Productia industriala a crescut anul trecut cu 5,5% fata de anul anterior, pe fondul cresterilor inregistrate de productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si de industria prelucratoare, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In luna decembrie, productia industriala a scazut cu 11,2%% comparativ cu luna precedenta si a urcat cu 10,0% fata de aceeasi luna a anului 2009.

Avansul cu 5,5% al productiei industriale in 2010 s-a datorat cresterii cu 8,2% a productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si cu 6,0% a industriei prelucratoare. Industria extractiva a scazut cu 6,9%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor intermediare (+10,4%), in industria bunurilor de capital (+8,9%), in industria energetica (+3,1%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,4%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 3,5%.

In luna decembrie, productia industriala a scazut fata de luna precedenta cu 11,2%, datorita diminuarii productiei din industria prelucratoare (-14,8%) si industria extractive (-3,5%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 14,1%.

In ceea ce priveste marile grupe industriale, s-au inregistrat scaderi in industria bunurilor de folosinta indelungata (-20,1%), industria bunurilor intermediare (-18,7%), industria bunurilor de capital (-15,2%) si industria bunurilor de uz curent (-8,4%), in vreme ce in industria energetica productia a crescut cu 9,6%.

Comparativ cu aceeasi luna din 2009, productia industriala a avansat cu 10,0%, sustinuta de cresterea tuturor sectoarelor industriale. Astfel, in industria prelucratoare productia a crescut cu 11,5%, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a urcat cu 5,2%, iar industria extractiva a avansat cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri: in industria bunurilor intermediare (+18,4%), industria bunurilor de capital (+17,3%), in industria bunurilor de folosinta indelungata (+16,4%) si in industria energetica (+2,4%). Industria bunurilor de uz curent a scazut cu 2,4%.