Guvernul a aprobat o Hotarare de Guvern in vederea alocarii sumei de 900.000 de lei pentru suportarea cheltuielilor de transport pentru romanii din Libia care doresc sa se intoarca in tara. Potrivit ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, va fi trimisa in Malta o aeronava de 200 de locuri a companiei Tarom. Romanii din Libia vor fi preluati de un avion militar care va efectua naveta intre Tripoli si Malta. Potrivit ministrului, circa 220 de cetateni au solicitat intoarcerea in tara. Baconschi a mai spus ca este o problema cu muncitorii romani aflati la circa 1.000 de kilometri de Tripoli. "Pentru acestia este greu sa asiguram securitatea transportului. Prin urmare, este de preferat sa ramana pe loc", a precizat ministrul.

Din cauza ca nu a putut fi autorizat survolul direct in spatiul aerian libian, romanii care vor parasi Libia in urmatoarele zile vor fi transportati cu un avion militar al MApN de pe aeroportul din Tripoli pana pe aeroportul din La Valetta, Malta. De acolo urmeaza sa fie preluati pentru transfer spre Romania de avionul TAROM.

Ministrul sustine ca multi romani nu au vrut sa paraseasca Libia chiar daca au avut posibilitatea sa plece cu aeronave apartinand altor tari, precum Bulgaria. "'Speram ca in urmatoarele zile cat mai multe persoane sa poata ajunge la Tripoli, sa poata trece prin Malta si sa revina acasa, insa deocamdata nu vor sa vina. Adica au fost locuri in curse de linie care au mai zburat la avioane bulgaresti, turcesti, ambasada le-a comunicat: Vedeti ca sunt opt locuri, 16 locuri pe cursa cutare sau cutare. Si nu s-au prezentat. Noi speram acum ca, plecand cu avionul acolo, asta sa-i ajute, sa le dea un plus psihologic, sa spuna ca e aici avionul TAROM sau militar care va face naveta si sa ia decizia", a precizat ministrul afacerilor externe.

Baconschi a precizat ca sunt dificultati de comunicare cu romanii din Libia din cauzablocajelor de pe retelele de telefonie si internet.

  • Baconschi a mai spus ca au fost luate in evidenta 17 companii sau firme cu activitate in Libia care au si angajati romani.
  • Potrivit ministrului, exista si cazuri mai dificile de evacuare. Este vorba de un grup de 15 petrolisti de pe platforma de extractie marina a unei companii care asteapta decizia firmei privind oportunitatea evacuarii. Alti sase romani angajati ai unei companii suedeze s-au adapostit in casa unui cetatean libian dupa ce campusul in care se aflau a fost atacat si incendiat. La acestia se adauga trei romani angajati ai unei companii cu un campus de lucru in orasul Benghazi. Acest campus a fost asediat, cei trei romani impreuna cu alti circa 200 de cetateni straini, petrecandu-si noaptea in curtea unui libanez.

Din evidentele Ambasadei Romaniei, in Libia se afla un numar de aproximativ 500 de cetateni romani. Pana in prezent, la nivelul Ambasadei Romaniei la Tripoli au fost inregistrate 450 de cereri de asistenta consulara si informatii din partea cetatenilor romani care se afla in Libia. Dintre acestea, 220 au fost solicitari de informatii privind modalitatea de parasire a zonei.

"Reprezentantii Ambasadei Romaniei la Tripoli au acordat sprijinul necesar si i-au directionat catre agentiile care opereaza in zona (KLM, Turkish si Austrian Airlines) sau catre cursele puse deja la dispozitie de catre statele membre. Un numar de 80 de cetateni romani s-au intors deja in Romania prin curse regulate sau speciale, operate de state europene", se arata intr-un comunicat al MAE.