Omul de afaceri Roman Abramovici continua sa se debaraseze de activele sale rusesti. Dupa vanzarea, la inceputul lunii februarie, a 25% din actiunile postului de televiziune Pervyi kanal, Abramovici cauta cumparator pentru participatia sa la mina „Raspadskaia”, unde in accidentul din mai anul trecut au murit 91 de oameni.

Actiunea lui Roman Abramovici de a renunta la activele rusesti se inscrie in tendinta generala imprimata de investitorii straini, scrie Kommersant. La inchiderea sedintei de vineri a bursei MICEX, valoarea de piata a minei Raspadskaia era de aproximativ 6,1 miliarde dolari, ceea ce inseamna ca participatia Evraz (holdingul detinut de Abramovici) valora 2,4 miliarde de dolari.

Momentul ales de Abramovici pentru exit este unul foarte bun, avand in vedere ca, dupa inundatiile din Australia (al doilea exportator mondial de carbune), pretul spot la carbune a crescut cu mai mult de 50%, pana la 340 dolari/tona. Merrill Lynch prognozeaza ca in al doilea semestru, s-ar putea ajunge la 400 $/tona, dupa care, spre sfarsitul anului, preturile vor reveni la un oarecare normal.

Presa rusa scrie ca, de mai multi ani, Roman Abramovici vinde activele sale rusesti. Astfel, la inceputul anului 2010, compania sa Millhouse Capital a cedat companiei canadiene Kinross Gold doua zacaminte de aur din Ciukotka, incasand 368 milioane de dolari, din care 165 milioane in numerar, restul in actiuni Kinross.

In februarie 2011, a fost vandut pachetul de 50% detinut de Millhouse Capital la societatea Prodo, care intra printre primii cinci cei mai mari producatori de carne de pasare si de porc din Rusia. Suma tranzactiei nu a fost dezvaluita. Trei zile mai tarziu, Millhouse a vandut cele 25% din actiunile televiziunii Pervyi kanal.