Pierderile Rompetrol Rafinare au crescut anul trecut cu 11%, la 193 milioane dolari
"Rezultatele financiare au fost influentate in primul rand de factori externi, precum evolutia cotatiei titeiului (+28%) si a produselor petroliere (+25% pentru benzine, +28% pentru motorine), scaderea cererii de produse, inchiderea sau reducerea capacitatilor de rafinare, sau de imbunatatirea cu 42% a marjei de rafinare. La acestea se adauga insa si conditiile dificile de obtinere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar, impactul unor masuri macroeconomice precum majorarea TVA-ului de la 19 la 24%, cresterea ratei inflatiei (de la 4,75% in 2009 la 7,90% in 2010) sau a cuantumului aferent diferitelor taxe/impozite", arata reprezentantii Rompetrol.
Rompetrol Rafinare - rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti, a consemnat anul trecut o cifra de afaceri de 2,8 miliarde de dolari, in crestere cu 5% comparativ cu 2009. In aceeasi perioada, compania a reusit o imbunatatire cu 21% a rezultatului operational (EBITDA), acesta fiind insa in continuare negativ (-28,6 milioane de dolari).
Vanzarile totale de carburanti aferente segmentului de rafinare in 2010 s-au ridicat la 2,34 milioane de tone, in scadere cu 17% fata de perioada similara din 2009, pe fondul unei cantitati totale de materii prime procesate de 3,4 milioane tone, cu 15% mai putin decat in 2009.
In ceea ce priveste segmentul de distributie (Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas), acesta a consemnat in 2010 o crestere cu 12% a cifrei de afaceri, ajungand la un nivel de aproximativ 2,2 miliarde de dolari, si o diminuare cu peste 30% a rezultatului operational, de la 47 milioane de dolari in 2009 la aproximativ 32 milioane de dolari in 2010. Acestea au fost influentate puternic de reducerea marjelor comerciale, cu 12% pe segmentul de retail si 23% pe wholesale, diferentelor de curs valutar, dar si a scaderii cererii de produse.
Astfel, volumele tranzactionate au cunoscut in anul 2010 o scadere de 3% pe segmentul de retail, in vreme ce pe segmentul wholesale s-a inregistrat o crestere de 1% a volumelor tranzactionate, comparativ cu anul 2009.
Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, a inregistrat in 2010 o cifra de afaceri de 265,7 milioane de dolari, cu 11% mai mult decat in anul 2009, pe fondul unui rezultat operational pozitiv de 13,7 milioane de dolari, comparativ cu un nivel negativ de 13,6 milioane de dolari in 2009. Cantitatea de materie prima procesata de companie in 2010 a scazut cu 16% fata de nivelul atins in 2009, ca urmare a lucrarilor de modernizare a instalatiei de polietilene de inalta densitate (HDPE).

Liber la vaccinarea cu AstraZeneca: Unde sunt acum mii de locuri disponibile în București și cum poți găsi alt centru în țară / Explicațiile autorităților
Scurt ghid de făcut Bugetul franjuri: 10 excepții fiscale care au sărăcit Educația și Sănătatea, tolerate de toți- de la PSD la PNL și USR-PLUS
Ce metode au folosit Franța și Germania pentru a vaccina cât mai multe persoane vulnerabile și cum s-ar aplica și în România
FOTO Pistele de biciclete de pe Splaiul Independenței, trasate vara trecută de o companie municipală și care costă circa 1,5 milioane lei, au început să se degradeze
Nici viața de vegetarian nu e ușoară...fasolea, uleiul, pâinea și brânzeturile sunt în topul scumpirilor comunicate de INS
mai toate rafinariile merg prost atunci cand marjele de rafinare scad (cand pretul petrolului creste) - iar volumul de vanzari a scazut destul de mult.
insa kazahii fac profit per total, pentru ca isi vand petrolul produs de ei - pretul mare e bun pentru producatori si cam naspa pentru rafinarii - iar cand se combina depinde ce iese. din pacate pentru noi, nu e ca Petrom, care sa aiba ambele in Romania - Rompetrol are aproape exclusiv partea de rafinare si atat timp cat pretul petrolului e mare va ramane pe pierdere.