Liderii a patru sindicate de la ArcelorMittal Galati care au refuzat sa semneze contractul colectiv de munca au anuntat ca incepand din 10 martie vor declansa greva generala la combinatul siderurgic, nemultumiti de oferta patronatului de crestere a salariilor cu 8%, fata de 18 procente, cat au solicitat sindicalistii, potrivit Mediafax.

Liderii sindicatelor Siderurgistul, Sindicatul Liber si Independent al Otelarilor, Sindicatul Liber Depou si gruparea din Uzina de Piese de Schimb, membre ale Federatiei Sindicale a Siderurgistilor Metarom, au anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca vor declansa greva generala.

Ei spun ca pe 2 martie va avea loc o greva de avertisment, pentru ca in 10 martie sa fie declansata greva generala pe termen nelimitat.

Cei patru lideri sindicali au sustinut ca protestele vor fi fi insotite de actiuni de strada, sindicatele urmand sa organizeze mitinguri la poarta combinatului atat in timpul grevei de avertisment, cat si pe durata grevei generale.

"In 2 martie vom sustine o greva de avertisment de doua ore, de la 13.30 la 15.30, astfel incat sa prindem si schimbul de dimineata si schimbul de dupa-amiaza. Apoi, pe 10 martie, vom declansa greva generala pe termen nelimitat. In acelasi timp vor exista actiuni de strada. Vorbim despre proteste la poarta combinatului", a declarat liderul FSS Metarom, Mircea Scantei.

Sindicalistii doresc ca salariile siderurgistilor galateni sa fie majorate cu 18 procente si sa fie aplicata o crestere a sporului de week-end de 50% pentru sambata si 100% pentru duminica. In afara de aceste solicitari, se doreste si majorarea primelor de Ziua Siderurgistului si de Craciun de la 120 la 200 de lei.

Oficialii ArcelorMittal Galati au anuntat, la sfarsitul ultimei incercari de stingere a conflictului care a avut loc joi seara, dupa ce sindicalistii au avut o intrevedere cu managerul general al combinatului, ca managementul considera oferta de crestere a salariilor siderurgistilor cu 8 procente ca fiind ultima oferta, care nu va fi schimbata.

Purtatorul de cuvant al ArcelorMittal Galati, Dorian Dumitrescu, a declarat ca atata timp cat conflictul de interese va fi mentinut de catre sindicate, conducerea companiei nu va aplica o crestere salariala.

La negocierile Contractului Colectiv de Munca pe anul 2011 la ArcelorMittal Galati, incepute in luna decembrie a anului trecut, au luat parte si alte cinci sindicate care au acceptat din etapa concilierii conflictului de interese oferta patronatului de majorare a salariilor cu opt procente, crestere careia i se adauga o majorare cu 20 de lei a unor prime.