Udrea a precizat ca cei 10.000 de km la nivel national se impart in 20 de pachete, fiecare vizand cate doua judete. Primul pachet aprobat este destinat judetelor Suceava si Botosani. Cele doua judete au fost selectate pentru ca au fost cele mai rapide, dupa cum sustine ministrul. Licitatia aferenta pachetului de drumuri din judetele Botosani si Suceava va fi demarata saptamana viitoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial a hotararii de Guvern.
- "Sunt judetele care au reusit sa trimita cel mai repede documentatiile si cel mai bine intocmite in asa fel incat ele au parcurs toate procedurile necesare. Au fost finalizate evaluarile in Consiliul tehnico-economic al ministerului si in Consiliul interministerial pentru proiectele de investitii care depasesc 20 de milioane de lei. Urmeaza ca si celelalte pachete combinate de cate doua judete sa fie aprobate pe aceleasi proceduri. Ne-am propus ca pana in 28 martie toate judetele sa treaca prin procedurile prealabile, in fiecare zi avem Consiliul tehnico-economic si Consiliul interministerial de doua ori pe saptamana pentru a putea evalua toate proiectele de investitii care sunt trimise catre ministerul nostru din partea autoritatilor publice locale", a afirmat Udrea. Aceasta a mai spus ca pe la mijlocul lunii aprilie toate pachetele de drumuri vor fi aprobate prin hotarare de guvern.
Potrivit HG, vor fi reabilitate DJ Campulung Moldovenesc-Stulpicani, DJ Suceava-Liteni-Dolhasca, DJ Botosani-Curtesti-Cristesti, DJ Iasi-Flamanzi si vor fi modernizate strazile municipiului Radauti si orasului Liteni.
Udrea a mai spus ca au fost finalizate negocierile timp de cateva luni de Guvern cu bancile si companiile din domeniul constructiilor in vederea finantarii programului. In urma negocierilor, investitorii privati s-au aratat multumiti de modalitatea in care Guvernul si Ministerul Finantelor au hotarat sa faca finantarea programului, sutine ministrul dezvoltarii. Potrivit acesteia, discutiile purtate cu partenerii privati se refereau in principal la garantii si termenele la care Guvernul va face platile pe investitiile realizate. Intrebata care sunt aceste termene si garantii, Udrea a raspuns ca "programul se deruleaza pana in 2015, iar termenul de restituire de plata a costurilor lui este 2020. Sigur ca in orice moment, daca economia o permite si bugetul o permite, acest termen se va reduce. Noi vom face o reevaluare a programului si reducerea acestui termen".
"Primul pachet care va iesi in licitatie va arata cat de atractiv este acest program pentru constructori si banci, nu doar pentru Guvern si autoritatile locale".
Cum se deruleaza programul
Desi programul se va desfasura in perioada 2011-2015, platile catre constructori vor fi facute abia din 2013. Pana atunci, executantul va trebui sa asigure din surse proprii costul lucrarilor.
In ceea ce priveste finantarea proiectelor, proiectele incep sa se deruleze din 2011 si urmeaza sa finalizeze lucrarile in 2015, lucrarile de constructie. Plata proiectelor se deruleaza pe intervalul 2011-2020. Finantarea proiectelor se asigura din sume alocate anual, cu aceasta destinatie din fonduri externe rambursabile si nerambursabile, de la bugetul de stat, de la bugetele ministerelor de resort, precum si din alte surse legal constituite.
- Constructorii vor contracta lucrarile si le vor incepe din fonduri proprii sau din imprumuturi bancare garantate de stat. Incepind din 2013, autoritatea contractanta va incepe sa achite contravaloarea acestor lucrari pe masura ce sunt finalizate.
HotNews.ro a prezentat pe larg cum ar putea lasa Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Mediului viitoarelor guvernari o nota de plata de 5 miliarde de euro prin Programul National de Dezvoltare a Infrastructurii.
Prin investitii distribuite pe tot teritoriul tarii statul poate asigura evitarea sau macar minimizarea aparitiei unor astfel de zone.
Acum e drept ca ramane intrebarea cat din aceste investitii este strategie de dezvoltare si cat este interes politic ?
Degeaba asfaltezi local, daca nu ai cu ce ajunge acolo unde e "local"-ul asta... Degeaba asfaltezi drumurile la manastiri si alte obiective turistice daca iti ia o vesnicie sa ajungi la drumurile alea...
Intradevar, autostrada este (si probabil va mai fi ceva vreme) in santier.
In acelasi timp insa "drumurile alea" nici nu au ajuns in stadiul de santier, deci nu vor fi gata maine.
Plus ca aceste drumuri ar putea servi si comunitatile locale ce ar beneficia de o retea mai buna de transport (distributia marfii sau transportul persoanelor).
