Airbus si Tarom vor dezvolta prima retea de biocombustibili pentru aeronave din Europa
Partea de management va fi realizata de o organizatie non-guvernamentala romaneasca, in timp ce Airbus va sprijiini procesul de obtinere a autorizatilor pentru productie. De asemenea, Airbus va coordona evaluarea efectelor produselor de biocombustibil asupra motoarelor si a sistemelor de functionare ale aeronavelor.
In urma studiilor de fezabilitate, va fi determinata capacitatea de productie in Romania.
"Acesta este primul proiect din Europa, care reuneste agricultorii, rafinariile si companiile aeriene, pentru lansarea pe piata a acestui tip de biocarburanti", a declarat directorul diviziei de energii alternative al Airbus, Paul Nash.
Materia prima aleasa pentru acest proiect este de Camelina datorita potentialului sau energetic, al cerintelor reduse de alternare a culturilor, al potentialului ridicat de reducere a noxelor cu efect de sera si a cantitatilor reduse de apa necesare. Camelina este, de asemenea, o planta care provine din Romania, este usor de cultivat si recoltat de catre ferme mici, iar derivatii sai pot fi folositi ca hrana de inalta calitate pentru animale.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Daca aceasta productie de camelina va fi supravegheata si reglementata este ok daca nu vom manca in continuare peoduse agricole din Turcia ,Italia,Franta,Ungaria etc.
Avem pamant bun nedistrus inca de cultivare industriala excesiva. In loc sa se incurajeze si sustina culturile 'bio' vor secatui pamantul cu productii pentru biocombustibili in folosul marilor europei, ca doar d-asta am si fost acceptati in Uniune ca sa ne cumpere ieftin si sa ne 'mulga' cum vor ei. Ei ne cumpara Camelina ieftin la pret impus de ei, iar noi cumparam de la altii mancare proasta si scumpa.
Nu cred, din ce-am vazut, ca exista tara U.E in care fructele si legumele sa fie de calitate mai buna ca-n Romania.
E plin de stiri ce arata ca in Romania se intampla o multime de lucruri bune, doar ca sunt putin mediatizate si e pacat de milioanele de romani cinstiti si modesti care muncesc corect.