Marius Bulugea, seful PAID, intr-o discutie online: Pana acum s-au platit daune de peste 48.000 de lei in baza asigurarilor obligatorii de locuinte

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Joi, 17 martie 2011, 14:08 Economie | Companii


Marius Bulugea
Foto: AGERPRES
Asiguratorii Astra, Groupama, Ardaf, Credit Europe, Grawe, Generali si Platinum au deschis pana acum 16 dosare de dauna pe baza asigurarilor obligatorii de locuinte, in urma unor inundatii si alunecari de teren care au avut loc in tara in toamna anului trecut. Sase dosare s-au deschis in Harghita, trei in judetul Neamt, doua in Prahova, si cate unul in Valcea, Salaj, Alba, Dambovita si Buzau. Pana in prezent s-a platit suma de 48.304 lei pentru 12 dosare de dauna, iar restul sunt in curs de rezolvare. Acestea sunt cateva din declaratiile facute vineri de Marius Bulugea, presedintele Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), care a discutat online cu cititorii despre detaliile acestor dosare.

Nota redactiei:
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.
 • Va rugam sa nu adresati mai mult de doua intrebari pentru a da posibilitatea invitatilor sa raspunda la cat mai multe probleme ridicate de cititori.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 neasigurat

  Locuinta mea estee construita in 1941. Am incercat sa inchei o asigurare si mi s-a spus ca acest lucru ne este posibil. pentru assigurarea obligatorie se tine cont de acest criteriu?

  • Marius Bulugea

   Asigurarea locuintei, pentru o suma de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro este obligatorie pentru toti proprietarii, indiferent de anul constructiei. Singurele locuinte care nu sunt asigurabile sunt cele incluse in clasa de risc seismic I, asa-numitele cladiri „cu bulina”.

 • Întrebarea nr. 2 Victor

  Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
  Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?

  • Marius Bulugea

   Asigurarea are la baza principiul mutualitatii, potrivit caruia fiecare asigurat contribuie cu primele de asigurare la crearea fondului de asigurare din care se suporta contravaloarea daunelor suferite de unii dintre cei asigurati. In ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintelor, as vrea sa reamintesc ca aceasta a fost in vigoare, in Romania, pana in anul 1995. Daca ne uitam, de exemplu, la pagubele provocate locuintelor de cutremurul din 1977, acestea au totalizat in jur de 2 miliarde de dolari, bani care au fost platiti de ADAS. Revenind la momentul actual, Legea 260/2008 este una de tip social. Sa nu uitam ca, in ultimii cinci ani, inundatiile au devenit aproape certitudine in Romania. In aceasta perioada, aproape 62.000 de locuinte au fost afectate de inundatii, din care 15.600 au fost distruse complet. Banii pentru consolidarea/refacerea acestora au venit de la bugetul de stat. In cazul in care aceste locuinte ar fi fost asigurate, poate ca banii de la buget ar fi putut fi indreptati spre refacerea infrastructurii sau a cladirilor socio-economice afectate, de asemenea, de inundatii. Si sa nu uitam ce s-ar putea intampla in cazul unui cutremur similar celui din 1977.

 • Întrebarea nr. 3 Anonim

  Daca - inteleg din stire - ca din cele numai 16 dosare de dauna deschise, numai cca. 3-4 (5200 din 26000) s-au platit in circa 5-6 luni de la producerea daunelor, cum ne pot convinge cei de la PAID ca in cazul unui cutremur serios, cele cateva zeci de mii sau sute de mii de dosare vor fi platite intr-un termen rezonabil pentru ca oamenii sa-si continue viata ???
  Daca se vor plati in acelasi ritm ca acum inseamna ca toti pagubitii isi vor primi despagubirile dupa ani si ani de zile.... Nu exista in lege un termen de plata ???

  • Marius Bulugea

   Constatarea si deschiderea dosarelor de dauna se face de catre societatea de asigurare care a emis polita in numele PAID. La finalizarea dosarului de dauna, se transmite catre PAID devizul final si se face plata.
   Art. 16 Legea 260/2008
   Potrivit PAD, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, au urmatoarele obligatii si drepturi:
   1. obligatii:
   a) sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si in conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi;
   b) sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege;
   Pana in data de 17 martie, au fost deschise 16 dosare de dauna - 13 pentru constructii cu destinatie de locuinte de tip A si 3 pentru constructii de tip B. 10 dosare au fost deschise in urma producerii riscului de inundatie si 6 pentru alunecare de teren; 13 daune s-au deschis in mediul rural si 3 in mediu urban, din care 2 dosare in Miercurea Ciuc si unul in Nehoiu, jud Buzau. In general, s-au inregistrat daune in zone de deal. Structura pe regiuni a dosarelor deschise a fost urmatoarea: 6 in judetul Harghita, 3 in judetul Neamt, 2 in Prahova, si cate unul in Valcea, Salaj, Alba, Dambovita si Buzau.
   7 asiguratori au deschis aceste dosare de daune, au efectuat constatarile tehnice la fata locului si au propus spre plata 12 din cele 16 dosare. 8 dosare au fost administrate de Astra, 2 de Groupama, 2 de Ardaf, iar Credit Europe, Grawe, Generali si Platinum – cate un dosar fiecare. Pana in prezent s-a platit suma de 48.304 lei pentru 12 dosare de dauna. Dauna medie este de peste 4.000 lei per dosar. Celelalte 4 dosare sunt in curs de rezolvare. Termenul mediu in care s-au rezolvat aceste dosare a fost de aproximativ o luna de la data avizarii daunei. Subliniem faptul ca nu intotdeauna daunele au fost avizate de asigurati in

  • Marius Bulugea

   Subliniem faptul ca nu intotdeauna daunele au fost avizate de asigurati in cateva zile de la producerea evenimentului.

