Activitatea din industria prelucratoare si constructii va creste moderat in perioada februarie - aprilie, iar in servicii si comertul cu amanuntul se contureaza o relativa stabilitate, potrivit opiniilor managerilor unor societati comerciale intervievati de Institutul National de Statistica (INS). De asemenea, acestia estimeaza ca in perioada urmatoare numarul de salariati se va stabiliza in toate sectoarele economice.

In industria prelucratoare managerii estimeaza cresterea moderata a productiei

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +15%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza o relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% la intreprinderile mari, cu 500 de salariati si peste. Pentru unele dintre activitati, respectiv fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, precum si fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, se va inregistra o tendinta de crestere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale +19% si respectiv +8%).

Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +16%).

Activitatea in constructii revine pe crestere

In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +6%) si o relativa stabilitate a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +2%). Managerii estimeaza relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural -5%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere moderata a acestora (sold conjunctural +10%).

Afacerile din comert se vor stabiliza in urmatoarele trei luni

In februarie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural +4%), ca si volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri (sold conjunctural +3%).

Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural -1%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +38%).

Optimismul revine in randul managerilor din sectorul serviciilor

Conform estimarilor din luna februarie, cifra de afaceri din servicii va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural +4%). Numarul de salariati se va stabiliza si in acest sector (sold conjunctural -2%).

Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +11%).

Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.