VIDEO Mugur Isarescu: Statul poate sprijini IMM-urile prin reducerea birocratiei si a controalelor excesive
"Autoritatile statului pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocratiei. Pentru IMM-uri uneori este vital. O raportare in plus, total inutila, total deplasata, poate sa coste un IMM cateva procente bune din cifra de afaceri. Este evident acest lucru, comparativ cu o intreprindere mare", a declarat Isarescu.
Guvernatorul BNR a mai subliniat ca este necesar ca autoritatile sa renunte la controalele excesive, care pot conduce la cresterea coruptiei. "Cu cat sunt mai multe controale, cu atat probabilitatea de coruptie este mai mare. Chiar daca se doreste a fi cu buna intentie, nu fac altceva decat sa creeze un lant de slabiciuni. Nu reduce economia subterana, ci dimpotriva, o mareste", a spus guvernatorul.
Un alt lucru pe care ar trebui sa il faca statul este ameliorarea climatului de afaceri, incepand cu schimbarea perceptiei dintre afacere si afacerism, a mai precizat Mugur Isarescu.
"In societatea romaneasca, cultural nu aveam ideea de business. Ideea de afaceri suna ca afacerism. In ultimii 20 de ani au fost multi care au intarit aceasta confuzie si s-au dezvoltat sub numele de oameni de afaceri", a adaugat Isarescu.

Scandalurile care au marcat la tot pasul scurtul mandat al lui Vlad Voiculescu
VIDEO Demonstrație cu un elicopter de atac la București. Elicopterul multirol pe care Airbus îl propune Armatei române: „E ca un briceag elvețian, bun la toate”
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
Este foarte complicat sa o conduci si sa intelegi mecanismele.
In Austria, ca sa iti faci o firma trebuie sa ai un capital social mai mare de 10 000 euro (din ce stiu eu e nevoie de 30000) si nu 50 de euro ca in Romania.
In Austria impozitul pe profit este 50% peste o anumita suma... pe cand in Romania este in jur de 35% (impozit pe profit + 16dividente+altele...)
Vor sări mulți să-l apere cum că ar fi ținut cursul valutar în frâu. Orice bizon poate susține un curs valutar cu bani împrumutați (ceea ce a făcut marele expert).
Să-l vedem când o să-nceapă România să dea banii înapoi cât de priceput va fi,nu?
eu si cu tine da-mi banii inapoi fraiere,
banii imprumutati sa se plateasca salariile lichelelor de bugetari si pensionarilor comunisti care 'viseaza' ca pensia lor e garantata...
oricum asta stie economie spre deosebire de lacheii politici a lui vantu/voiculescu/patriciu...
Banii care au fost imprumutati de BNR, vor fi dati inapoi tot de BNR: din rezerva internationala, din castiguri din operatiuni cu bancile, din profit, din reevaluari ale rezervei de aur, etc. Tu nu lucrezi cu BNR, nu poti avea cont deschis la BNR, nu iei credit de la BNR, nu ai nici o relatie cu BNR, deci stai linistita ca nu participi la rambursarea imprumuturilor luate de BNR.
In schimb, banii imprumutati de Min de Finante, pot fi dati inapoi ,,pe seama bugetarilor'', dar suma e totusi mica, asa ca efortul nu e mare.
Sunt doar curios.
Parerea mea e ca simplismul din logica ta nu confirma ca ai nici macar baza elementara pentru a putea face comentarii pe teme economice, cu atat mai mult pe teme legate de mecanismul cursului valutar. ;)
Toate bune altfel, Romania e plina de experti. :)
Asta e ecuatia capitalismului romanesc, in care IMM (care nu pot contribui cu prea mult la "obsetescul obol" catre partide) nu isi gasesc locul.
Este atat de evident ca nu e nevoie de decalratii lunare, trimestriale, semestriale si anual (sunt vreo 40 de decalratii, pentru o firma fara angajati si poate inca pe atat pentru una cu unul-doi angajati), incat e clar ca guvernantii nostri nu vor sa vada asta.
