Cele mai multe firme participante la licitatii sunt straine. Printre cele din Romania, se afla companii precum UMB, Romstrade, Tehnostrade, SCCF Iasi si Hidroconstructia.
Castigatorii licitatiilor vor fi anuntati pe 21 si 22 martie, iar contractele vor fi semnate pe 4 si pe 5 aprilie.
Firmele care au depus oferte pentru Orăştie-Sibiu:
Lot 1
- Tehnologica Radion-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Lena -Rosas-Arcadis
- SBI International Holdings
- Strabag Romania
Lot 2
- Straco-Studio Corona
- UMB-Tehnostrade-Carena
- Razel-Egis
- Porr-Hidroconstrucţia
- Doprastav-Cominco-Alfa 04
- Shapir-Aktor
- Max Boegl-Geiger-Tancrad-Primacons
- MonteAdriano-Romstrade
Lot 3
- Impresa Pizzarott-Concefa
- FCC-Alpine
- Ideconsa-Peyber Hispanica-OHL
- Azvirt-Delta ACM
- Impregilo
- FIP Industriale-Balzola
Lot 4
- Tirrena Scavi-Condotte-Cossi
- Secol-STE-Toto
- J&P Avax
- Copisa-Aprivia
- Astaldi-Euroconstruct-AstalRom
- Eureca
Contractul „Proiectare şi execuţie autostrada Orăştie - Sibiu, Loturile 1, 2, 3 şi 4” are o valoare estimată la 2.937.175.319 RON fără TVA şi este împărţit astfel:
Lotul 1 „Proiectare şi executie autostrada Orăştie-Sibiu km 0+000 – km 24+110” - 24,110 km, valoare 814.120.578 lei fără TVA
Lotul 2 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 24+110 – km 43+855” - 19,745 km, valoare 707.991.358 lei fără TVA
Lotul 3 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 43+855 – km 65+965” - 22,110 km, valoare 762.202.841 lei fără TVA
Lotul 4 „Proiectare si executie autostrada Orastie-Sibiu km 65+965 – km 82+070” - 16,105 km, valoare 652.860.542 lei fără TVA
Durata de proiectare şi execuţie este de 30 de luni – 6 luni proiectare, 24 execuţie, la care se adaugă 24 de luni garanţie (total derulare contract 54 luni).
Firmele care au depus oferte pentru Lugoj-Deva
- Impresa Pizzarotti-Pomponio
- Tirrena Scavi-Condotte-Cossi
- FCC Construction
- OHL-Copisa-Rubau
- Impregilo
- Astaldi-Euroconstruct-AstalRom
- Aktor-Shapir
- Strabag-Straco Grup
Contractul de proiectare şi execuţie a autostrăzii Lugoj-Deva, tronsonul km 0 + 000 – km 27 + 400, are o valoare estimată la 1.118.840.865 lei fără TVA. Durata de proiectare şi execuţie este de 30 de luni – 6 luni proiectare, 24 execuţie, la care se adaugă 24 de luni garanţie (total derulare contract 54 luni).
Firmele care au depus oferte pentru Timisoara-Lugoj
Lot 1
- Straco-Azvi-Studio Corona
- UMB-Tehnostrade-Carena
- Doprastav-CCCF Timisoara
- Vega-Selina-Consitrans
- Balzola-Rover Alcisa sa-Puentes
- Magenta-Assignia-Simarc-Specialist Consulting srl
- Eureca
- Confort-MonteAdriano-Viaponte Projectos e Consultoria de Engenharia
Lot 2
- Impresa Pizzarotti-Impregilo-Pomponio
- Tirrena Scavi-Condotte-Cossi
- FCC Construction
- Copisa-OHL- Soares da Costa
- Lena-Gabriel Couto-Amandio Carvalho-Tehnologica Radion-Rosas-Arcadis
- Max Boegl-Astaldi-Euroconstruct-Tancrad-Primacons
- Viarom-Vectra-Tractebel
- Strabag
- SCCF Iasi-Colas-Egis
Contractul „Proiectare si executie autostrada Timisoara-Lugoj, Loturile 1 si 2” are o valoare estimata la 878.440.574 RON fara TVA si este structurat dupa cum urmeaza: Lotul 1 „Proiectare si executie autostrada Timisoara-Lugoj km 44+500 - km 54+000” – 9,5 km, valoare 266.555.952 lei fara TVA
Lotul 2 „Proiectare si executie autostrada Timisoara-Lugoj km 54+000 – km 79+625” – 25,62 km, valoare 611.884.622 lei fara TVA.
