munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
 • Articol care trebuie reformulat si apoi discutat din nou. Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele sase luni dupa debutul in profesie  se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu,  angajatorul va elibera obligatoriu o adeverinta ce va fi vizata de Inspectoratul Teritorial de Munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are  sediul.
 • Guvernul a acceptat ca articolul 33 sa nu se mai fie abrogat, insa va fi facuta o modificare. Articolul 33 prevede ca angajarea succesiva a mai mult de trei  persoane pe perioade de proba pentru acelasi post este interzisa. Potrivit sindicatelor si patronatelor, articolul nu se mai abroga si "se merge pe 12 luni"
 • Articol agreat in forma sindicatelor si patronatelor: Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementele  de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte  normative, tipul contractului individual de munca, salariul brut de incadrare, sporurile permanente, perioada si cauzele de suspendare a contractului  individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca. La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul  este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.
 • Articol agreat in forma propusa de sindicate: La art. 40 la alin. (1) se introduce o noua litera lit. f) "sa stabileasca criteriile de evaluare a  activitatii profesionale a angajatilor". Forma propusa de Ministerul Muncii este "sa stabileasca obiectivele de  performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora".
 • Articol asupra caruia vor mai fi purtate discutii: Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi numai cu acordul  salariatului, din 2 in 2 luni. Forma propusa de Ministerul Muncii: Delegarea poate fi dispusa pentru o perioada de cel mult 60 de zile si se poate prelungi  numai cu acordul salariatului, din 2 in 2 luni.
 • Articol agreat: La art. 52 alin. (1) lit. d) se modifica si va avea cuprinsul "in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea  raportului de munca in special pentru motive economice,tehnologice, structurale sau similare. Forma propusa de Ministerul Muncii este "In cazul intreruperii  sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca Art 52 in discutie"
 • Articol agreat in forma propusa de sindicate si patronate: In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau  similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea ca prin negocieri cu sindicatul reprezentativ sau cu reprezentantii  salariatilor dupa caz, sa reduca programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea  situatiei care a cauzat reducerea programului. In cazul in care din motive economice este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru  maximum 15 zile lucratoare consecutive pe an, cu obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, sub conditia  ca aceste masuri sa fie negociate prin contractele colective de munca aplicabile. Forma propusa de Ministerul Muncii: In cazul reducerii temporare a  activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare pe perioade care depasesc 30 zile, angajatorul va avea posibilitatea reduceri  programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea  programului. In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu  obligativitatea reluari ei, angajatorul, poate acorda in aceasta perioada concediu fara plata, dupa informarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la  nivelul unitatii.
 • Articol care a fost modificat fata de cum cereau initial sindicatele si patronate: Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66  beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile calendaristice. Initial, sindicatele doreau un preaviz care nu poate fi mai mic de  15 zile lucratoare.
 • Articol asupra caruia s-a ajuns la un compromis. Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz cel prevazut  in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mic de 20 zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv nu poate fi mai  mic de 30 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Forma initiala a sindicatelor si patronatelor este cu 15 zile lucraoare  pentru salariatii cu functii de executie. In forma propus de Ministerul Muncii se prevede un termen de cel putin 20 zile lucratoare pentru salariatii cu  functii de executie si 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
 • Articol care va fi discutat. Sindicatele si patronatele se opun amendamentului care prevede ca un contract individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit, in conditiile prevazute la art. 81 si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari. Ar putea fi introdus "pentru perioada finalizarii unui proiect, program sau lucrari" in loc de "pentru perioada realizarii unui proiect, program sau lucrari".
 • Articol care mai fi discutat: Sindicatele si patronatele se opun amendamentului care prevede ca un contract individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 36 de luni.
 • Articol care va mai fi discutat: Sindicatele si patronatele se opun amendamentului care prevede ca angajatorul poate stabili programe individualizate de munca, cu acordul sau la solicitarea salariatului in cauza.
 • Articol care va mai fi discutat: Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate eventualele ore suplimentare ce vor fi prestate pe parcursul anului. Vor mai fi purtate discutii pentru separare intre munca suplimentara si sustinerea salariati in perioada de inactivitate.
 • Articol agreat: Conflictele de munca sunt conflictele dintre angajatii si angajatorii la care sunt incadrati, cu privire la interesele cu caracter profesional, social sau economic ori la drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca. Varianta propusa de Ministerul Muncii: Prin conflicte de munca se inteleg conflictele dintre angajati si angajatori privind interesele cu caracter economic, profesional sau social ori drepturile rezultate din desfasurarea raporturilor de munca.
 • Articol acceptat. Sindicatele nu accepta abrogarea articolului care prevede suspendarea contractului individual de munca pentru o perioada ce nu poate depasi 10 zile lucratoare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5490 vizualizari

