Volumul cifrei de afaceri din comertul cu autovehicule si motociclete a scazut in luna ianuarie cu 24,3% comparativ cu luna decembrie 2010, insa a avansat cu 10,7% fata de luna corespunzatoare a anului precedent, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). Volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piata prestate populatiei a scazut comparativ cu luna precedenta cu 3,1%, iar fata de luna corespunzatoare a anului precedent a crescut cu 7,3%.

Cresterea cu 2,0% a afacerilor din comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor comparativ cu luna decembrie nu a putut compensa in luna ianuarie scaderile din comertul cu autovehicule (-31,2%), din sectorul de intretinere si reparare a autovehiculelor (-26,0%) si a comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (-10,3%), astfel incat cifra de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-a diminuat cu 24,3%.

In ceea ce priveste serviciile de piata prestate populatiei, in luna ianuarie 2011 fata de luna precedenta, volumul cifrei de afaceri a inregistrat o scadere de 3,1%, provenita de la serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (-17,3%), de la activitati ale hotelurilor si restaurantelor (-13,2%), de la alte activitati (-9,1%) si de la activitati de spalare, curatare si vopsirea textilelor si blanurilor (-8,4%). Cresteri s-au inregistrat la jocurile de noroc (+11,2%) si la activitati ale agentiilor turistice si tur-operatorilor (+5,1%).

Comertul cu autovehicule a avansat cu aproape 20% comparativ cu ianuarie 2010

Comparativ cu ianuarie 2010, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor a inregistrat pe total o crestere cu 10,7%, datorata avansului comertului cu autovehicule (+19,6%), comertului cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor (+8,1%), activitatilor de intretinere si reparare a autovehiculelor (+1,7%) si comertului cu piese si accesorii pentru autovehicule (+1,5%).

Activitatea de servicii de piata prestate populatiei in luna ianuarie 2011 a inregistrat o cifra de afaceri cu 7,3% mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor include toate activitatile (cu exceptia fabricarii si inchirierii) privind autovehiculele si motocicletele, inclusiv camioane, cum ar fi vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a vehiculelor noi si second hand, repararea si intretinerea vehiculelor si vanzarea cu ridicata si cu amanuntul a pieselor si accesoriilor pentru autovehicule si motociclete. Sunt incluse, de asemenea, activitati ale agentilor comisionari implicati in vanzarea cu ridicata sau cu amanuntul a vehiculelor, vanzarea cu ridicata a autoturismelor la licitatie sau prin internet. Aceasta diviziune include, de asemenea, activitati ca spalarea, lustruirea vehiculelor etc. Aceasta diviziune exclude vanzarea cu amanuntul a carburantilor si a produselor de racire sau lubrifiere sau activitati de inchiriere a autovehiculelor sau motocicletelor.

Serviciile de piata prestate populatiei sunt acele activitati care fac obiectul vanzarii si cumpararii pe piata - avand ca principal beneficiar populatia - si sunt produse de societati ale caror venituri provin in proportie de cel putin 50% din vanzarea productiei proprii, indiferent de denumirea preturilor practicate (tarif, taxa, pret de vanzare). In ancheta lunara privind serviciile de piata prestate in principal pentru populatie sunt cuprinse activitatile: hoteluri si restaurante, activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; activitati de asistenta turistica, jocuri de noroc si alte activitati recreative, coafura si alte activitati de infrumusetare, spalarea, curatarea articolelor textile si a produselor din blana, activitati de pompe funebre, intretinere corporala si alte servicii pentru persoane fizice.