Firmele care au depus oferte pentru Nadlac-Arad
Lot 1
- Azvi-Puentes-Straco-Grusamar-Specialist Consulting SRL-Incitec SRL
- Tirrena Scavi-Condotte-Cossi
- Doprastav-CCCF Timisoara
- Romstrade-MonteAdriano-Donrep Construct
- OHL-Labra-Copisa
- Astaldi-Euroconstruct-AstalRom
- Strabag Romania-Confort
Lot 2
- Impresa Pizzarotti-Impregilo-Pomponio
- Alpine
- UMB-Tehnostrade-Carena
- Porr-Hidroconstructia
- Vega-Selina-Consitrans
- Aprivia-Soares da Costa
- Delta ACM-Azvirt
- Viarom-Vectra-Betacops
Tronsonul Nadlac-Arad face parte din Coridorul IV Paneuropean. Lotul 1 are o lungime de 22,2 km si o valoare estimata la 486.946.433 lei fara TVA, iar Lotul 2 o lungime de 16,6 km si o valoare estimata la 506.661.681 lei fara TVA.
Cine sunt companiile participante
- Spedition UMB si Tehnostrade sunt detinute de Dorinel Umbrarescu, unul dintre oamenii de afaceri supranumiti si "regii asfaltului". Spedition UMB participa la lucrarile la tronsonul Moara Vlasiei-Ploiesti de pe autostrada Bucuresti-Ploiesti, care sunt in mare intarziere, avand, initial, ca termen de finalizare 2010. Termenul a fost prelungit pana la 15 decembrie 2011. Tronsonul a fost realizat doar in proportie de 50%. Portiunea de autostrada are o lungime de 42,5 km, licitatia de constructie fiind castigata, in 2006, de un consortiu format din firmele UMB Spedition, Pa &Co International, Euroconstruct Trading '98 si Com-Axa.
- Grupul Romstrade, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache- are incheiate numeroase contracte cu statul, mai ales pentru intretinerea si reabilitarea drumurilor nationale si autostrazilor, dar si pentru largiri de drumuri.
- SCCF Iasi (majoritar este detinut de grupul francez Colas)- companie de constructii care activieaza pe piata romaneasca din anul 1952, cu lucrari precum barajul de la Stanca Costesti, Vama Albita si Sculeni, reabilitare DN2, Pod Maracineni, Autostrada Bucuresti Constanta, sectorul Lehliu-Drajna.
- Hidroconstructia- infiintata in anul 1950 pentru realizarea amenajarilor hidroenergetice din ROMANIA, societatea si-a dezvoltat ulterior portofoliul categoriilor de lucrari, precum drumuri si poduri. Societatea era iniţial numită “Direcţia Generală a Hidrocentralei Bicaz”, fiind unic constructor al investiţiei hidroenergetice de la Bicaz. Hidroconstructia a fost infiintata in anul 1950 si a fost privatizata in 1995, prin achizitia pachetului integral de actiuni de catre salariatii societatii.
- Astaldi- companie italiana, una dintre cele mai puternice din Europa. Are numeroase afaceri cu statul roman. Una dintre cele mai importante este constructia autostrazii Timisoara-Arad, constructie care a starnit o serie de nemultumiri din cauza intarzierilor.
- Impresa Pizzarotti, companie italiana, lider european in domeniul produselor prefabricate grele.
