Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete, a scazut anul trecut cu 5,3%, pe fondul reducerii vanzarilor de produse alimentare si nealimentare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna decembrie, afacerile din comert au crescut comparativ cu luna anterioara, insa au scazut fata de aceeasi luna a anului trecut.

In cele 12 luni ale anului trecut, cifra de afaceri din comertul cu amanuntul a scazut ca urmare a reducerii vanzarilor de produse nealimentare (-7,9%) si a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (-7,5%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a crescut cu 3,7%.

In luna decembrie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a crescut cu 7,2% fata de luna noiembrie, datorita cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+21,7%) si a vanzarilor de produse nealimentare (+9,8%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 18,0%.

Comparativ cu luna decembrie 2010, afacerile din comertul cu amanuntul au scazut cu 9,0%. Scaderea a fost determinata de diminuarea cu 12,0% a vanzarilor de carburanti pentru autovehicule in magazine specializate (-12,0%) si a vanzarilor de produse nealimentare si de produse alimentare, bauturi si tutun cu 8,6%, respectiv 7,8%.