Producatorul european de aeronave Airbus, compania Tarom si un consortiu format din mai multi parteneri vor crea o platforma de productie si comercializare a biocombustibililor pentru transportul aerian, potrivit VotreArgent. Va fi prima retea din Europa de productie si comercializare a unor astfel de biocombustibili, iar centrul proiectului se va afla in Romania. Pentru producerea biocombustibilului va fi utilizata Camelina ca materie prima.

Partea de management va fi realizata de o organizatie non-guvernamentala romaneasca, in timp ce Airbus va sprijiini procesul de obtinere a autorizatilor pentru productie. De asemenea, Airbus va coordona evaluarea efectelor produselor de biocombustibil asupra motoarelor si a sistemelor de functionare ale aeronavelor.

In urma studiilor de fezabilitate, va fi determinata capacitatea de productie in Romania.

"Acesta este primul proiect din Europa, care reuneste agricultorii, rafinariile si companiile aeriene, pentru lansarea pe piata a acestui tip de biocarburanti", a declarat directorul diviziei de energii alternative al Airbus, Paul Nash.

Materia prima aleasa pentru acest proiect este de Camelina datorita potentialului sau energetic, al cerintelor reduse de alternare a culturilor, al potentialului ridicat de reducere a noxelor cu efect de sera si a cantitatilor reduse de apa necesare. Camelina este, de asemenea, o planta care provine din Romania, este usor de cultivat si recoltat de catre ferme mici, iar derivatii sai pot fi folositi ca hrana de inalta calitate pentru animale.