
Asiguratorii Astra, Groupama, Ardaf, Credit Europe, Grawe, Generali si Platinum au deschis pana acum 16 dosare de dauna pe baza asigurarilor obligatorii de locuinte, in urma unor inundatii si alunecari de teren care au avut loc in tara in toamna anului trecut. Sase dosare s-au deschis in Harghita, trei in judetul Neamt, doua in Prahova, si cate unul in Valcea, Salaj, Alba, Dambovita si Buzau. Pana in prezent s-a platit suma de 48.304 lei pentru 12 dosare de dauna, iar restul sunt in curs de rezolvare. Acestea sunt cateva din declaratiile facute vineri de Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), care a discutat online cu cititorii despre detaliile acestor dosare.
Nota redactiei: - Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
- Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.
Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
Daca se vor plati in acelasi ritm ca acum inseamna ca toti pagubitii isi vor primi despagubirile dupa ani si ani de zile.... Nu exista in lege un termen de plata ???
Art. 16 Legea 260/2008
Potrivit PAD, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, au urmatoarele obligatii si drepturi:
1. obligatii:
a) sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si in conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi;
b) sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege;
Pana in data de 17 martie, au fost deschise 16 dosare de dauna - 13 pentru constructii cu destinatie de locuinte de tip A si 3 pentru constructii de tip B. 10 dosare au fost deschise in urma producerii riscului de inundatie si 6 pentru alunecare de teren; 13 daune s-au deschis in mediul rural si 3 in mediu urban, din care 2 dosare in Miercurea Ciuc si unul in Nehoiu, jud Buzau. In general, s-au inregistrat daune in zone de deal. Structura pe regiuni a dosarelor deschise a fost urmatoarea: 6 in judetul Harghita, 3 in judetul Neamt, 2 in Prahova, si cate unul in Valcea, Salaj, Alba, Dambovita si Buzau.
7 asiguratori au deschis aceste dosare de daune, au efectuat constatarile tehnice la fata locului si au propus spre plata 12 din cele 16 dosare. 8 dosare au fost administrate de Astra, 2 de Groupama, 2 de Ardaf, iar Credit Europe, Grawe, Generali si Platinum – cate un dosar fiecare. Pana in prezent s-a platit suma de 48.304 lei pentru 12 dosare de dauna. Dauna medie este de peste 4.000 lei per dosar. Celelalte 4 dosare sunt in curs de rezolvare. Termenul mediu in care s-au rezolvat aceste dosare a fost de aproximativ o luna de la data avizarii daunei. Subliniem faptul ca nu intotdeauna daunele au fost avizate de asigurati in
(1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
CSA a emis si publicat normele in aplicarea acestei legi.
In acest moment detin o asigurare facultativa pentru locuinta in care sint incluse toate riscurile prevazute pe polita PAID si considerate a fi obligatorii de asigurat.
Fiind o asigurare facultativa, sumele asigurate au fost foarte atent stabilite.
Aceste sume asigurate ma acopera mult mai bine, fiind mult mai mari fata de cele stabilite prin polita PAID.
Va rog sa confirmati faptul ca, urmare textului legii promulgate de catre Presedintele Romaniei, asigurarea PAID nu mai este una "obligatorie" dat fiind faptul ca detin deja o polita pentru aceste riscuri la sume mai mari decit cele din cea PAID.
Multumesc anticipat pentru raspuns
Legea n r. 260/2008 republicata
Art. 1
Prezenta lege reglementeaza:
conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice;
raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor;
constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
Art. 3
(9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.
1. In caz de cutremur, daca blocul asta cade, atunci sigur jumatate din blocurile din Bucuresti vor fi o gramada de moloz. Si atunci, probabil, nu cred ca PAID va mai avea cui sa-i plateasca despagubiri.
2. Care este probabilitatea unor alunecari de teren pentru zona in care este construit blocul in care locuiesc? Raspuns: 1:10000000.
3. Ce inundatii naturale se pot intampla in zona asta? In 25 de ani de cand locuiesc aici, singura problema a fost ca, atunci cand a plouat non-stop mai mult de 5 zile, nu mai puteam sa travesrsez strada din cauza canalizarii proaste, dar apartamentul meu n-a avut niciodata nimic! Sau poate ca, baietii destepti de la PAID s-au gandit ca se rupe digul de la Lacul Morii sau se asteapta la un tsunami pe Dambovita?
Nu cred ca legea asta respecta constitutia tarii, care-mi da dreptul ca soarta proprietatii mele sa mi-o hotarasc singur. Eu, proprietar, sunt singurul care poate decide care sunt riscurile la care este expusa proprietatea mea si, daca vreau sa le evit, eu decid daca platesc sau nu pentru a ma asigura impotriva acestora.
Eu, spre exemplu, m-as asigura impotriva distrugerilor datorate aparitiei unor defectiuni la centralele termice ale vecinilor de scara. Asta este un risc REAL, care se poate intampla oricand.(si sunt exemple destule).
Nu se poate echivala aceasta asigurare obligatorie cu cea care se plateste pentru autoturisme. In acel caz, nu poti garanta ca nu vei fi niciodata subiectul unui accident, in acest caz poti!
Eu personal, NU voi face acesta asigurare, nu din cauza banilor, ci din principiu. Daca voi primi amenda, o voi contesta in justitie, iar apoi la CEDO. Pentru ca masura asta legifereaza un FURT.