 • Întrebarea nr. 4 Paul

  Pana la urma, cine are dreptate cand vine vorba de sanctiunile aplicate celor care nu isi incheie aceasta polita? Ministerul sau PAID? Declaratiile sunt contradictorii - statul sustine ca termenul limita este in luna iulie, in timp ce Marius Bulugea spune ca cine nu a incheiat o astfel de polita pana la 15 ianuarie risca sanctiuni.

  • Marius Bulugea

   Art. 3 Legea 260/2008 republicata
   (1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
   CSA a emis si publicat normele in aplicarea acestei legi.

 • Întrebarea nr. 5 Claudiu

  Buna ziua
  In acest moment detin o asigurare facultativa pentru locuinta in care sint incluse toate riscurile prevazute pe polita PAID si considerate a fi obligatorii de asigurat.
  Fiind o asigurare facultativa, sumele asigurate au fost foarte atent stabilite.
  Aceste sume asigurate ma acopera mult mai bine, fiind mult mai mari fata de cele stabilite prin polita PAID.
  Va rog sa confirmati faptul ca, urmare textului legii promulgate de catre Presedintele Romaniei, asigurarea PAID nu mai este una "obligatorie" dat fiind faptul ca detin deja o polita pentru aceste riscuri la sume mai mari decit cele din cea PAID.
  Multumesc anticipat pentru raspuns

  • Marius Bulugea

   Legea 260/2008 este in vigoare. Toti proprietarii de locuinte trebuie sa incheie o asigurare. Potrivit modificarilor aduse Legii 260/2008, cei care detin o polita facultativa, care acopera cele trei riscuri – cutremur, inundatii si alunecari de teren – sunt exceptati de la prevederile acestei legi.
   Legea n r. 260/2008 republicata
   Art. 1
   Prezenta lege reglementeaza:
   conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice;
   raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor;
   constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
   Art. 3
   (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.

 • Întrebarea nr. 6 tic

  Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje si cu 5 scari, construit in 1986, in cartierul Timpuri Noi, aproape de centrul Bucurestiului. Sa luam pe rand riscurile:
  1. In caz de cutremur, daca blocul asta cade, atunci sigur jumatate din blocurile din Bucuresti vor fi o gramada de moloz. Si atunci, probabil, nu cred ca PAID va mai avea cui sa-i plateasca despagubiri.
  2. Care este probabilitatea unor alunecari de teren pentru zona in care este construit blocul in care locuiesc? Raspuns: 1:10000000.
  3. Ce inundatii naturale se pot intampla in zona asta? In 25 de ani de cand locuiesc aici, singura problema a fost ca, atunci cand a plouat non-stop mai mult de 5 zile, nu mai puteam sa travesrsez strada din cauza canalizarii proaste, dar apartamentul meu n-a avut niciodata nimic! Sau poate ca, baietii destepti de la PAID s-au gandit ca se rupe digul de la Lacul Morii sau se asteapta la un tsunami pe Dambovita?

  Nu cred ca legea asta respecta constitutia tarii, care-mi da dreptul ca soarta proprietatii mele sa mi-o hotarasc singur. Eu, proprietar, sunt singurul care poate decide care sunt riscurile la care este expusa proprietatea mea si, daca vreau sa le evit, eu decid daca platesc sau nu pentru a ma asigura impotriva acestora.
  Eu, spre exemplu, m-as asigura impotriva distrugerilor datorate aparitiei unor defectiuni la centralele termice ale vecinilor de scara. Asta este un risc REAL, care se poate intampla oricand.(si sunt exemple destule).
  Nu se poate echivala aceasta asigurare obligatorie cu cea care se plateste pentru autoturisme. In acel caz, nu poti garanta ca nu vei fi niciodata subiectul unui accident, in acest caz poti!

  Eu personal, NU voi face acesta asigurare, nu din cauza banilor, ci din principiu. Daca voi primi amenda, o voi contesta in justitie, iar apoi la CEDO. Pentru ca masura asta legifereaza un FURT.

  • Marius Bulugea

   Dupa cele enuntate de dvs, cea mai fireasca abordare ar fi “dupa noi potopul”. Modelele de risc pentru Romania arata foarte clar ca, si in cazul unui cutremur major, nu toate locuintele ar fi la pamant si nu toti romanii s-ar afla sub daramaturi. Cele trei riscuri acoperite de PAID sunt reasigurate pe piata externa, retinerea pool-ului fiind doar de 250.000 de euro/eveniment. Din punct de vedere strict al asigurarilor as face o comparatie cu alte piete. Dupa cum stiti, acoperirea riscului de dezastre naturale prin intermediul unor entitati special create in acest sens nu este o inventie romaneasca. Nu ma voi referi la Japonia, pentru ca acolo asigurarea riscului de cutremur este diferita de alte tari. Dar, daca ne uitam la Statele Unite, vom vedea ca dupa cutremurul din 1996 a fost infiintata California Earthquake Authority. In Canada functioneaza Insurance Bureau of Canada, ca o asociatie comerciala ce reprezinta asiguratorii privati non-viata, pentru ca in anul 1993 societatile de asigurari membre ale acestei entitati au identificat dezastrele naturale ca o problema prioritara a asigurarilor, in special din cauza zonelor British Columbia si Montreal (Quebec). In Noua Zeelanda functioneaza Comisia pentru Cutremur, iar asigurarea locuintelor este obligatorie. Alaturi de cutremur, acoperirea se extinde si pentru alunecari de teren, furtuna sau inundatii. In Spania functioneaza Consorcio de Compensación de Seguros (Insurance Compensation Consortium) care acopera riscurile de dezastre naturale si de terorism. In Elvetia exista, de asemenea, obligativitatea asigurarii locuintelor pentru dezastre naturale. Compania Publica de Asigurare a Cladirilor din Elvetia are obligatia sa asigure toate constructiile, indiferent de expunerea lor la riscuri sau hazarde. În acest fel, este impiedicata in mod eficient selecţia de risc, iar solidaritatea reciproca este la maximum.

