Rata somajului din Statele Unite a scazut in luna ianuarie la 9%, cel mai scazut nivel din aprilie 2009, potrivit datelor Departamentul Muncii citate de AFP. Astfel, somajul a scazut cu 0,4 puncte procentuale comparativ cu luna decembrie, in vreme ce analistii se asteptau la o crestere a ratei somajului la 9,5%.

Autoritatile americane au aratat insa ca este dificil de facut o comparatie cu luna anterioara deoarece intre timp a fost revizuit esantionul populatiei care serveste drept baza pentru calculul ratei somajului.

Scaderea ratei somajului pare cu atat mai stranie cu cat numarul locurilor de munca create - masurate pe baza unei statistici diferite - a fost de patru ori mai mic decat estimau analistii si de trei ori mai mic decat in luna decembrie. Datele publicate vineri arata ca economia americana a creat doar 36.000 de noi locuri de munca in ianuarie.

Totodata, revizuirea datelor cu privire la somaj arata ca economia a inceput sa creeze noi locuri de munca incepand din martie 2010, cu doua luni mai tarziu decat se credea pana acum, iar numarul total al locurilor de munca nou create a fost in 2010 cu 215.000 mai mic decat s-a anuntat initial.

Conform noilor date ale Departamentului Muncii, pana la 31 ianuarie au fost create un milion de locuri de munca, dupa ce in perioada decembrie 2007 - februarie 2010 economia a pierdut peste opt milioane de locuri de munca.