Vroiam sa va intreb daca vi se pare normal ca proprietar sa pot incheia o polita de asigurare la ce suma doresc eu, fara ca un evaluator sa vina sa vada apartamentul? Va spun din proprie experienta cand am vrut sa inchei o asigurare la Generali. Evaluarea efectiva se face doar dupa eventualul incident. Cum este posibil sa mi se faca evaluarea apartamentului dupa incident? Eu sa-mi fac evaluarea apartamentului de ex. pt 100.000 Euro, si de fapt, sa aflu ca firma de asigurari imi ofera in cazul extrem in care raman fara imobil doar 10% din ce am asigurat. Cand se vor face si in Romania lucrurile normal, adica ma duc sa imi fac o asigurare, vine un evaluator si imi spune: asta este suma asigurata, asta este suma pe care o platiti lunar?
2. Cum comentati faptul ca dl. Traian Basescu a promulgat legea nr.492/2010 propusa de catre Camera Deputatilor, dupa ce unul dintre consilierii sai a avut privilegiul de a citi contractul de reasigurare al PAID, care de fapt nu este un contract de reasigurare efectiva, consilierul presedintelui caracterizand acest contract drept: ATAC LA SIGURANTA NATIONALA IN CAZ DE DEZASTRE?
///(editat de HotNews.ro)
- forma contractului – excedent de dauna
- retinerea PAID = 250.000 de euro/eveniment
- modelele de estimare a pagubelor calamităţilor naturale, pe baza carora a fost creat programul de reasigurare, au fost dezvoltate în diferite părţi ale lumii pentru estimarea pierderilor asociate cu portofolii de asigurare şi ca instrumente pentru planificarea şi managementul stării de pregătire pentru dezastru. Modelul pentru Romania a necesitat o calibrare şi o validare corespunzătoare cu ajutorul datelor recente referitoare la cutremre, inundaţii şi alunecări de teren, utilizând mai ales datele referitoare la cutremurul din 1977 şi inundaţiile din 2005.
2. Faptul ca presedintele Euroins este nepotul presedinteului CSA are vreo legatura cu protejarea acestei companii din partea CSA?
(1) Pot fi actionari ai PAID societatile de asigurarereasigurare autorizate de catre C.S.A. sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, care singure ori prin intermediul sau in legatura cu alte societati de asigurare controlate de aceleasi persoane ori grup de persoane exercita drepturi ce decurg din detinerea unor actiuni care cumulate reprezinta cel mult 15% din capitalul social al PAID, sau ii confera acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor PAID.
(2) Ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (1) au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
Actionarii PAID emit PAD in numele PAID – entitate care preia cele trei riscuri. PAID este societatea care are obligatia de a cumpara reasigurare si de a plati daunele cauzate de unul dintre cele trei riscuri.
Cu permisiunea dvs. am sa va adresez cateva intrebari:
1) Care este miza acestui razboi evident PAID - MAI?
2) Suntem amendabili daca nu ne-am asigurat locuinta pana la data la inceputul acestui an, asa cum declara doamna Nemes - dir. juridic al CSA?
///
Va multumesc frumos.
Avem toata increderea in dvs.!(editat de HotNews.ro)
1.In cazul in care detin o asigurare facultativa, ce acopera si cele 3 riscuri ale politei PAID, sunt obligat de lege sa detin si polita PAID?
2. In cazul daunelor, cine va efectua constatarea?Aveti contracte cu societatile de loss adjuster sau se vor ocupa inspectorii de daune ale societatilor emitente de polite PAID si totodata am sa va rog sa-mi spuneti daca aveti un scenariu realizat pt situatile catastrofice, atunci cum veti realiza constatarile avand in vedere volumul fantastic de munca?
(9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.
La intrebarea 2: Art. 19 Legea 260/2008
Constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si stabilirea cuantumului despagubirii se fac de catre asiguratorul care a eliberat PAD, in conformitate cu normele emise de catre C.S.A. in aplicarea prezentei legi.
Experienta de dupa cutremurul din 1977 arata ca departamentele de constatare a daunelor ale companiilor de asigurari sunt insuficiente. Am luat in calcul incheierea unor parteneriate cu ANEVAR, cu Inspectoratul de Stat in Constructii si, in cel mai rau caz, vom aduce experti de pe piata internationala.
De ce credeti ca dl. Constantinescu, care reprezinta uniunea asiguratorilor din Romania a transmis un astfel de mesaj in piata de asigurari?Este adevarat ca acesta doreste pozitia de presedinte al CSA si prin aceasta declaratie a dorit sa atraga atentia asupra problemelor reale din CSA , care au avut loc sub mandatul D-nei. Angela Toncescu?
Daca detin o asigurare facultativa pentru locuinta care acopera cele 3 riscuri dar asigurarea este incheiata pe numele meu (nu eu sunt porpietarul) ci o ruda - dar in aceasta situatie locuinta este asigurata - mai este obligatorie incheierea asigurarii obligatorii ? aceasta ar fi o asigurare similara pentru acelasi bun.
Va multumesc.
1) Credeti ca va fi modificata Legea in acest an astfel incat sa fie eliminata prevederea care stipuleaza ca cei care au asigurare facutlativa nu mai trebuie sa isi faca si asigurarea obligatorie?
2) Cat de "deschisi" sunt primarii in directia aplicarii amenzilor si colaborarii cu PAID? Asta tinand cont de actualele "divergente" intre pozitiile oficiale a MAI si PAID.
Multumesc.
2. Asa cum am spus aplicarea sanctiunilor nu intra in atributiile PAID.