Fondul Proprietatea a demarat un litigiu impotriva membrilor Consiliului de Administratie al Romgaz care au aprobat realizarea unei donatii in suma de 400 milioane de lei catre bugetul de stat, se arata intr-un comunicat al companiei remis BVB. Actiunea Fondului Proprietatea este indreptata impotriva Ioanei Apan, presedintele CA Romgaz si secretar general adjunct in Ministerul Economiei, si a membrilor in CA Marcel Adrian Piteiu, director general Romgaz, Ionica Raicu, director general - directia generala investitii si IT din Ministerul Economiei, si Mihai Busuioc, director general adjunct la Agentia Nationala de Cadastru.

In calitate de actionar minoritar al Romgaz, cu o participatie de 15%, Fondul Proprietatea a votat impotriva acestei hotarari a Adunarii Generale a Actionarilor care a avut loc in data de 30 noiembrie 2010.

La acea data, reprezentantii Frankin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, au recomandat conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat si au propus guvernului roman si conducerii Romgaz o solutie alternativa, sub forma unui dividend special din rezervele financiare acumulate in anii precedenti catre toti actionarii companiei.

De asemenea, Fondul a depus la Tribunalul Sibiu o cerere impotriva Romgaz prin care a solicitat anularea hotararii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor Romgaz prin care s-a aprobat aceasta donatie.

La inceputul lunii februarie, Tribunalul Sibiu a respins cererea formulata de catre Fondul Proprietatea impotriva companiei Romgaz privind anularea hotararii actionarilor societatilor de la finele lui noiembrie, prin care s-a aprobat ca producatorul de gaze sa doneze 400 milioane de lei catre bugetul de stat. La acelasi termen de judecata, instanta a respins cererea Fondului Proprietatea privind suspendarea executarii aceleiasi hotarari.