- FCC Construction- companie spaniola. A incheiat cateva contracte cu statul roman pentru reabilitare drumuri. Alaturi de Astaldi participa la constructia autostrazii Timisoara-Arad. Tot alaturi de Astaldi, lucreaza si la pasajul Basarab.
- Tirrena Scavi- companie de constructii, reabilitare drumuri si poduri din Italia. Este prezenta in Romania.
- Aktor (Grecia)- a castigat, alaturi de Vinci (Franta), constructia tronsonului de autostrada Comarnic - Brasov, insa in aprilie 2010, consortiul a denuntat unilateral contractul, motivul oficial fiind lipsa fondurilor. Reprezentantii consortiului au aratat ca statul roman nu a acceptat anumite clauze, situatie care a condus la imposibilitatea de a obtine finantare.
- Strabag (Austria)- Numeroase afaceri cu statul roman. Anul trecut, Strabag a mai castigat licitatia organizata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri (CNADNR) privind reabilitarea drumului national DN67 B, intre localitatile Scoarta si Pitesti. Modernizarea a 188 de kilometri de drum va costa circa 89 de milioane de euro. CNADNR a mai semnat, recent, cu Strabag un contract de 220 milioane de euro pentru constructia tronsonului de autostrada Deva-Orastie.
De asemenea, pe 14 decembrie, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a lansat licitatii pentru constructia a inca doua tronsoane din Coridorul IV Pan-european. Este vorba de doua loturi din autostrada Timisoara-Lugoj si de patru loturi din Orastie-Sibiu. Cele doua loturi din Timisoara-Lugoj au o lungime de 35,1 kilometri, valoarea lucrarilor fiind estimata la 878,4 milioane lei, fara TVA (peste 1 miliard lei cu TVA). Pentru Orastie-Sibiu, in lungime de 82 de kilometri, valoarea estimativa este de 2,9 miliarde de lei, fara TVA (3,5 miliarde lei cu TVA). Lucrarile sunt finantate prin fonduri europene.
Pentru alt tronson, Deva-Orastie, CNADNR a semnat, in noiembrie, un contract cu asocierea Strabag AG-SC Strabag SRL-SC Straco Grup. Valoarea contractului este de 220,6 milioane euro (TVA inclus), din care contributia Comisiei Europene este pana la 133,6 milioane euro. Proiectul este finantat din fondul ISPA 2004 si are termen de finalizare 24 de luni din momentul inceperii lucrarilor. Tronsonul Deva-Orastie are 32,8 kilometri.
Eu cand mi-am construit casa(nu in Ro.)
arhitectul,care era si constructorul,mi-a spus de la bun inceput ca are bunavointa sa-mi construiasca la suma propusa,dar nu-mi garanteaza!
Am consultat un avocat,care mi-a spus:este adevarat din pdv a logicii,dar treceti in contract:
max.10% crestere la suma propusa.Arhitectul se angajase sa-mi construiasca in max.un an si este exclus ca in aceasta perioada preturile mat. de constructie sa explodeze .
Asa am facut si spre suprinderea mea si a arhitectului,suma la finalizare,a fost mai mica decat oferta initiala!Cu corectitudine si fara imaginatii ca ciorile la prada,cred ca se poate calcula la +/-10%,ce trece peste,sa plateasca cine schimba regulile jocului in timpul jocului.
Iar in ceea ce priveste sabotajul proiectului, poate vii si cu ceva argumente in sprijinul celor afirmate... ca in rest, e can-can ...
1. trimisi USLAsii sa sape santuri cum au facut in trecut comunsitii..eu ca cetatean al Romaniei daca s ar face referendum as vota ca INTREG parlamentu s aiasa la sapa cel putin o saptamana pe luna !!!! asa se reduce si executia ca termen a autostrazii
2. tot USLAsiii sa lae naiba ciocu mic cu macaneala ieftina cu motiunea...daca nu trece o motiune cei care o pierd sa platesca 80 % din indemnizatiile lor de paramentari (adica din banii nostrii) catre spitale..crese..scoli
3. puscariasii de drept comun..gainarii..ayatolahii..hidrantii..altii decat criminalii (aa care omara oameni, animale..etc) s aiasa si ei la munca..si ca rezultat sa li se reduca pedeapsa cu cel putin 30 %....se mai reduce termenu de la 30 de luni la max...8 luni...vrea clasa politica la cazma ? nu vrea..ca e o cazna..greu de indurat
p.s tu ti ai platit vigneta ? sau nu ? eu da !!!
