Autoritatile statului pot sprijini intreprinderile mici si mijlocii (IMM) prin reducerea birocratiei si a controalelor excesive, care pot duce la cresterea coruptiei, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres

"Autoritatile statului pot face multe lucruri, extrem de palpabile, precum reducerea birocratiei. Pentru IMM-uri uneori este vital. O raportare in plus, total inutila, total deplasata, poate sa coste un IMM cateva procente bune din cifra de afaceri. Este evident acest lucru, comparativ cu o intreprindere mare", a declarat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mai subliniat ca este necesar ca autoritatile sa renunte la controalele excesive, care pot conduce la cresterea coruptiei. "Cu cat sunt mai multe controale, cu atat probabilitatea de coruptie este mai mare. Chiar daca se doreste a fi cu buna intentie, nu fac altceva decat sa creeze un lant de slabiciuni. Nu reduce economia subterana, ci dimpotriva, o mareste", a spus guvernatorul.

Un alt lucru pe care ar trebui sa il faca statul este ameliorarea climatului de afaceri, incepand cu schimbarea perceptiei dintre afacere si afacerism, a mai precizat Mugur Isarescu.

"In societatea romaneasca, cultural nu aveam ideea de business. Ideea de afaceri suna ca afacerism. In ultimii 20 de ani au fost multi care au intarit aceasta confuzie si s-au dezvoltat sub numele de oameni de afaceri", a adaugat Isarescu.