 • Întrebarea nr. 7 aurel

  Cum de au iesit despagubiri de numai 26.000 E cand erau 16 dosare? Nu e prea putin? Sumele asigurate parca erau de 10.000 E si 20.000 E. Voi n-ati platit decat 5.000 E..

  • Marius Bulugea

   Explicatia este foarte simpla – daunele locuintelor, care au facut obiectul acestor dosare, au fost partiale si nu totale.

 • Întrebarea nr. 8 andruhovici

  Buna ziua,
  Vroiam sa va intreb daca vi se pare normal ca proprietar sa pot incheia o polita de asigurare la ce suma doresc eu, fara ca un evaluator sa vina sa vada apartamentul? Va spun din proprie experienta cand am vrut sa inchei o asigurare la Generali. Evaluarea efectiva se face doar dupa eventualul incident. Cum este posibil sa mi se faca evaluarea apartamentului dupa incident? Eu sa-mi fac evaluarea apartamentului de ex. pt 100.000 Euro, si de fapt, sa aflu ca firma de asigurari imi ofera in cazul extrem in care raman fara imobil doar 10% din ce am asigurat. Cand se vor face si in Romania lucrurile normal, adica ma duc sa imi fac o asigurare, vine un evaluator si imi spune: asta este suma asigurata, asta este suma pe care o platiti lunar?

  • Marius Bulugea

   Pentru intrebari care vizeaza asigurarile facultative de locuinte, cei indreptatiti sa ofere informatii cu privire la conditiile cuprinse in contractele de asigurare sunt reprezentantii compaaniilor care vand astfel de polite.

 • Întrebarea nr. 9 Angelina Jolie Toncescu

  1. De ce nu este desecretizat contractul de reasigurare al PAID?
  2. Cum comentati faptul ca dl. Traian Basescu a promulgat legea nr.492/2010 propusa de catre Camera Deputatilor, dupa ce unul dintre consilierii sai a avut privilegiul de a citi contractul de reasigurare al PAID, care de fapt nu este un contract de reasigurare efectiva, consilierul presedintelui caracterizand acest contract drept: ATAC LA SIGURANTA NATIONALA IN CAZ DE DEZASTRE?
  ///(editat de HotNews.ro)

  • Marius Bulugea

   Contractul de reasigurare al PAID:
   - forma contractului – excedent de dauna
   - retinerea PAID = 250.000 de euro/eveniment
   - modelele de estimare a pagubelor calamităţilor naturale, pe baza carora a fost creat programul de reasigurare, au fost dezvoltate în diferite părţi ale lumii pentru estimarea pierderilor asociate cu portofolii de asigurare şi ca instrumente pentru planificarea şi managementul stării de pregătire pentru dezastru. Modelul pentru Romania a necesitat o calibrare şi o validare corespunzătoare cu ajutorul datelor recente referitoare la cutremre, inundaţii şi alunecări de teren, utilizând mai ales datele referitoare la cutremurul din 1977 şi inundaţiile din 2005.

  • Marius Bulugea

   Contractul de reasigurare nu a fost solicitat de catre Administratia Prezidentiala in vederea studierii acestuia. In ceea ce priveste cotatiile reasiguratorilor, asa cum stiti, acestea sunt confidentiale si exista clauze foarte clare in contractul incheiat cu fiecare reasigurator. Nicio companie de asigurare, nu doar din Romania, nu face publice cotatiile de prima pe care le practica partenerii de pe piata de reasigurare.

 • Întrebarea nr. 10 Adriean

  1.Cum este permis ca o societate de asigurari precum Carpatica, Euroins si Astra sa vanda asigurari de orice fel in Romania, chiar si pt locuinte, in conditiile in care aceste societati se afla intr-un faliment nedeclarat, numarul de reclamatii inregistrat la CSA pt cele 3 societati reprezentand 74% din totalul tuturor reclamatiilor primite din partea pagubitilor?
  2. Faptul ca presedintele Euroins este nepotul presedinteului CSA are vreo legatura cu protejarea acestei companii din partea CSA?

  • Marius Bulugea

   Art. 25 Legea 260/2008 republicata
   (1) Pot fi actionari ai PAID societatile de asigurarereasigurare autorizate de catre C.S.A. sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, care singure ori prin intermediul sau in legatura cu alte societati de asigurare controlate de aceleasi persoane ori grup de persoane exercita drepturi ce decurg din detinerea unor actiuni care cumulate reprezinta cel mult 15% din capitalul social al PAID, sau ii confera acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor PAID.
   (2) Ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (1) au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
   Actionarii PAID emit PAD in numele PAID – entitate care preia cele trei riscuri. PAID este societatea care are obligatia de a cumpara reasigurare si de a plati daunele cauzate de unul dintre cele trei riscuri.

 • Întrebarea nr. 11 Albin

  Domnule Director,

  Cu permisiunea dvs. am sa va adresez cateva intrebari:
  1) Care este miza acestui razboi evident PAID - MAI?
  2) Suntem amendabili daca nu ne-am asigurat locuinta pana la data la inceputul acestui an, asa cum declara doamna Nemes - dir. juridic al CSA?
  ///
  Va multumesc frumos.
  Avem toata increderea in dvs.!(editat de HotNews.ro)

  • Marius Bulugea

   Sanctiunile nu intra in sfera de activitate a PAID. De asemenea, exista o perceptie gresita ca scopul acestei legi este cel al sanctiunilor. Vorbim despre o lege sociala, despre punerea intr-un cos comun a riscurilor majore la care este expusa Romania, astfel incat pretul asigurarii sa fie suportabil pentru toate categoriile sociale. Din pacate, aceste riscuri se constientizeaza doar in momentul producerii lor. Considerati ca inundatiile sau, mai rau, un cutremur chiar asteapta data de la care se aplica sanctiuni in baza Legii 260/2008?

