Tinerii pana in 35 de ani care infiinteaza microintreprinderi pot beneficia de o serie de facilitati fiscale timp de trei ani, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta adoptat, miercuri, de Guvern. Potrivit acestuia, intreprinzatorii debutanti vor primi o finantare nerambursabila reprezentand cel mult 50%, dar nu mai mult de 10.000 euro din valoarea proiectului aferent planului de afaceri. De asemenea, vor fi acordate garantii de Fondul National de Garantare al Creditelor pentru imprumuturile contractate de beneficiari in vederea realizarii planurilor de afaceri, pana la cel mult 80% din valoarea creditului solicitat, in limita sumei de 80.000 euro.

Guvernul a aprobat si normele de aplicare a actului normativ.

  • Premierul Emil Boc a declarat ca de aceste facilitati vor beneficia circa 1.100 de firme infiintate in 2010.

Alte facilitati

  • Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori pentru maxim patru salariati, angajati pe perioada nedeterminata.
  • Scutirea de la plata taxelor pentru operatiunile de inmatriculare efectuate la Oficiile Registrului Comertului, pentru inregistrarea microintreprinderii.
  • Consiliere si instruire din partea Oficiului Teritorial pentru IMM si Cooperatie.

Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc trei ani de la data inregistrarii. De asemenea, sunt sistate facilitatile daca la data depunerii situatiei financiare semestriale sau anuale, cifra de afaceri pe anul in curs a atins 500.000 euro.

Pentru 2010 programul se realizeaza in limita sumei de 4,2 milioane de lei. Pentru 2011 si 2012 vor fi prevazute la bugetul statului 42 de milioane de lei.

Ce conditii trebuie sa indeplineasca intreprinzatorul

  • Trebuie sa aiba maxim 35 de ani, impliniti cel mai tarziu in ziua inregistrarii cererii de inmatriculare a societatii cu raspundere limitata in Registrul Comertului.
  • Anterior datei inmatricularii societatii nu a detinut si nu detine calitatea de actionar, asociat sau membru al organelor de conducere in cadrul unei societati.
  • Infiinteaza pentru prima data o societate comerciala cu raspundere limitata.
  • Potrivit proiectului de ordonanta de urgenta, microintreprinderile infiintate de tineri trebuie sa aiba maxim 5 obiecte de activitate. Aceasta prevedere porneste de la premisa ca intreprinzatorii au o idee clara de afacere intr-un anumit domeniu. O microintreprindere de acest gen poate fi pusa pe picioare de cel mult 5 asociati. 
  • Nu pot fi incluse ca obiect de activitate intermedierile financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitatile de jocuri de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool, substante stupefiante si psihotrope.

Intreprinzatorii sunt obligati, de asemenea, sa angajeze cel putin doua persoane si sa reinvesteasca cel putin 50% din profit.

"Criza economico-financiara mondiala constituie cauza principala care a condus la cresterea semnificativa, in ultimul an, a ratei mortalitatii in randul afacerilor mici si mijlocii in lume, iar Romania desigur ca nu putea face exceptie. Statistica si sondajele intreprinse in ultima perioada confirma faptul ca foarte multe IMM-uri, mai ales cele nou-infiintate, sunt afectate de criza economica, al carui final inca nu se intrevede. Si in tara noastra, multe firme ies din afaceri, unele in mod benevol, dar tot mai multe ca urmare a declansarii procedurii de insolventa, la solicitarea creditorilor", se arata in nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Potrivit acestuia, in cadrul proiectului se definesc si se limiteaza in timp termenii de intreprinzator tanar, debutant in afaceri si, respectiv, microintreprindere apartinand acestuia.

"In vederea stimularii interesului persoanelor debutante in afaceri, al cresterii numarului de intreprinzatori din randul tinerilor si al somerilor, sunt prevazute o serie de facilitati special acordate acestor microintreprinderi, precum si un numar de obligatii specifice pe care acestea trebuie sa le indeplineasca pentru a beneficia de aceste facilitati, toate acestea pentru o durata limitata de timp, dupa care, microintreprinderea respectiva ajungand la maturitate si la o consolidare economico-financiara se poate descurca usor pe piata, fara niciun sprijin din partea statului", se mai arata in nota de fundamentare.

Guvernul crede ca vor creste contributiile la bugetul de stat

Guvernul considera ca aceste facilitati fiscale vor fi compensate in mare parte prin contributiile de asigurari sociale si impozit pe salarii platite de noii angajati. De asemenea, scade efortul bugetar prin reducerea cheltuielilor cu ajutorul de somaj, in urma crearii de noi locuri de munca. In plus, vor determina incasari suplimentare la bugetul de stat din TVA, accize, alte impozite si contributii.