- "Colas a obtinut in martie 2009 contractul pentru construirea sectiunii de autostrada Cernavoda-Medgidia. Colas a primit ordinul de serviciu de a incepe lucrarile pe 4 iunie 2009. Initial, proiectul a fost programat sa fie finalizat in doi ani, iar terenurile sa fie puse la dispozitia companiei incepand cu 15 iunie 2009. Din cele 20 de kilometri de autostrada, doar un segment de 5 kilometri a fost pus la dispozitia Colas pe 12 iulie 2010. Incepand cu aceasta data, Colas a mobilizat toate resursele necesare pentru lucrarile de pe aceasta sectiune de autostrada. Pe 22 martie 2011, a fost eliberat terenul si notificata autorizatia de construire pentru o noua sectiune, de data aceasta de 1,2 kilometri. In ceea ce priveste restul de 14 kilometri, traseul ar trebui modificat din cauza descoperirilor arheologice din 2009. Colas asteapta decizia finala privind noul traseu, urmand ca sa i se puna la dispozitie terenul si autorizatia de constructie. Colas colaboreaza activ cu CNADNR pentru a gasi solutii pentru buna functionare a acestui proiect", se arata in informarea transmisa HotNews.ro.
CNADNR sustine, pe de alta parte, de neindeplinirea obligatiilor contractuale. "Masura (n.red. ultimatumul) a fost luata avand in vedere intarzierea firmei in indeplinirea obligatiilor sale contractuale privind activitatea de proiectare si executie a obiectivului mentionat, slaba mobilizare a echipamentelor in santier precum si lipsa unui program de lucrari coerent care sa demonstreze capacitatea sa tehnica si organizatorica de a finaliza lucrarile in termenul prevazut", se arata intr-un comunicat al CNADNR.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a declarat recent ca firma franceza Colas a solicitat suplimentarea valorii contractului cu opt milioane de euro intrucat a schimbat traseul.
"Colas a solicitat opt milioane de euro pentru un proiect pe care nici nu l-au depus inca. Termenul de predare a fost acum trei luni si daca refuza sa lucreze, sa plece acasa. Am observat totusi ca dupa primele mele declaratii au trimis cativa oameni pe teren", a spus ministrul.
"Exista o problema cu una dintre companii, care practic refuza sa lucreze (...) si probabil vom ajunge la solutia extrema, aceea a rezilierii contractului. Vom relansa licitatia daca, si cred ca aceasta va fi solutia, va fi reziliat contractul. Nu putem face curte cuiva care nu vrea sa munceasca in Romania", a declarat Anca Boagiu, la inceputul lunii martie, pentru Stirile Pro TV.
Potrivit ziarului Gandul, intr-o alta declaratie facuta pentru postul national de radio, Anca Boagiu i-a acuzat pe cei de la Colas ca "zac ca o molusca". "Aveau pasaje, aveau viaducte... ea s-a modificat, a devenit o solutie mult mai facila, bazata pe umplutura de pamant. Daca schimba solutia si inseamna in costuri bani mult mai putini si compania imi spune: "Imi dai, in primul rand, 8 milioane, ca am zacut ca o molusca pe contractul asta pana acum si nu am facut nimic" dupa care: "Sa stii ca nu termin proiectul pana in 2013", atunci eu nu inteleg decat ca nu vrei sa lucrezi", a mai declarat ministrul pentru postul national de radio.
- Tronsonul are 20 de kilometri, iar contractul a fost castigat de Colas in noiembrie 2008. Valoarea contractului este estimata la 634,3 milioane de lei.
- Anca Boagiu a declarat pentru HotNews.ro ca unul din obiectivele ministerului pentru 2011 este de a deschide traficul catre litoral la inceputul sezonului estival, cu finalizarea lucrarilor la sfarsitul anului viitor.
E dreptul lui Colas sa lucreze legal. Numai ca la noi se vrea numai smecherie si rezolvari la mica intelegere.
Ce e asa greu sa le puna la dispozitie toate actele necesare, exproprieri, avize si apoi sa-i intrebe de ce nu lucreaza?
-mai cer un ban in plus (trei lulele acolo....8 milioane de euro...numai);
- s-au apucat de vreo doi ani si au putut sa lucreze pe cativa kilometri (vreo 5 parca)...I-au terminat? Pai nu. Pai de ce daca tot erau asa de nerabdatori sa lucreze?
-ameninta ca lucrarile ar putea dura in plus vreo 2 ani pentru restul de 14 (?!?!?) kilometri... De ce or avea nevoie de atata timp...ii poleiesc cu aur.
Cernavoda-Medgidia. Cine a modificat proiectul? Acum sunt doar constructori?
De ce n-a facut o conferinta de presa anul trecut, in care sa comunice adevarul?
Ciudat ca si la ei e cu timpul trece , leafa merge...
Sunt constructor si lucrez de 10 ani in infrastructura.
Dupa ei, coruptia e prea mare si nu merita efortul.
Aici la orice aviz, trebuie sa ungi cu malai.
(Ni)colas Sarkozy - președintele franței
Colaps - în lucrările de construcție a drumurilor din România
daca este guvernul, asteptam niste demisii, daca este firma asteptam niste amenzi usturatoare + o condamnarep entru calomnie.
daca sunt ambii... se impart pedepsele ;)
pana la urma ori astia ori guvernul (guvernul ministerul ma rog) sunt de vina si cineva ar trebui sa plateasca pentru prostia asta
Avem o situatie ciudata, nu sunt cu nimic mai harnici, mai destepti sau mai frumosi, in schimb sunt.....mai disciplinati, ceea ce la noi,........ lipseste.
Credeti voi ca daca cei de la Colas ar fi primit actele necesare(Certificat de urbanism, Autorizatie de constructie, eliberare teren), stateau degeaba, oare nu lucrau, a urmarit cineva contractul ?
Mergeti si vedeti numai ce organizare de santier au la Cernavoda, oare cheltuiau atatia bani.....sa nu lucreze?
Peste tot in lume infrastructura este esentiala, si vedeti ce drumuri au, oare la noi conducatorii nu realizeaza unde suntem ?
Noi ca mai tot timpul ne resemnam si speranta ramane,.....numai la DUMNEZEU.
Doamna ministru sa dispuna macar masuri de asfaltare a portiunii de drum Lehliu Gara - Salcioara,pentru ca,arata ca dupa bombardament,nu poti sa mergi mai mulr de 15 km/h!Sau,acel constructor care a inceput lucrarea,a luat banii si impreuna cu Ministerul Transportului isi bat joc de oamenii din aceea zona?Sa mearga doamna ministru in inspectie pe acel traseu si sa se convinga personal si,sa-i ia in delegatie si pe presedinte,pe premier,pe procurorul general,pe ministrul administratiei si internelor,pe seful SRI si pe Elena Udrea ca sa constate ei,la cald,realitatea jenanta din aceasta tara.
Pentru astfel de lucrari, de importanta nationala, Boagiu ar trebui sa propuna in guvern o ordonanta de urgenta prin care sa se aprobe ca avizul local sa fie suficient pentru demararea lucrarilor pe raza localitatii care l-a dat (comuna, oras), respectiv ca avizul general sa poata fi dat de Consiliul Judetean SAU de Minister.
Cam duce lipsa de idei tanti, si evident este si o problema de sex... n-are c...oa..da :).