​Cutremurul produs vineri in Japonia a avut efecte imediate asupra industriei, companii precum Toyota, Sony, Honda, Panasonic sau Nissan inchizand temporar unele uzine din cauza daunelor. Au fost si cazuri in care unii muncitori au fost raniti, iar la Honda a murit un angajat, in urma prabusirii unui zid, scriu publicatiile Reuters si Bloomberg.

Cladiri in flacari, langa aeroportul SendaiFoto: Reuters

Sony a oprit temporar productia a sase uzine, Toyota a decis sa intrerupa activitatea la trei uzine, iar Nissan, la patru uzine. Honda a oprit productia la doua uzine, iar un muncitor in varsta de 42 de ani a murit dupa ce a cazut peste el un zid al cantinei. Tot la Honda a cazut tavanul unei hale, iar 30 de angajati au fost raniti.

La Nissan au izbucnit mici incendii la doua uzine si doi oameni au fost raniti, iar la una din fabricile Sony o cladire a fost inundata, iar 1.000 de anagajati s-au adapostit la etaj. La Panasonic au fost raniti cativa angajati, iar compania a oprit productia la o uzina ce construieste baterii in parteneriat cu Toyota.

Si companii din domeniul bancar au avut probleme, iar cateva aeroporturi au fost inchise, plus toate porturile. Un mare incendiu a izbucnit la o rafinarie a Cosmo Oil Co, iar angajatii au fost evacuati.