 • +3 (7 voturi)    
  din nou..... (Vineri, 28 ianuarie 2011, 0:42)

  capatu` satului [anonim]

  observam cu stupoare ca marii experti in dreptul munci ai guvernului, sunt de fapt niste amaresteni;

  textu` modificarilor n`are nici o legatura cu legislatia europeana, Memorandumul OIM, diversele directive UE in materie;

  initiatoru` public al modificarilor, facem trimitere la institutia presedintelui republicii, impreuna cu necalificatu` ministru botis nu pot lua decat nota 2 la lectia de dreptu` muncii;

  zilele acestea am aflat cu stupoare din presa, ca sunt si alte necalificati ce trebuie sa isi exprime parerea depre modificarile Codului Muncii - unii angajati ai FMI - asa ceva cred ca nu s`a vazut decat in statele bananiere africane;
  ar mai fi o problema, daca tot vine FMI, de ce nu intreaba presedintele republicii impreuna cu superdesteptii din guvern cam ce nota ar putea lua in raport de niste minime criterii de perfomanta, ca doar au cerut explict criterii de performanata pt. toti angajatii patriei in noul Cod al Muncii...

  stati linistiti, criteriile de performananta sunt doar pt. fraieru` angajat, pt. guvernanti si presedintele republicii, criteriul nr. 1 de perfomanta este suma de bani furata in unitatea de timp ( secunda).

  suntem saraci, da` nu suntem prosti.
  • 0 (0 voturi)    
   Gresit (Vineri, 28 ianuarie 2011, 8:52)

   Radu [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

   Gresit. Suntem prosti. Si asta-i cauza pentru care suntem saraci.
 • -4 (8 voturi)    
  Intelepciune, solidaritate la tratative ! (Vineri, 28 ianuarie 2011, 5:13)

  hotnewsfil [utilizator]

  Intr-o familie cu venituri modeste, un copil a intrebat-o pe mama lui, in timpul mesei :
  - 'care e cea mai buna paine din lume?'
  Mama i-a raspuns :
  'painea pe care o avem azi pe masa'.
  Toti romanii trebue sa isi doreasca o paine cat mai buna (din ce in ce mai buna) dar sa aiba, totodata, si intelepciunea de a fi multumiti cu painea pe care pe care o au (fiindca o au!) pe masa zilnica ('Painea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua aztazi...').
  Sute de milioane de oameni nu au o paine sa puna pa masa copiilor.
  • -1 (1 vot)    
   solidaritate cu cine ? (Vineri, 28 ianuarie 2011, 10:42)

   b [anonim] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Exista o turma de oi si niste lupi. Lupii vor sa manance mai multe oi desi se satura si cu ce mananca in momentul asta. Oile trebuie sa se solidarizeze ?

   Sa analizez un exemplu:

   Delegarea 2 luni la cererea patronului ? - a aparut sclavia din nou ? nu trebuie sa se faca nimic fara voia angajatului. Chiar am avut un coleg caruia ii nascuse nevasta si avea bebelus de 3 saptamani. Firma firma voia sa-l trimita pe coleg in Germania 1 luna intreaga. Tipul a refuzat sa plece ca sa-si ajute nevasta, firma a negociat cu cei din Germania si au amanat plecarea 2 luni. Imi imaginez ca dupa legea noua, i s-ar fi ordonat direct sa plece, altfel era dat afara.
  • 0 (0 voturi)    
   Sa ne inspiram din Obama (Vineri, 28 ianuarie 2011, 14:56)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   Cititi, va rog, acest site : / http://news.yahoo.com/s/ap/us_state_of_union
   Discursul presedintelui Obama ar trebui sa fie tradus integral si 'bagat pe gat' parlamentarilor romani (evident, tradus ca sa le fie ingurcitabil. Discursul contine pasaje care se potrivesc perfect starii actuale a politicii romanesti, Romaniei in general.
   Un exemplu elocvent este extrasul din discurs folosit ca titlu al articolului aparut pe site-ul de mai sus.
   Extrase din articol ar trebui sa fie aduse si la cunostiinta poporului roman ( de catre postul public de televiziune si chiar de catre organele de presa care cultiva azi disensiunea, invrajbirea). 'Unirea' este cuvantul-indemn prezent explicit si iluminand implicit intregul discurs, acest factor determinant trebuind sa fie motorul principal, inexorabil, 'sine qua non', care sa scoata o tara din necazuri.
   Luind exemplu de la politicienii 'law-makers' americani, 'ai nostri' ar trebui sa isi dea mana acum, imediat in vazul populatiei. Daca nu sunt capabili sa dea nici aceasta minima dovada a dorintei lor de a scoate tara din mlastina in care au afundat-o douazeci de ani, politicienii romani ar trebui sa fie acuzati de crima impotriva celor mai importante interese ale tarii, sa fie huiduiti 'in corpore' de catre intregul popor si maturati din scaunele somptuase ale palatului parlamentului extrem de elegant ( nemeritat de elegant).
 • +1 (1 vot)    
  Privilegii generalizate (Vineri, 28 ianuarie 2011, 7:16)

