Grupul francez LVMH, controlat de omul de afaceri miliardar Bernard Arnault, va prelua cota majoritara la Bulgari, potrivit unui comunicat publicat luni si citat de AFP.

Un acord a fost incheiat "in cursul acestui week-end" cu familia Bulgari, actionar majoritar al grupului, care produce bijuterii din 1884, si a fost aprobat de consiliul de administratie al LVMH duminica seara.

Pentru a cumpara 51% din actiunile Bulgari, LVMH va emite 16,5 milioane de actiuni, cu scopul de a plati cele 152,5 milioane de actiuni ale familiei Bulgari, care va deveni al doilea actionar familial al grupului francez. Partea de capital detinuta de bijutierul italian este evaluata la 1,84 miliarde de euro.

Cei doi patroni ai Bulgari, Paolo si Nicola Bulgari, vor ramane la conducerea grupului. Familia Bulgari va dispune astfel de doua locuri in consiliul de administratie al LVMH.

Paolo si Nicola Bulgari estimeaza, intr-un comunicat, ca acest acord va garanta "perenitatea Bulgari" deoarece LVMH permite "federalizarea in sanul unei organizatii puternice a unor marci care isi gasesc aici modalitatile de a creste (...) pastrandu-si totodata propria identitate".

LVMH detine deja 50 de marci majore din industria luxului, printre care Louis Vuitton, Moet & Chandon (sampanie) si TAG Heuer (ceasuri).

In 2010, cifra de afaceri a grupului Bulgari a fost de 1 miliard de euro (+15,4%). In 2009, Bulgari a inregistrat o pierdere neta de 47 milioane de euro.