 • Întrebarea nr. 12 laur

  Buna ziua,

  1.In cazul in care detin o asigurare facultativa, ce acopera si cele 3 riscuri ale politei PAID, sunt obligat de lege sa detin si polita PAID?

  2. In cazul daunelor, cine va efectua constatarea?Aveti contracte cu societatile de loss adjuster sau se vor ocupa inspectorii de daune ale societatilor emitente de polite PAID si totodata am sa va rog sa-mi spuneti daca aveti un scenariu realizat pt situatile catastrofice, atunci cum veti realiza constatarile avand in vedere volumul fantastic de munca?

  • Marius Bulugea

   Raspuns la intrebarea 1: Art. 3 Legea 260/2008 republicata
   (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.

   La intrebarea 2: Art. 19 Legea 260/2008
   Constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si stabilirea cuantumului despagubirii se fac de catre asiguratorul care a eliberat PAD, in conformitate cu normele emise de catre C.S.A. in aplicarea prezentei legi.
   Experienta de dupa cutremurul din 1977 arata ca departamentele de constatare a daunelor ale companiilor de asigurari sunt insuficiente. Am luat in calcul incheierea unor parteneriate cu ANEVAR, cu Inspectoratul de Stat in Constructii si, in cel mai rau caz, vom aduce experti de pe piata internationala.

 • Întrebarea nr. 13 Cristian Constantinescu

  Cum comentati declaratia Domnului Cristian Constantinescu ( presedinte UNSAR ) si fost presedinte Allianz Tiriac care a transmis pietei din Romania faptul ca majoritatea asiguratorilor din Romania ar intra in faliment in caz de cutremur , deoarece contractul lor de reasigurare este de-a dreptul periculos?
  De ce credeti ca dl. Constantinescu, care reprezinta uniunea asiguratorilor din Romania a transmis un astfel de mesaj in piata de asigurari?Este adevarat ca acesta doreste pozitia de presedinte al CSA si prin aceasta declaratie a dorit sa atraga atentia asupra problemelor reale din CSA , care au avut loc sub mandatul D-nei. Angela Toncescu?

  • Marius Bulugea

   PAID este o societate de asigurari care nu este afiliata la UNSAR, prin urmare nu ne permitem sa comentam declaratiile presedintelui UNSAR.

 • Andrei

  Buna ziua,

  Daca detin o asigurare facultativa pentru locuinta care acopera cele 3 riscuri dar asigurarea este incheiata pe numele meu (nu eu sunt porpietarul) ci o ruda - dar in aceasta situatie locuinta este asigurata - mai este obligatorie incheierea asigurarii obligatorii ? aceasta ar fi o asigurare similara pentru acelasi bun.

  Va multumesc.

 • Întrebarea nr. 15 Marius

  Domnule Bulugea, as dori sa va adresez urmatoarele intrebari:

  1) Credeti ca va fi modificata Legea in acest an astfel incat sa fie eliminata prevederea care stipuleaza ca cei care au asigurare facutlativa nu mai trebuie sa isi faca si asigurarea obligatorie?

  2) Cat de "deschisi" sunt primarii in directia aplicarii amenzilor si colaborarii cu PAID? Asta tinand cont de actualele "divergente" intre pozitiile oficiale a MAI si PAID.
  Multumesc.

  • Marius Bulugea

   1. In acest moment exista in Parlament un proiect de modificare a legii 260/2008 insa momentul in care aceste modificari vor fi aprobate si vor deveni operabile este greu de estimat in acest moment.
   2. Asa cum am spus aplicarea sanctiunilor nu intra in atributiile PAID.

3320 vizualizari

 • neasigurat (Joi, 17 martie 2011, 15:21)

  neasigurat [anonim]

  Locuinta mea estee construita in 1941. Am incercat sa inchei o asigurare si mi s-a spus ca acest lucru ne este posibil. pentru assigurarea obligatorie se tine cont de acest criteriu?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 11:51)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui neasigurat

   Asigurarea locuintei, pentru o suma de 20.000 de euro sau de 10.000 de euro este obligatorie pentru toti proprietarii, indiferent de anul constructiei. Singurele locuinte care nu sunt asigurabile sunt cele incluse in clasa de risc seismic I, asa-numitele cladiri „cu bulina”.
 • Risc inexistent (Joi, 17 martie 2011, 15:42)

  Victor [anonim]

  Asigurarile suportate de lege sunt doar impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor. Sunt multe localitati in Romania in care nu exista nici unul din riscurile acoperite de polita de asigurare obligatorie. Locuitorii acestor localitati nu platesc de fapt o polita de asigurare ci o TAXA de pe urma careia NU AU NICI UN BENEFICIU ! Aceasta "asigurare" OBLIGATORIE era corecta (si morala) doar daca asiguratii isi puteau alege riscurile pentru care doresc sa fie asigurati. In lipsa acestei optiuni, pentru multi cetateni ai Romaniei, aceasta "asigurare" nu este de fapt decat o TAXA MASCATA sub titulatura de polita de asigurare. Doar ca nu se duce in bugetul statului, pentru beneficiul intregii populatii (beneficiu direct sau indirect), ci va fi doar pentru beneficiul societatilor de asigurari, care nu vor plati niciodata despagubiri acestor persoane, deoarece aceste persoane nu vor fi afectate niciodata de aceste calamitati naturale.
  Daca cineva isi construieste o locuinta intr-o zona care este inundata anual, societatile de asigurari vor refuza o asigurare impotriva inundatiilor, pe buna dreptate, deoarece inundatia nu mai este un risc ci o certitudine. De ce reciproca nu este valabila ? Daca riscul este nul, de ce trebuie sa ma asigur impotriva lui ?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 11:52)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   Asigurarea are la baza principiul mutualitatii, potrivit caruia fiecare asigurat contribuie cu primele de asigurare la crearea fondului de asigurare din care se suporta contravaloarea daunelor suferite de unii dintre cei asigurati. In ceea ce priveste asigurarea obligatorie a locuintelor, as vrea sa reamintesc ca aceasta a fost in vigoare, in Romania, pana in anul 1995. Daca ne uitam, de exemplu, la pagubele provocate locuintelor de cutremurul din 1977, acestea au totalizat in jur de 2 miliarde de dolari, bani care au fost platiti de ADAS. Revenind la momentul actual, Legea 260/2008 este una de tip social. Sa nu uitam ca, in ultimii cinci ani, inundatiile au devenit aproape certitudine in Romania. In aceasta perioada, aproape 62.000 de locuinte au fost afectate de inundatii, din care 15.600 au fost distruse complet. Banii pentru consolidarea/refacerea acestora au venit de la bugetul de stat. In cazul in care aceste locuinte ar fi fost asigurate, poate ca banii de la buget ar fi putut fi indreptati spre refacerea infrastructurii sau a cladirilor socio-economice afectate, de asemenea, de inundatii. Si sa nu uitam ce s-ar putea intampla in cazul unui cutremur similar celui din 1977.
 • Cum va plati PAID daunele (Joi, 17 martie 2011, 18:00)