  hotnewsfil [utilizator]

  Unii sustinatori ai salariilor si pensiilor imense (raportate la valorile medii ce revin populatiei) spun ca pilotii trebue sa fie privilegiati fiindca 'au pe mana viata unor calatori-pe-calea-aerului.
  De ce nu ar fi privilegiati in aceeasi masura si soferii de autobuze, inginerii si muncitorii care construesc si intretin avioanele (concepute a functiona si 'pe pilot automat'), controlorii de trafic care stabilesc culoarul de zbor sigur in care trebue sa zboare un avion, medicii care au viata oamenilor in mainile lor, invatatorii si profesorii care au viata spirituala a copiilor in mainile lor.
  Va imaginati cate sute de mii de victime ale traficului de masini ar umple permanent spitalele si cimitirele daca, din cauza unor 'erori umane', comise de inginerii care proiecteaza masinile,aceste 'sicrie pe patru roti', precum si de muncitorii care le proceseaza (omul-muncitor si robotul-muncitor), s-ar defecta 'ca din senin' sistemele de franare si de directie?
  Noi ne avem in maini ( uni, altora), viata, intr'un fel sau in altul. sa nu uitam agricultorul care ar putea scapa intr-un exces mortal doze de chimicale cu care se "imbunatateste solul" si de ierbicide si pesticide; agricultorul ne-ar ucide incet dar sigur). Sa nu uitam ca viata noastra, in traficul terestru, este si in mainile soferului care ne poate ucide ciocnindu-ne masina, printr-o depasire interzisa sau printr-o "vizita" venita de pe contra-sens.
  Ca atare, cvasi-totalitatea populatiei ar trebui sa fie favorizata, cu salarii si pensii imense. De unde bani? De la buget, bine-inteles.
  • 0 (0 voturi)    
   Privilegii generalizate RECTIFICARE (Vineri, 28 ianuarie 2011, 14:45)

   hotnewsfil [utilizator] i-a raspuns lui hotnewsfil

   In loc de : ...'noi ne avem in maini (uni, altora) viata ...', se va citi : 'noi ne avem in maini (unii, altora) viata...'
 • 0 (0 voturi)    
  invatati (Vineri, 28 ianuarie 2011, 7:29)

  Gica contra [anonim]

  Invatati sa asucltati si de partenerii sociali ca nu sunteti mafalda, nu sunteti alfa si omega in tara asta ! sunteti niste slujbasi ce ar trebui sa va plecati cu smerinta spre rezolvarea problemelor tarii !
 • 0 (0 voturi)    
  care sunt articolele de sclavie? (Vineri, 28 ianuarie 2011, 8:16)

  curios [anonim]

  alea pt. care urlaPonta si sefii sindicali???
 • 0 (0 voturi)    
  Modificari de fatzada (Vineri, 28 ianuarie 2011, 8:39)

  anonim [anonim]

  Mentalitatea socialista este extrem de prezenta inca, daca noile negocieri ne sunt prezentate ca niste "izbande".

  Modificari de forma, fara modificari de continut, care practic nu vor schimba cu aproape nimic piatza muncii.

  Principalul pas inapoi consta in readmiterea dreptului sindicatelor de a interfera direct in deciziile cu caracter economic al unei societati:
  - drepturile acordate (din nou) sindicatelor de a decide daca o firma intra in somaj temporar
  - drepturile acordate sindicatelor de a decide daca o firma trece la program de 4 zile lucratoare.

