Rata somajului a scazut usor in luna februarie la 6,58%, de la 6,75% in luna ianuarie, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), numarul somerilor coborand cu peste 14.600 fata de luna anterioara. In perioada similara a anului trecut, rata somajului era de 8,3%.

Numarul total al somerilor inregistrati in evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca era de 600.308 de persoane la finele lunii februarie, cu 14.668 mai putini decat in luna anterioara. Din totalul somerilor inregistrati, 285.850 au fost someri indemnizati si 314.458 neindemnizati. Numarul somerilor indemnizati a scazut cu 29.648 persoane, iar numarul somerilor neindemnizati a crescut cu 14.980 persoane fata de luna precedenta.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Vaslui (11,66%), Teleorman (11,24%) si Mehedinti (10,33%), in vreme cea mai mica rata a fost in Bucuresti (2,21%).

Institutul National de Statistica (INS) va prezenta in data de 28 martie datele cu privire la rata somajului pentru ultimul trimestru al anului trecut, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM). Ultimele date disponibile ale INS sunt cele pentru cel de-al treilea trimestru din 2010.

La inceputul acestui an, INS a anuntat ca rata somajului, calculata conform Biroului International al Muncii (BIM), a fost de 6,9% in cel de-al treilea trimestru al anului trecut. Datele prezentate aratau ca populatia activa a Romaniei era de 10,18 milioane de persoane, din care 9,48 milioane persoane erau ocupate si 703.000 someri.

Cele doua rate ale somajului nu sunt insa comparabile din cauza perioadelor de referinta si sferei de cuprindere diferite.

INS calculeaza rata somajului trimestrial, dupa un model al Biroului International al Muncii (BIM). Somajul in sens BIM se bazeaza pe cercetare statistica si consta intr-un sondaj desfasurat la domiciliu din care rezulta numarul somerilor si cel al populatiei active. Somerii in sens BIM sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele conditii: nu au un loc de munca, sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani, s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.

Rata somajului inregistrat este calculata lunar de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin raportarea somerilor inregistrati la totalul populatiei active.