  Anonim [anonim]

  Daca - inteleg din stire - ca din cele numai 16 dosare de dauna deschise, numai cca. 3-4 (5200 din 26000) s-au platit in circa 5-6 luni de la producerea daunelor, cum ne pot convinge cei de la PAID ca in cazul unui cutremur serios, cele cateva zeci de mii sau sute de mii de dosare vor fi platite intr-un termen rezonabil pentru ca oamenii sa-si continue viata ???
  Daca se vor plati in acelasi ritm ca acum inseamna ca toti pagubitii isi vor primi despagubirile dupa ani si ani de zile.... Nu exista in lege un termen de plata ???
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 11:59)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Constatarea si deschiderea dosarelor de dauna se face de catre societatea de asigurare care a emis polita in numele PAID. La finalizarea dosarului de dauna, se transmite catre PAID devizul final si se face plata.
   Art. 16 Legea 260/2008
   Potrivit PAD, societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, in conformitate cu prevederile prezentei legi, au urmatoarele obligatii si drepturi:
   1. obligatii:
   a) sa constate si sa evalueze prejudiciile, sa stabileasca cuantumul despagubirii si sa finalizeze dosarele de dauna in termenele si in conditiile stabilite in conformitate cu normele emise de C.S.A. in aplicarea prezentei legi;
   b) sa indeplineasca celelalte obligatii si sa respecte conditiile prevazute de prezenta lege;
   Pana in data de 17 martie, au fost deschise 16 dosare de dauna - 13 pentru constructii cu destinatie de locuinte de tip A si 3 pentru constructii de tip B. 10 dosare au fost deschise in urma producerii riscului de inundatie si 6 pentru alunecare de teren; 13 daune s-au deschis in mediul rural si 3 in mediu urban, din care 2 dosare in Miercurea Ciuc si unul in Nehoiu, jud Buzau. In general, s-au inregistrat daune in zone de deal. Structura pe regiuni a dosarelor deschise a fost urmatoarea: 6 in judetul Harghita, 3 in judetul Neamt, 2 in Prahova, si cate unul in Valcea, Salaj, Alba, Dambovita si Buzau.
   7 asiguratori au deschis aceste dosare de daune, au efectuat constatarile tehnice la fata locului si au propus spre plata 12 din cele 16 dosare. 8 dosare au fost administrate de Astra, 2 de Groupama, 2 de Ardaf, iar Credit Europe, Grawe, Generali si Platinum – cate un dosar fiecare. Pana in prezent s-a platit suma de 48.304 lei pentru 12 dosare de dauna. Dauna medie este de peste 4.000 lei per dosar. Celelalte 4 dosare sunt in curs de rezolvare. Termenul mediu in care s-au rezolvat aceste dosare a fost de aproximativ o luna de la data avizarii daunei. Subliniem faptul ca nu intotdeauna daunele au fost avizate de asigurati in
  • continuare (Vineri, 18 martie 2011, 12:23)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anonim

   Subliniem faptul ca nu intotdeauna daunele au fost avizate de asigurati in cateva zile de la producerea evenimentului.
 • Amenda (Joi, 17 martie 2011, 18:56)

  Paul [anonim]

  Pana la urma, cine are dreptate cand vine vorba de sanctiunile aplicate celor care nu isi incheie aceasta polita? Ministerul sau PAID? Declaratiile sunt contradictorii - statul sustine ca termenul limita este in luna iulie, in timp ce Marius Bulugea spune ca cine nu a incheiat o astfel de polita pana la 15 ianuarie risca sanctiuni.
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:10)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Paul

   Art. 3 Legea 260/2008 republicata
   (1) Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratiei si Internelor si Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, emise in aplicarea prezentei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatia de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidentele organelor fiscale.
   CSA a emis si publicat normele in aplicarea acestei legi.
 • Confirmare (Joi, 17 martie 2011, 19:47)

  Claudiu [anonim]

  Buna ziua
  In acest moment detin o asigurare facultativa pentru locuinta in care sint incluse toate riscurile prevazute pe polita PAID si considerate a fi obligatorii de asigurat.
  Fiind o asigurare facultativa, sumele asigurate au fost foarte atent stabilite.
  Aceste sume asigurate ma acopera mult mai bine, fiind mult mai mari fata de cele stabilite prin polita PAID.
  Va rog sa confirmati faptul ca, urmare textului legii promulgate de catre Presedintele Romaniei, asigurarea PAID nu mai este una "obligatorie" dat fiind faptul ca detin deja o polita pentru aceste riscuri la sume mai mari decit cele din cea PAID.
  Multumesc anticipat pentru raspuns
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:01)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   Legea 260/2008 este in vigoare. Toti proprietarii de locuinte trebuie sa incheie o asigurare. Potrivit modificarilor aduse Legii 260/2008, cei care detin o polita facultativa, care acopera cele trei riscuri – cutremur, inundatii si alunecari de teren – sunt exceptati de la prevederile acestei legi.
   Legea n r. 260/2008 republicata
   Art. 1
   Prezenta lege reglementeaza:
   conditiile asigurarii obligatorii a locuintelor aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice;
   raporturile dintre asigurat si asigurator, precum si drepturile si obligatiile fiecarei parti la contractul de asigurare obligatorie a locuintelor;
   constituirea, atributiile, organizarea si functionarea Poolului de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale.
   Art. 3
   (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.
 • Nu e corect si nici legal (Joi, 17 martie 2011, 20:49)

  tic [anonim]

