De cateva zile asistam la declaratiile sterile ale piticilor din guvern cu privire la pretul carburantilor. Neputinta guvernului cred ca nu poate avea decat doua cauze: prostia sau ticalosia, e de parere Dan Diaconu pe Trenduri economice. Statul are membri in Consiliul de Administratie al Petrom. Ati auzit pana acum ceva despre activitatea lor acolo?

Au avut ceva de spus reprezentantii statului despre transferul de active si pasive catre OMV Petrom Marketing SRL? S-a opus cineva "realtiilor comerciale" dintre Petrom si partenerii elvetieni? Evident ca raspunsul la toate aceste intrebari este nu. In aceste conditii este justificat sa ne punem intrebari despre despre activitatea asa zisilor reprezentanti ai statului in Consiliul de Administratie al Petrom si despre veniturile acestora.

Putini mai stiu ca statul roman detine actiunea de aur la Petrom care-i permite sa se opuna oricarei decizii pe care ar lua-o actualul proprietar. Desigur, aceasta nu a fost folosita niciodata, cu toate ca multe din deciziile luate pana acum de catre OMV sunt cel putin discutabile. Oare nu e dubios faptul ca, in ciuda acestor elemente prevazute in contractul de privatizare statul nu misca nimic?

In toata ecuatia prezentata nu este vorba numai despre pretul carburantului ci despre cat ia statul din preturile umflate. In conditiile in care OMV ne vorbeste despre cotatiile internatinale la petrol, statul roman marcheaza pierderi usturatoare din cauza celei mai mari imbecilitati din istoria Romaniei: fixarea prin contractul de privatizare a unei redevente fixe pentru petrolul extras. Desigur, pentru aceasta prevedere ar trebui incepute cercetarile penale asupra celor responsabili. Si, ajunsi in acest punct, va recomand sa va pastrati departe de pasiunile politice deoarece realitatea ingrijoratoare e alta: contractul de privatizare a SC Petrom SA a fost votat in unanimitate in Parlament.

Citeste restul materialului si comenteaza pe Trenduri economice.