Guvernul a aprobat, miercuri, o ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea Legii nr.350/2001 privind amenajarea teritoriului si urbanismul, a anuntat ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. Actul normativ limiteaza posibilitatea ca planurile urbanistice zonale (PUZ) sa fie subventionate de investitori, fiind acceptate doar cazurile care reprezinta investitii importante care duc la dezvoltarea economica a localitatilor."Se accepta ca PUZ-urile sa fie finantate de catre investitori, de catre dezvoltatori, in conditiile in care se solicita planul de urbanism si autorizatie de construire pentru parcuri industriale, parcuri comerciale, noi cartiere rezidentiale, infrastructura de transport si numai pentru suprafete de teren foarte mari", a precizat ministrul Elena Udrea.

  • "Eliminam practicile urbanismului derogatoriu care s-au creat in ultimul timp si care au generat dezvoltarea incoerenta si exagerata a patrimoniului construit de o dezvoltare care nu respecta de cele mai multe ori nici o regula (...)Astazi - ca sa puteti intelege diferenta si ce va aduce bun modificarea legislativa pe care am facut-o in acest sens -, oricine poate sa faca un PUZ derogator de la planul de urbanism general pentru o suprafata de 1000 de metri", a mai spus Udrea.

In prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autoritatii publice locale, planurile urbanistice zonale au ajuns sa fie subventionate de catre investitori, "lucru care de foarte multe ori duce la ignorarea interesului public si la aprobarea planurilor de urbanism zonal asa cum sunt dorite de catre cei care le finanteaza".

Ministrul Dezvoltarii a precizat ca era necesara interventia statului in acest domeniu: "Putem vedea blocuri de 10 etaje langa locuinte de P+1, putem vedea in felul acesta ca rasar intreprinderi economice sau cladiri cu destinatie economica in zone rezidentiale, lucruri care cu siguranta ca nu sunt de dorit si pentru care oprirea lor era necesara interventia statului.

Elena Udrea a mai spus ca noile reglementari restabilesc "rolul autoritatii publice, fie ca vorbim de autoritatea publica centrala cu competentele pe care le are prin lege, fie ca vorbim de autoritatea publica locala in ceea ce priveste dezvoltarea durabila a oraselor. Planul de urbanism zonal, care ajunsese in ultima vreme un instrument prin care orice persoana interesata putea sa modifice documentatiile de urbanism generale, in functie de interesul pe care il avea, isi recapata rolul de instrument important in planificare urbana pe care ar fi trebuit sa il aiba permanent.

  • In prezent, din cauza lipsei mijloacelor financiare ale autoritatii publice locale, planurile urbanistice zonale au ajuns sa fie subventionate de catre investitori, "lucru care de foarte multe ori duce la ignorarea interesului public si la aprobarea planurilor de urbanism zonal asa cum sunt dorite de catre cei care le finanteaza.

De asemenea, modificarile permit prelungirea planului de urbanism general pentru o perioada de 2 ani de zile, in contextul in care autoritatea publica locala nu isi poate finanta de foarte multe ori planurile de urbanism general, iar in peste 35% din situatii in Romania, PUG-urile sunt expirate. "In lipsa unor planuri de urbanism generale valabile este foarte greu sa poti sa ai o viziune de dezvoltare urbanistica, de dezvoltarea a patrimoniului construit pe viitor. Atunci cand este vorba de investitii cu adevarat valoroase pentru comunitate modificarile pe care le-am facut permit sa fie prelungit planul de urbanism general pentru o perioada de 2 ani de zile, in asa fel incat aceste investitii cu adevarat importante pentru comunitatii sa nu fie blocate", a precizat ministrul Dezvoltarii Regionale.

Nu mai pot fi eliberate planuri de urbanism de intrare in legalitate

In plus, actul normativ adoptat da posibilitatea autoritatilor publice sa-si organizeze in comun servicii de specialitate precum: urbanismul si autorizarea in cadrul Asociatiei Dezvoltare Intercomunitara. "Asta inseamna ca la nivelul unui judet nu obligam fiecare autoritate publica locala sa aiba arhitect sef propriu, serviciu de urbanism propriu, ci pot sa se asocieze la nivelul judetului si sa aiba astfel de servicii comune", a precizat ministrul Elena Udrea.

  • Modificarile mai prevad imposibilitatea eliberarii planurilor de urbanism de intrare in legalitate. Astfel, daca o constructie este ridicata cu incalcarea legii, nu mai poate primi ulterior planul de urbanism zonal sau documentatia de intrare in legalitate, iar prin modificarile care vor fi aduse Legii constructiilor se va decide ce se intampla cu aceste constructii. "Propunerea pe care o vom face este ca aceste constructii edificate fara documente si fara respectarea legislatiei sa fara sa fie demolate, sa nu existe posibilitatea ca prin avizul autoritatii publice locale, asa cum se intampla astazi, ele sa fie recunoscute ca legale. Astazi, legea prevede ca in aceasta situatie constructorul sau beneficiarul, proprietarul, poate solicita intrarea in legalitate, iar autoritatea publica locala are doua variante: sa accepte aceasta solicitare, sau sa o refuze si sa dispuna demolarea. In urmatoarea modificare pe care o vom face, si anume la Legea 50, legea constructiilor, vom propune o singura varianta pentru cei care nu respecta legea si construiesc fara sa tina cont de ea, varianta fiind demolarea acestor constructii", a declarat ministrul Elena Udrea.