  Locuiesc intr-un bloc de 4 etaje si cu 5 scari, construit in 1986, in cartierul Timpuri Noi, aproape de centrul Bucurestiului. Sa luam pe rand riscurile:
  1. In caz de cutremur, daca blocul asta cade, atunci sigur jumatate din blocurile din Bucuresti vor fi o gramada de moloz. Si atunci, probabil, nu cred ca PAID va mai avea cui sa-i plateasca despagubiri.
  2. Care este probabilitatea unor alunecari de teren pentru zona in care este construit blocul in care locuiesc? Raspuns: 1:10000000.
  3. Ce inundatii naturale se pot intampla in zona asta? In 25 de ani de cand locuiesc aici, singura problema a fost ca, atunci cand a plouat non-stop mai mult de 5 zile, nu mai puteam sa travesrsez strada din cauza canalizarii proaste, dar apartamentul meu n-a avut niciodata nimic! Sau poate ca, baietii destepti de la PAID s-au gandit ca se rupe digul de la Lacul Morii sau se asteapta la un tsunami pe Dambovita?

  Nu cred ca legea asta respecta constitutia tarii, care-mi da dreptul ca soarta proprietatii mele sa mi-o hotarasc singur. Eu, proprietar, sunt singurul care poate decide care sunt riscurile la care este expusa proprietatea mea si, daca vreau sa le evit, eu decid daca platesc sau nu pentru a ma asigura impotriva acestora.
  Eu, spre exemplu, m-as asigura impotriva distrugerilor datorate aparitiei unor defectiuni la centralele termice ale vecinilor de scara. Asta este un risc REAL, care se poate intampla oricand.(si sunt exemple destule).
  Nu se poate echivala aceasta asigurare obligatorie cu cea care se plateste pentru autoturisme. In acel caz, nu poti garanta ca nu vei fi niciodata subiectul unui accident, in acest caz poti!

  Eu personal, NU voi face acesta asigurare, nu din cauza banilor, ci din principiu. Daca voi primi amenda, o voi contesta in justitie, iar apoi la CEDO. Pentru ca masura asta legifereaza un FURT.
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:06)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui tic

   Dupa cele enuntate de dvs, cea mai fireasca abordare ar fi “dupa noi potopul”. Modelele de risc pentru Romania arata foarte clar ca, si in cazul unui cutremur major, nu toate locuintele ar fi la pamant si nu toti romanii s-ar afla sub daramaturi. Cele trei riscuri acoperite de PAID sunt reasigurate pe piata externa, retinerea pool-ului fiind doar de 250.000 de euro/eveniment. Din punct de vedere strict al asigurarilor as face o comparatie cu alte piete. Dupa cum stiti, acoperirea riscului de dezastre naturale prin intermediul unor entitati special create in acest sens nu este o inventie romaneasca. Nu ma voi referi la Japonia, pentru ca acolo asigurarea riscului de cutremur este diferita de alte tari. Dar, daca ne uitam la Statele Unite, vom vedea ca dupa cutremurul din 1996 a fost infiintata California Earthquake Authority. In Canada functioneaza Insurance Bureau of Canada, ca o asociatie comerciala ce reprezinta asiguratorii privati non-viata, pentru ca in anul 1993 societatile de asigurari membre ale acestei entitati au identificat dezastrele naturale ca o problema prioritara a asigurarilor, in special din cauza zonelor British Columbia si Montreal (Quebec). In Noua Zeelanda functioneaza Comisia pentru Cutremur, iar asigurarea locuintelor este obligatorie. Alaturi de cutremur, acoperirea se extinde si pentru alunecari de teren, furtuna sau inundatii. In Spania functioneaza Consorcio de Compensación de Seguros (Insurance Compensation Consortium) care acopera riscurile de dezastre naturale si de terorism. In Elvetia exista, de asemenea, obligativitatea asigurarii locuintelor pentru dezastre naturale. Compania Publica de Asigurare a Cladirilor din Elvetia are obligatia sa asigure toate constructiile, indiferent de expunerea lor la riscuri sau hazarde. În acest fel, este impiedicata in mod eficient selecţia de risc, iar solidaritatea reciproca este la maximum.
 • plati (Vineri, 18 martie 2011, 8:37)

  aurel [anonim]

  Cum de au iesit despagubiri de numai 26.000 E cand erau 16 dosare? Nu e prea putin? Sumele asigurate parca erau de 10.000 E si 20.000 E. Voi n-ati platit decat 5.000 E..
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:08)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui aurel

   Explicatia este foarte simpla – daunele locuintelor, care au facut obiectul acestor dosare, au fost partiale si nu totale.
 • Evaluare (Vineri, 18 martie 2011, 8:45)

  andruhovici [anonim]

  Buna ziua,
  Vroiam sa va intreb daca vi se pare normal ca proprietar sa pot incheia o polita de asigurare la ce suma doresc eu, fara ca un evaluator sa vina sa vada apartamentul? Va spun din proprie experienta cand am vrut sa inchei o asigurare la Generali. Evaluarea efectiva se face doar dupa eventualul incident. Cum este posibil sa mi se faca evaluarea apartamentului dupa incident? Eu sa-mi fac evaluarea apartamentului de ex. pt 100.000 Euro, si de fapt, sa aflu ca firma de asigurari imi ofera in cazul extrem in care raman fara imobil doar 10% din ce am asigurat. Cand se vor face si in Romania lucrurile normal, adica ma duc sa imi fac o asigurare, vine un evaluator si imi spune: asta este suma asigurata, asta este suma pe care o platiti lunar?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:10)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui andruhovici

