"Discutam de ce s-a intamplat in ultimii 5-10 ani, de politica de subscriere a multor societati de asigurari din Romania, respectiv subscrierea pe cash-flow. Aceasta inseamna nivele de prima reduse si plata datoriilor provenite din trecut din banii pe care ii incasezi in prezent, deci rularea raspunderii in anii viitori. Este o poltica pacatoasa si care poate functiona pe termen scurt, dar numai in perioade in care exista cresteri importante ale volumului de afaceri. In momentul in care cresterea stagneaza sau cum se intampa acum in Romania unde piata a scazut si foarte probabil pe non-life in 2010 scaderea va fi de peste 5% coparativ cu 2009, efectele acestei strategii de subscriere apar. Deci nu mai ai de unde sa acoperi si daunele prezente si cele trecute dintr-un volum de prima mai mic. Sunt destul de multe companii, respectiv toti cei care au avut politici agresive de acaparare de cota de piata in aceasta perioada de 5-7 ani. Sunt circa 4-5 companii", a spus Cristian Constantinescu, in cadrul unui seminar pe tema asigurarilor.
La inceputul acestei saptamani, seful UNSAR a declarat, citat de ZF, ca in acest an am putea asista la falimentul unor companii de asigurari.
"In 2011 ar trebui sa vedem niste companii de asigurare care dispar si nu doar societati care nu conteaza din punctul de vedere al cotei de piata. Daca nu vom vedea falimente, vom vedea macar societati plasate sub supraveghere speciala", a declarat Cristian Constantinescu.
Aceasta in conditiile in care segmentul de asigurari generale va fi afectat si mai mult pe fondul reducerii tarifelor politelor auto.
- Piata asigurarilor in 2009: Pierderea asiguratorilor s-a redus de 5,6 ori
In 2009, valoarea cumulata a primelor brute subscrise pentru asigurari generale si asigurari de viata, a depasit 8,86 miliarde lei, nivel mai redus cu 66,5 milioane lei fata de 2008, ceea ce reprezinta o scadere reala de 5,24%.
Pierderea neta a pietei de asigurari din Romania in 2009, calculata ca diferenta intre pierderile si profiturile inregistrate de companiile de asigurari, s-a redus de aproape sase ori fata de 2008, pana la 102,3 milioane lei, in contextul in care sapte companii au trecut pe profit, potrivit raportului anual al CSA. Pierderea neta la nivelul pietei asigurarilor a fost astfel de 5,6 ori mai mica decat in 2008, cand pierderea neta a depasit 582,4 milioane lei.
Ca doar nu o sa dea faliment asa, ca a zis Dl. Cristi!
Partea cool e ca toata lumea din asigurari probabil ca stie (sau cel putin banuieste) unde sunt problemele, dar nimic nu se intampla, de parca ar fi toate pasari Phoenix - bilantul de deschidere arata mai bine ca ala de inchidere :)
La jungla ?