Oricum tot ce au facut s-a distrus si s-a ales praful de bani si de tot.
fatuta cu chilotii de la MTI a spus la RRA azi ca autostrazile vor fi gata prin 2013-2020 deci dupa alegeri
Sa speram ca nu se termina petrolul pana termina ei autostrazile.. :)
nu numai ca nu apare A3 , nici macar A2 nu apare pe harta si ca vecini avem Iugoslavia :))
Daca fac ca si la tronsonul catre mare si lasa lucrarile balta ce ne facem?
Firmele neserioase trebuie ejectate!
Nu stiu ce probleme au intampinat pe sectorul de la Cernavoda dar mai bine nu arunca cu vorbe urate intr-o firma care chiar a facut o treaba buna pe drumurile pe care a lucrat. (Si nu, nu lucrez la ei)
Nush ce probleme au intampinat, dar vad ca nu-si fac treaba. Am vazut si eu reportajele cu santierele lor de la autostrada si batea vantul. La cativa km mai incolo se lucra, pe aceasi vreme cainoasa.
Eu nu vreau sa mai aud scuze, vreau autostrada gata la termen!
asteptam di n partea a mai intii corectitudine si fair play :) !!!
de ce nu faci precizarea ca inainte de toate firma EGIS - ADICA ACELASI PROIECTANT CA SI LA LOTUL 2 DIN TRONSONUL LUGOJ T IMISOARA - nu a fost capabila sa stabileasca un traseu definitiv al tronsnualui de autostarda Cernavoda- medgidia pina acum fiind numai putin de 8 ( opt ) variante. Cum se poate elibera o autorizatie de constructie cind firma franceza nu are habar pe unde va trece autostrada ???? Ce fel de "MARE " firma este Colas cind nu este in stare sa execute niste terasamente si angajeaza subcontractori ???
Ce mare firma este Colas cind pe acest santier important nu are decit 2 camioane si 2 autogradere???
cu ce se doreste terminarea lucrarilor ???
se cere proiectare in 6 luni. E o aberatie, cei ce lucraeaza in constructii, stiu cat timp inseamna sa obtii certificatul de urbanism, avize, autorizatie de construire. Minim un an.
Nu exista proiect, la momentul licitatiei, nu s epoate estima corect, durata de executie si cost.
DA, garantie 2 ani e foarte corect, pentru ca e garantie la stratul de uzura (ultimul strat). In rest nu are ce sa se strice. Pentru structura vor fi responsabili o viata intreaga.
Mai bine stai doi ani sa faci un proiect bun, si sa organizezi executia, si apoi treci la fapte, iar in acest caz pretul si timpul sunt mult mai exacte.
Nu ar fi fost normal daca construiesti 9km din autostrada Timisoara-Lugoj sa vrei sa construiesti si cei 27 ramasi?! Din motive practice, de eficienta, de calitate, de coordonare etc. mi s-ar fi parut normal... sau este doar un alt mod de a imparti piata, astfel incat toata lumea sa fie fericita?! Daca e asa, atunci unde este concurenta care garanteaza un pret de piata?! sau nu platim lucrarile la pretul pietii???
Wow, ma minunez cata lipsa de interes a celor care administreaza site-ul sa ne tina la curent cu ce se intampla, sau poate dau dovada de prea multa imaginatie....
Tronsonul nu este finalizat in 2008 ci in 2010. Este vporba de centura ocolitoare a orasului Sibiu, care a fost construita la profil de autostrada si care este parte integranta a coridorului IV paneuropean.
Eu zic ca nu.