“Societatile italiene ofera locuri de munca pentru 800.000 de romani, 10% din populatia lucratoare activa, si contribuie cu 5% din PIB-ul Romaniei. In plina criza, bilantul comercial dintre Romania si Italia a crescut cu 16% in 2010, pana la 6,4 miliarde de euro. Italia si Romania au o relatie speciala: comparativ, schimburile dintre Italia si India, care are peste un miliard de locuitori, sunt de doar 5 miliarde de euro”, a declarat joi Luca Serena, presedintele asociatiei investitorilor italieni Confindustria Romania, noul nume al asociatiei Unimpresa Romania.

Luca Serena, presedintele Confindustria RomaniaFoto: Confindustria Romania

“Pentru Italia, Romania este o tara speciala: 29.000 de firme italiene activeaza in Romania. Chiar daca spunem ca jumatate din aceste firme sunt inactive, tot ramanem cu un numar foarte important”, a adaugat Serena.

In viziunea investitorilor italieni, Romania este in continuare o tara atractiva pentru investitii in contextul Europei de Est: “Cu siguranta este o tara atractiva, asta o demonstreaza numarul mare de investitii straine care se fac in continuare in Romania. Trebuie sa tinem cont ca in prezent concurenta nu este numai intre companii, ci si intre state. Romania trebuie sa incerce sa scoata pachete legislative astfel incat sa fie atragatoare si competitiva pentru antreprenorii din alte state”, a declarat Luca Serena.

Pentru a face Romania si mai atractiva pentru investitorii straini, presedintele Confindustria Romania a cerut un Cod al Muncii mai flexibil si o serie de facilitati fiscale pentru exportatori: “Problemele investitorilor italieni nu sunt atat de diferite de cele ale investitorilor romani. Cu siguranta un Cod al Muncii care sa permita o mai mare flexibilitate a muncii, legi care sa reduca TVA-ul pentru anumite categorii de produse, o lege care sa introduca o scutire de TVA pentru cei care exporta, acestea sunt norme care ar putea ajuta antreprenorii italieni in acest climat economic dificil.”

Totodata, Serena a criticat decizia guvernului de a creste nivelul taxei pe valoare adaugata: “Nu am fost niciodata de acord cu marirea TVA-ului, pentru ca am vazut ca aceasta masura, adoptata in alte tari, precum Ungaria, a dus la o buna colectare la inceput, dar in cele din urma a dus la evaziune. TVA-ul este ceva ce ajunge pe spatele consumatorului final si atunci cand consumul scade, nu credem ca e o masura potrivita sa maresti TVA-ul si astfel sa creasca si preturile.”

Asociatia investitorilor italieni din Romania, numita pana joi Unimpresa, si-a anuntat afilierea la cea mai mare confederatie italiana de intreprinzatori, Confindustria. Astfel, numele asociatiei a devenit Confindustria Romania. La ceremonia de prezentarea a noului brand au participal din partea Romaniei ministrul de externe Teodor Baconshi si presedintele Senatului, Mircea Geoana. Intr-un discurs sustinut in limba italiana, ministrul Baconschi a multumit investitorilor italieni pentru eforturile pe care le desfasoara in Romania si a subliniat necesitatea extinderii colaborarii economice dintre cele doua tari in domenii noi, cum ar fi energia, transporturile si agricultura.

La nivel european, Confindustria este cea mai mare asociatie din sectorul industriei si serviciilor. Organizatia a fost fondata in urma cu 100 de ani si cuprinde peste 140.000 de societati, cu 5,2 milioane angajati.