Rafo Onesti a iesit din procedura de reorganizare, dupa ce Curtea de Apel Brasov a decis marti mentinerea solutiei Tribunalului Brasov de inchidere a procedurii reorganizarii judiciare a rafinariei, a transmis casa de avocatura Bostina si Asociatii, reprezentantul legal al companiei. Rafinaria Rafo Onesti, detinuta de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, a intrat in insolventa in anul 2004, data la care era cel mai mare datornic la stat.

In urma cu un an, Tribunalul Brasov a respins cererile de intrare in faliment, dispunand inchiderea procedurii reorganizarii judiciare a Rafo. In data de 8 martie, Curtea de Apel Brasov a respins cererea de suspendare a judecatii recursului, a respins ca tardiv recursul declarat de creditorii Bivolaru Ion, Stancu Zamfir, Atanasiu Valentin George, Dumbrava Adrian, Zarna Ion, Stanica Iezeanu Dorin si Sraier Victor Daniel si a respins ca nefondat recursul declarat de creditoarea Glencore Energy UK.

Hotararea pronuntata marti de Curtea de Apel Brasov este irevocabila.

Potrivit reprezentantilor Bostina si Asociatii, aceasta decizie permite societatii sa reintre in circuitul de business normal, cu consecinte benefice pentru mediul economic si social din zona.

"Solutia are o importanta enorma pentru societate, confirmand ca Rafo este un business viabil, permitand companiei sa primeasca garantiile bancare pentru a accesa finantarile necesare repornirii fluxurilor tehnologice, blocate pana in prezent de existenta procedurii de insolventa", a declarat Bogdan Paraschiv, coordonatorul echipei de avocati.

Compania Rafo a intrat in stare de insolventa in 2004, iar la acea data era cel mai mare datornic la bugetul de stat. Trei ani mai tarziu, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, dupa ce a constatat ca actionarul majoritar, Petrochemical Holding Viena, si-a respectat investitiile asumate prin contractul de privatizare.

Compania nu mai are activitate din anul 2008, moment in care rafinaria a fost inchisa in vederea modernizarii.

Rafo Onesti a fost privatizata in anul 2001 prin preluarea a 59,9% din actiuni de catre Imperial Oil, controlata de omul de afaceri Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos pentru suma de 7,48 milioane de dolari, pentru ca in 2003 pachetul de actiuni sa fie preluat de Balkan Petroleum. In 2009, actionarul majoritar al rafinariei a devenit Petrochemical Holding Viena, controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski, care in prezent detine 96,51% din capitalul social al Rafo.