   Pentru intrebari care vizeaza asigurarile facultative de locuinte, cei indreptatiti sa ofere informatii cu privire la conditiile cuprinse in contractele de asigurare sunt reprezentantii compaaniilor care vand astfel de polite.
 • PAID: Atac la siguranta nationala (Vineri, 18 martie 2011, 9:19)

  Angelina Jolie Toncescu [anonim]

  1. De ce nu este desecretizat contractul de reasigurare al PAID?
  2. Cum comentati faptul ca dl. Traian Basescu a promulgat legea nr.492/2010 propusa de catre Camera Deputatilor, dupa ce unul dintre consilierii sai a avut privilegiul de a citi contractul de reasigurare al PAID, care de fapt nu este un contract de reasigurare efectiva, consilierul presedintelui caracterizand acest contract drept: ATAC LA SIGURANTA NATIONALA IN CAZ DE DEZASTRE?
  ///(editat de HotNews.ro)
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:11)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Angelina Jolie Toncescu

   Contractul de reasigurare al PAID:
   - forma contractului – excedent de dauna
   - retinerea PAID = 250.000 de euro/eveniment
   - modelele de estimare a pagubelor calamităţilor naturale, pe baza carora a fost creat programul de reasigurare, au fost dezvoltate în diferite părţi ale lumii pentru estimarea pierderilor asociate cu portofolii de asigurare şi ca instrumente pentru planificarea şi managementul stării de pregătire pentru dezastru. Modelul pentru Romania a necesitat o calibrare şi o validare corespunzătoare cu ajutorul datelor recente referitoare la cutremre, inundaţii şi alunecări de teren, utilizând mai ales datele referitoare la cutremurul din 1977 şi inundaţiile din 2005.
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:12)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Angelina Jolie Toncescu

   Contractul de reasigurare nu a fost solicitat de catre Administratia Prezidentiala in vederea studierii acestuia. In ceea ce priveste cotatiile reasiguratorilor, asa cum stiti, acestea sunt confidentiale si exista clauze foarte clare in contractul incheiat cu fiecare reasigurator. Nicio companie de asigurare, nu doar din Romania, nu face publice cotatiile de prima pe care le practica partenerii de pe piata de reasigurare.
 • Maestre Bulugea (Vineri, 18 martie 2011, 9:32)

  Adriean [anonim]

  1.Cum este permis ca o societate de asigurari precum Carpatica, Euroins si Astra sa vanda asigurari de orice fel in Romania, chiar si pt locuinte, in conditiile in care aceste societati se afla intr-un faliment nedeclarat, numarul de reclamatii inregistrat la CSA pt cele 3 societati reprezentand 74% din totalul tuturor reclamatiilor primite din partea pagubitilor?
  2. Faptul ca presedintele Euroins este nepotul presedinteului CSA are vreo legatura cu protejarea acestei companii din partea CSA?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:24)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adriean

   Art. 25 Legea 260/2008 republicata
   (1) Pot fi actionari ai PAID societatile de asigurarereasigurare autorizate de catre C.S.A. sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte, care singure ori prin intermediul sau in legatura cu alte societati de asigurare controlate de aceleasi persoane ori grup de persoane exercita drepturi ce decurg din detinerea unor actiuni care cumulate reprezinta cel mult 15% din capitalul social al PAID, sau ii confera acesteia cel mult 15% din totalul drepturilor de vot in adunarea generala a actionarilor PAID.
   (2) Ulterior constituirii PAID, asiguratorii care indeplinesc conditia prevazuta la alin. (1) au dreptul de a deveni actionari la aceasta societate in aceleasi conditii cu actionarii PAID care au calitatea de asiguratori autorizati sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte.
   Actionarii PAID emit PAD in numele PAID – entitate care preia cele trei riscuri. PAID este societatea care are obligatia de a cumpara reasigurare si de a plati daunele cauzate de unul dintre cele trei riscuri.
 • 3 intrebari de "bun simt" (Vineri, 18 martie 2011, 9:39)

  Albin [anonim]

  Domnule Director,

  Cu permisiunea dvs. am sa va adresez cateva intrebari:
  1) Care este miza acestui razboi evident PAID - MAI?
  2) Suntem amendabili daca nu ne-am asigurat locuinta pana la data la inceputul acestui an, asa cum declara doamna Nemes - dir. juridic al CSA?
  ///
  Va multumesc frumos.
  Avem toata increderea in dvs.!(editat de HotNews.ro)
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:25)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Albin

   Sanctiunile nu intra in sfera de activitate a PAID. De asemenea, exista o perceptie gresita ca scopul acestei legi este cel al sanctiunilor. Vorbim despre o lege sociala, despre punerea intr-un cos comun a riscurilor majore la care este expusa Romania, astfel incat pretul asigurarii sa fie suportabil pentru toate categoriile sociale. Din pacate, aceste riscuri se constientizeaza doar in momentul producerii lor. Considerati ca inundatiile sau, mai rau, un cutremur chiar asteapta data de la care se aplica sanctiuni in baza Legii 260/2008?
 • lamuriri (Vineri, 18 martie 2011, 9:50)

  laur [anonim]

  Buna ziua,

  1.In cazul in care detin o asigurare facultativa, ce acopera si cele 3 riscuri ale politei PAID, sunt obligat de lege sa detin si polita PAID?

