Cele mai multe companii de asigurari din Romania nu au capacitatea financiara in prezent sa acopere raspunderile asumate in cazul in care s-ar confrunta cu o catastrofa precum cutremurul din anul 1977, datorita lipsei programelor de reasigurare, a declarat vineri Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Asiguratorilor din Romania (UNSAR). O alta problema ar fi lipsa unor sisteme IT de backup pentru recuperarea datelor in cazul unui cutremur, sisteme pe care putine companii si le permit.

Sunt pregatite companiile de asigurari pentru o catastrofa precum cutremurul din 1997? Financiar nu, sustine Cristian Constantinescu, presedinte UNSAR si fost director general al Allianz-Tiriac Asigurari pana in luna mai 2010.

"Financiar totul este strict legat de reasigurare si din punctul meu de vedere pentru majoritatea companiilor de asigurari raspunsul ar fi nu. (...) Au retinut pe cont propriu mult mai multe raspunderi decat le permite puterea financiara, in loc sa le reasigure", a precizat acesta vineri in cadrul unui seminar pe teme de asigurari.

Sistemul IT de backup al Allianz-Tiriac a costat circa trei milioane de euro

O alta problema majora ar fi cea legata de recuperarea datelor in cazul in care serverul central ar fi afectat in cazul unui cutremur. In aceasta situatie companiile ar trebui sa aiba un sistem IT de backup, insa costurile sunt substantiale.

"Nu trebuie neaparat sa se darame cladirea in care se afla serverul central, din cauza unui cutremur. Sunt incendii care pot aparea ca urmare a unui cutremur, inundatii etc. Serverele sunt suficient de bine protejate? Exista un sistem de backup? Noi (Allianz-Tiriac) avem un astfel de sistem la Brasov. Nu este ieftin deloc, este o cheltuiala zdravana. Cred ca pe noi sistemul de back-up ne-a costat circa 3 milioane de euro. Am mari indoieli ca in piata sunt multe sisteme de back-up IT", a mai spus Cristian Constantinescu.