Si pe cine nu vrea sa vada, nu-l ajuta nici un fel de ochelari.
acum ca am iesit oarecum de acolo, putem vorbi si de masuri de acest gen
tipam toti ca guvernul nu face si nu drege. problema e ca putini stiu ca ei NU PUTEAU sa faca asta. conjunctura economica nu-ti permite sa iei astfel de masuri.
dar acum putem sa le cerem asta.
nu este vorba de falfait. nu este asa simplu. siti cum sunteti voi, ca chibitii de la fotbal care stau pe margine si isi dau cu parerea unde trebuia sa paseze nustiu care. de sus se vad toate frumoase, dar daca intri in detalii nu-i chiar asa.
lucrez in consultanta si stiu cat de frumos arata un proiect in titlu si ce nebunie devine cand intri in detalii.
nu spun ca se puteau lua si alte masuri. ca existau si alte metode. asta ramane sa vedem. niciodata nu o sa stim cu adevarat ce se intampla daca se lua alta masura si nu asta de au luat-o pana acum. nu ai cum sa stii acest lucru. nu exclud ca e bine, dar vom vedea dupa rezultate. si pana acum, fara nicio masura de incurajare a afacerilor, in decembrie acestea au inceput sa creasca spune ca masurile nu au fost chiar atat de rele.
da, rezultatele se vad, numai ca trebuie sa le vedem cu totii. si te asigur ca felix la antene n-o sa ti le spuna.
Toti cei ca el, care le vad pe toate din elicopter, adica "macro", habar nu au pe ce lume (de cosmar) traiesc micii intreprinzatori hingheriti de tot felul de luft-inspectori!!!
Vezi numai ultima tampenie de cosmar de acum cateva zile cu obligativitatea anexarii certificatului fiscal la Declaratia inventar (prietenii IMMisti stiu despre ce este vorba!!!), care a blocat pur si simplu Adminstratiile Financiare luate cu asalt de CONTRIBUABILI pentru a (re)obtine o hartie cu date pe care CNSAS ar fi trebuit sa le ceara direct la ANAF (ca d'aia a s-au informatizat toti pe banii nostri).
Degeaba, simple declaratii de dat bine in poza, asta face si dl. Isarescu, habar n'are de Romania mediului de afaceri autentica si profunda.
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-8285239-eliminarea-obligatiei-firmelor-anexa-certificatul-atestare-fiscala-aparut-monitorul-oficial-parte-din-declaratiile-contribuabililor-persoane-fizice-privind-impozitul-venit-fost-modificate.htm
Cat despre Isarescu, iar nu cred ca esti informat. Are si el afaceri deci cred ca stie prea bine cum sta treaba.
Sunt foarte bine informat (la asta m-am si referit!) ca Isarescu are negotul lui cu vin , ocazie cu care a constatat (bineinteles ca atenuat, ca la nivelul acesta se rezolva orice prin telefon) la ce aberatii se ajunge in administratia publica din Romania.
Cum ziceam, a descoperit America ( mare branza) de la nivelul guvernatorului BNR!!!
Inteligent raspuns. Multam pentru lamurire.
O zi faina!
2011, 11:46)
Mirela [anonim]
Ce frumos! Bine ca nu au anuntat pe 28 februarie. Si firmele care au depus deja fisele fiscale dupa procedura care era in vigoare in ianuarie, ce fac? Fac rectifivative?
Ma rog, tot e bine ca au scos prostia aia de caf pentru declaratia de inventar. Dar si acolo au anuntat pe 2 februarie ca termenul e 15 februarie.
Sa stam bine la cozi!
Sunt doar utilizator inregistrat. Adica nu postez anonim daca doresc sa-mi sustin punctul de vedere. ;)
In rest, fiecare cu parerea lui, daca o si argumenteaza. :)
Problema cu economia este ca privatii trebuie sa fie tigrii nu iepurasi si sa fie tigrii astia cinstiti, care-si vad de treaba, nu protejatii de neatins care vand marfa de contrabanda care intra in tara cu ajutorul ursului (organele statului insarcinate cu combaterea evaziunii fiscale - vedeti cazul vamesilor)