  2. In cazul daunelor, cine va efectua constatarea?Aveti contracte cu societatile de loss adjuster sau se vor ocupa inspectorii de daune ale societatilor emitente de polite PAID si totodata am sa va rog sa-mi spuneti daca aveti un scenariu realizat pt situatile catastrofice, atunci cum veti realiza constatarile avand in vedere volumul fantastic de munca?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:27)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui laur

   Raspuns la intrebarea 1: Art. 3 Legea 260/2008 republicata
   (9) Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie.

   La intrebarea 2: Art. 19 Legea 260/2008
   Constatarea si evaluarea prejudiciilor, precum si stabilirea cuantumului despagubirii se fac de catre asiguratorul care a eliberat PAD, in conformitate cu normele emise de catre C.S.A. in aplicarea prezentei legi.
   Experienta de dupa cutremurul din 1977 arata ca departamentele de constatare a daunelor ale companiilor de asigurari sunt insuficiente. Am luat in calcul incheierea unor parteneriate cu ANEVAR, cu Inspectoratul de Stat in Constructii si, in cel mai rau caz, vom aduce experti de pe piata internationala.
 • Presedintele UNSAR (Vineri, 18 martie 2011, 11:36)

  Cristian Constantinescu [anonim]

  Cum comentati declaratia Domnului Cristian Constantinescu ( presedinte UNSAR ) si fost presedinte Allianz Tiriac care a transmis pietei din Romania faptul ca majoritatea asiguratorilor din Romania ar intra in faliment in caz de cutremur , deoarece contractul lor de reasigurare este de-a dreptul periculos?
  De ce credeti ca dl. Constantinescu, care reprezinta uniunea asiguratorilor din Romania a transmis un astfel de mesaj in piata de asigurari?Este adevarat ca acesta doreste pozitia de presedinte al CSA si prin aceasta declaratie a dorit sa atraga atentia asupra problemelor reale din CSA , care au avut loc sub mandatul D-nei. Angela Toncescu?
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:31)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Constantinescu

   PAID este o societate de asigurari care nu este afiliata la UNSAR, prin urmare nu ne permitem sa comentam declaratiile presedintelui UNSAR.
 • Asigurarea facultativa (Vineri, 18 martie 2011, 12:15)

  Andrei [anonim]

  Buna ziua,

  Daca detin o asigurare facultativa pentru locuinta care acopera cele 3 riscuri dar asigurarea este incheiata pe numele meu (nu eu sunt porpietarul) ci o ruda - dar in aceasta situatie locuinta este asigurata - mai este obligatorie incheierea asigurarii obligatorii ? aceasta ar fi o asigurare similara pentru acelasi bun.

  Va multumesc.
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:33)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andrei

   Vezi mai sus raspunsul dat lui Claudiu.
 • Precizare (Vineri, 18 martie 2011, 12:16)

  Marius [anonim]

  Domnule Bulugea, as dori sa va adresez urmatoarele intrebari:

  1) Credeti ca va fi modificata Legea in acest an astfel incat sa fie eliminata prevederea care stipuleaza ca cei care au asigurare facutlativa nu mai trebuie sa isi faca si asigurarea obligatorie?

  2) Cat de "deschisi" sunt primarii in directia aplicarii amenzilor si colaborarii cu PAID? Asta tinand cont de actualele "divergente" intre pozitiile oficiale a MAI si PAID.
  Multumesc.
  • r (Vineri, 18 martie 2011, 12:37)

   Marius Bulugea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   1. In acest moment exista in Parlament un proiect de modificare a legii 260/2008 insa momentul in care aceste modificari vor fi aprobate si vor deveni operabile este greu de estimat in acest moment.
   2. Asa cum am spus aplicarea sanctiunilor nu intra in atributiile PAID.
 • Omul e paralel (Vineri, 18 martie 2011, 17:36)

  tic [anonim]

  E pierdere de timp.
  Dl. Bulugea raspunde la intrebarile concrete ale cititorilor doar prin citate din lege (pe care dealtfel am citit-o si noi) si prin generalitati banale. Niciun raspuns concret, deci nu ne ajuta cu nimic.
  Eu am intrebat daca e constitutionala aceasta lege, iar domnia sa imi da exemplul unor state ca Indonezia, Noua Zeelanda, statul California din USA (numai statul asta din toata USA!), Japonia, etc., adica statele recunoscute cu risc seismic.
  Eu am intrebat daca poate pierde procesele intentate de proprietari la CEDO, si domnia sa se face ca n-a inteles intrebarea.
  La majoritatea intrebarilor puse de ceilalti cititori, dl. Bulugea evita raspunsurile concrete.
  Ne mai miram ca suntem unde suntem, daca astfel de "specialisti" ne conduc?
  D-le Bulugea, pe cand obligativitatea asigurarii impotriva caderilor de meteoriti peste casele noastre? Ca gem ziarele de informatii cum ca astfel de evenimente sunt foarte probabile?
 • parrerea mea (Vineri, 18 martie 2011, 21:55)

  ovi. [anonim]

  Cred ca o lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor se impunea - sa nu uitam ca suntem un stat sarac, ca multi dintre romani nu prea stiu de asigurari si nici la ce folosesc aceste contracte, ca statul incepe sa isi cam ia 'mana' de pe noi' ("Romania nu este un stat social"), iar natura ne loveste din ce in ce mai des si mai puternic, dar nu in forma existenta. O astfel de lege trebuia gandita, facuta cu raspundere si pentru a ajuta toti locuitorii Romaniei, nu numai o parte a acestora. Dl. Bulugea ne amintea ca a existat o asemenea obligativitate si in trecut, este adevarat, exista o asigurarea prin efectul legii pentru locuinte insa acoperea mult mai multe daune (de ex. cele provocate de ploi torentiale, furtuni, inundatii de orice fel, incendiu, traznet etc.), nu numai cele incadrate la catastrofe naturale. Cei care au comentat inaintea mea, au dreptate, legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor impune o noua taxa pentru unii - unde nu am riscurile cuprinse in lege, nu pot avea contract de asigurare, iar pentru alti obligativitatea unei asigurari.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by