In acest clasament al 'performantei politicilor de mediu', Romania se claseaza pe locul 45 in lume, din 163 tari analizate.
Islanda, Elvetia, Suedia sunt primele in lume.
Care sunt tarile pe care le-am depasit, aflate in urma Romaniei la politica de mediu si sanatatea naturii?
Canada, Olanda, Australia, Slovenia, Estonia, Polonia, Bulgaria, Israel, Rusia, Turcia, Ucraina, Belgia, Cipru, etc. toate sunt in urma Romaniei.
E clar ca avem idei si intentii bune si ca avem o tara cu o natura foarte frumoasa si generoasa.
Ne trebuie suficiente fonduri pt a pune in aplicare ideile si o parte din aceste fonduri vin de la UE, data special pentru infrastructura.
Daca modernizam drumuri spre site-uri UNESCO cum sunt manastirile din nordul Moldovei, vom avea mai multi oameni care vor cunoaste manstirile, le vom intretine mai usor, vom ajuta la prosperitatea acelor teritorii romanesti.
Nu ma pricep, cred ca aceste drumuri europene nici nu sunt la D-na Udrea ci la D-na Boagiu. In acest caz propunem ca D-na Udrea sa ia si ministerul transporturilor, vad ca se implica totusi in ce face. Sau poate D-na Boagiu va avea o trasarire de orgoliu sa arate ca si ea poate :-)
Modernizare DJ 282 B limita jud. Iaşi – Prajeni – Campeni – Flamanzi km 34+740 – 50+150, judetul Botosani, nu-ti spune nimic ? Iar la DJ 282 Iasi - Botosani ( Tiganasi – Vladeni – Sipote – Plugari – limita cu judetul Botosani), tocmai au inceput lucrarile zilele acestea cu termen de finalizare 18 luni.
Cauta te rog localitatile alea mentionate pe drumul Botosani-Tg. Frumos si ai sa-ti dai seama de eroare. Drumul ala mentionat de tine e pentru cei ce merg la Iasi, nu pentru cei (infinit mai multi) care merg in sudul tarii si vor sa ajunga la E85 (DN2) si care nu au nici un motiv sa ocoleasca prin Iasi. E58 este Botosani - Copalau-Flamanzi-Frumusica-Harlau-Cotnari-Tg.Frumos de unde se poate merge civilizat pe E85). Ala prin Plugari este o diversiune ieftina si va avea impact MINIM asupra economiei judetului.
sa nu se mai faca ! :-)
Moldovenii si Oltenii din fire sunt oameni gospodari si chivernisiti si toti si-ar face o casa mandra, dar daca le face statul drumurile si le da si locuri de munca in sfarsit vor capata ceea ce le lipseste de saracie : DEMNITATEA !
Felicitari, si astept cu placere sa fac un pelerinaj la frumoasele manastiri din Modova, asa cum mi-ar placea sa ma opresc la oltenasii nostri in drum spre Herculane !
Cand da PD, nu-s la fel?
Flutur nu e baron? DE ce nu a avut conntracandidati?
DE ce a fost votat in unanimitate?
E mai rau ca pe vremea PSDului, acum sunt "baronii noi"!
Il votezi, primesti BANI, ca doar sunt din buzunarul lui Boc!
indiferente de ce drumuri vorbim, dar ungurii asteapta continuarea autostrazii mai departe in Romania de multi ani....si o sa mai astepte... pana noi ne miscam intr-o directie normala....
Botosani-Copalau-Flamanzi..ala e drumul VARZA...Ceausescu a facut drum din placi de beton intre BT si Copalau, pt ca tancurile sa mearga pe poligonul de tragere din ultima localitate...nu e nimic rau, doar ca e asa de peste 25 de ani..si are cam 20 de km!!!!!!!!!!!
Orice producator auto poate sa testeze imbinarile la bordul masinii doar parcurgand de 2-3 ori acel drum. Sigur 90% din masinile testate vor avea greierasi in bord!!!
Botosani-Suceava e un drum in care poti sa iti aranjezi parul..asa de sticla e..Camioanele cu pietris de la Siret fac zilnic zeci de ture..partea cu prelata peste pietris e poveste si pietrisul ajunge pe sosea..la o frana poti testa cat de sanie iti este masina!!!!
PS: Pt cei care zic ca se fac drumuri in Moldova.: Suceava-Botosani-Flamanzi-Tg Frumos face parte din E58 ...E=EUROPEAN .care intra in tara pe la Halmeu si se duce pana la Rep Moldova prin Iasi..deci e EUROPEAN fratilor ( romani ! )
Iasi-Flamanzi va scurta drumul din iasi spre botosani cu vreo 15-20 de km..dar doar pt cei care merg spre iasi/botosani dinspre botosani/iasi...ATAT!!!!