In urma unei analize efectuate asupra situatiei financiare din ultimii 10 ani la CFR SA, CFR Marfa si CFR Calatori, s-a constatat o crestere a arieratelor cu 2.248%, se arata intr-un comunicat al Ministerului Transporturilor. Cifra pare incredibila si de aceea HotNews.ro a contactat reprezentantii Ministerului Transporturilor pentru a se asigura ca nu s-a strecurat vreo greseala in comunicatul de presa. "Da, aceasta este cifra. Pare incredibil, insa arieratele au crescut de peste 22 de ori in 10 ani", au raspuns reprezentantii Ministerului Transporturilor. Daca in 2000 erau aproape 300 milioane de lei, in 2010 au ajuns la peste 6,6 miliarde de lei.

Modernizarea cailor ferate costa miliarde de leiFoto: AGERPRES
  • CFR SA inregistreaza arierate de peste 5,2 miliarde de lei, fiind urmata de CFR Marfa cu 868 milioane de lei si de CFR Calatori cu circa 559 milioane de lei.

In aceste conditii, Ministerul Transporturilor intentioneaza sa stabileasca valoarea contabila a bunurilor imobile in proprietatea CFR S.A, CFR Marfa si CFR Calatori aflate sub sechestru. In acest sens, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a semnat un ordin prin care sunt numite comisiile pentru stabilirea valorii contabile a bunurilor imobile existente in proprietatea celor trei companii, aflate sub sechestru la data de 31 decembrie 2010.

  • "Masura vine ca urmare a analizei efectuate asupra situatiei financiare si rezultatului patrimonial inregistrat in ultimii 10 ani de Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" S.A., Societatea Nationala de Transport Feroviar de Marfa "CFR Marfa" S.A. si Societatea Nationala de Transport Feroviar de Calatori "CFR Calatori" S.A., prin care s-a  constatat o crestere a arieratelor la nivelul anului 2010  cu un procent de 2.248 %. In acelasi timp, ordinul ministrului Anca Boagiu se intemeiaza si pe angajamentul asumat prin Scrisoarea de intentie catre Fondul Monetar International, referitor la reducerea arieratelor acestor companii in anul 2011", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit acestuia, comisiile constituite la nivelul celor trei companii vor identifica toate bunurile imobile aflate sub sechestru la data prezentului ordin, vor stabili valoarea contabila a acestora, potrivit datelor din evidenta contabila si datoriilor, intocmind in acest sens o situatie de veridicitatea careia raspund. Comisia centrala, constituita in temeiul aceluiasi ordin la nivelul MTI, va analiza si va centraliza datele transmise de catre comisiile anterior mentionate, acestea urmand a fi prezentate conducerii ministerului.