Guvernul italian a aprobat miercuri o serie de masuri pentru a restrictiona cumpararea de catre companiile straine de participatii la firme din sectoare strategice, precum energie, aparare, telecomunicatii si cel alimentar, potrivit AFP care citeaza o sursa guvernamentala.

La reuniunea cabinetului, guvernul lui Silvio Berlusconi a dat unda verde unui decret care contine masuri pentru a apara companiile locale considerate strategice. Sursa citata nu a putut preciza insa in ce constau cu exactitate aceste masuri.

Presa italiana, citata de Reuters, arata ca investitorii straini care vor sa achizitioneze companii italiene trebuie sa obtina mai intai aprobarea guvernului. De asemenea, autoritatile acorda puteri sporite autoritatii de reglementare a pietei de capital, care poate solicita clarificari in cazul unei preluari ostile.

Aceste masuri vin in contextul in care Parmalat, cel mai mare producator de alimente din Italia, si Edison, al doilea mare producator de energie, se lupta cu actionarii francezi pentru a pastra controlul asupra companiilor. De asemenea, compania franceza de obiecte de lux Moet Hennessy Louis Vuitton a anuntat recent ca va prelua pachetul majoritar de actiuni al producatorului de bijuterii Bulgari.