  In zona bugetara, acest lucru inseamna blocarea oricarei incercari de restructurare a personalului din intreprinderile de stat (adio program redus, reorganizari de ture, reorganizari dupa nivelul productiei sau dupa caracterul sezonier al activitatilor).

  Multa agitatie pentru nimic!
  • 0 (0 voturi)    
   frumos spus: mentalitate... (Vineri, 28 ianuarie 2011, 10:20)

   capatu` satului [anonim] i-a raspuns lui anonim

   totusi, spre deosebire de opiniile exprimate de Dvs. consider ca in Romania problema este in primul rand una legata de existenta unui cadru legislativ clar, in al doilea rand a existentei unor autoritati publice de control care sa isi faca datoria si abia in ultimu` rand mentalitatea - nu are rost sper sa subliniez ca toate statele mari ale lumii au in primul rand un sistem de legi ce pedepseste aspru munca la negru;

   la noi, inspectoratele teritoriale de munca incurajaeza munca la negru, oferind patronilor patriei solutii de ocolire a legii - personal am cunoscut un caz in care inspectorii itm au cerut unui patron sa modifice norma de lucru a angajatilor (binenteles numai in acte, in realitate angajatii lucreaza tot 8 ore/zi) pt. a plati taxe mai mici la bujetu de stat;

   era sa uit, faptu` ca a crescut PIB`u pana in 2008 n`are nici o legatura cu initiativa privata, fiind exclusiv un rezultat al investitiilor straine si al banilor trimisi de capsunari;

   despre incurajarea eavziunii fiscale prin noul cod penal n`are rost sa vorbim - parlamentu`, guvernu` si presedintele republicii, incurajeaza patronii sa fure de la bujetu` de strat prin pedepsele modice aplicate;

   mentalitatea trebuie intai schimbata la conducatori, da`i foarte greu cu actualii.....
   pe de alta parte mentalitatea colectiva a natiei este foarte greu de schimbat avand in vedere ca mijloacele de informare in masa au ajuns in mainile unor infractori.
   • 0 (0 voturi)    
    Care este mesajul ? (Vineri, 28 ianuarie 2011, 11:59)

    anonim [anonim] i-a raspuns lui capatu` satului

    De la Burebista incoace multe lucruri sunt proaste si vor ramane proaste, uneori numai si din simplul motiv ca societatea si legislatia au viteze diferite de schimbare, ce pare azi ok, maine se prea poate sa fie prost.

    Daca in relatia cu statul, sindicatele n-au decat sa tipe si sa-si incordeze muschii, pentru ca statul are obligatia de a asigura protectia sociala prin constitutie, in cazul sindicate-privat ecuatia este cu totul alta.

    Hai sa vedem cum e treaba.

    Care sunt partile:
    sindicatul: orice grup de 3 "cetateni" care se intalnesc la bere, se pot declara sindicat (dreptul de asociere, platesc darile si gata). Pentru frumusete, se declara unul presedinte, ceilalti 2 vice si cauta o ramura la care sa afilieze sindicatul lor.

    patronul: ala care nu merge cu aia 3 la bere si de gura muierii isi deschide firma.

    Si acum, patronul:
    - trebuie sa le dea la aia 3 cate 5 zile libere, platite LUNAR, pentru activitati sindicale (ca au functii)
    - trebuie sa le dea dreptul sa desfasoare activitati sindicale in incinta firmei
    - nu mai poate sa-i dea in somaj; la cel tehnic trebuie sa le plateasca 75%, moca)
    - trebuie sa le asigure preaviz platit, dar nu acum, ci la 2 ani dupa ce nu mai au functii in sindicat (etete) ca pana atunci nu poate sa-l de afara
    - trebuie sa-l trimita la cursuri de formare, ANUAL
    - trebuie sa platesca concedii
    - nu poate sa-si recupereze eventuale pagube (decat prin justitie, daca are bafta prostului)

    Statul, ala cu legea, vine si el:
    - pentru cursurile platite de patron... deducere zero
    - pentru orice leu plati de patron cere si el 80 de bani
    - pentru orice durere de dinti a salariatului (<3 zile) il pune pe patron sa plateasca
    - il pune si verifica ca tine actele salariatului, darile la stat, echipamente, medicamente, scule....
    Si ca sa se asigure ca nu "uita" patronul ceva, trimite lunar pe cate unu in vizita cu chitantierul (cand nu e penal).

    De mentalitatea asta ziceam!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by