Ancheta de conjunctura a INS: Managerii estimeaza o crestere moderata a constructiilor, serviciilor si a industriei prelucratoare in urmatoarele luni
In industria prelucratoare managerii estimeaza cresterea productiei
Managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +23%). In ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucratoare. Pentru unele dintre activitati, respectiv metalurgie, fabricarea altor mijloace de transport precum si fabricarea substantelor si a produselor chimice, se va inregistra o tendinta de scadere mult mai accentuata decat pe total (solduri conjuncturale -28%, -18% si respectiv -17%).
Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza o crestere a acestora in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +18%).
Activitatea in constructii se mentine pe crestere
In constructii, in urmatoarele trei luni, se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +18%) si o majorare moderata a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +9%). Managerii estimeaza relativa stabilitate si a numarului de salariati (sold conjunctural +3%), aceasta tendinta fiind data in special de intreprinderile mijlocii, cu 50-249 salariati.
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, se preconizeaza o crestere a acestora (sold conjunctural +18%).
Afacerile din comert se vor stabiliza in urmatoarele trei luni
In martie, managerii din sectorul comertului cu amanuntul au estimat o relativa stabilitate a activitatii economice pentru urmatoarele trei luni (sold conjunctural +2%). Volumul total al vanzarilor de marfuri va avea tendinta o tendinta de crestere (sold conjunctural +4%), in vreme ce volumul comenzilor adresate de catre unitatile comerciale furnizorilor de marfuri se va stabiliza (sold conjunctural +4%).
Managerii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni o stabilitate a numarului de salariati din acest sector (sold conjunctural +1%), dar si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +40%).
Sectorul serviciilor revine pe crestere
Conform estimarilor din luna martie, cifra de afaceri din servicii va cunoaste un usor avans (sold conjunctural +7%). Numarul de salariati se va stabiliza si in acest sector (sold conjunctural -1%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor avea o tendinta de crestere moderata (sold conjunctural +14%).
Aceste rezultate au fost obtinute prin intermediul anchetelor de conjunctura, in urma estimarilor facute de managerii intreprinderilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice. Anchetele s-au efectuat pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2.151 agenti economici), constructiilor (1.671), comertului cu amanuntul (2.110) si serviciilor (2.546). Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea de estimare maxim admisa sa fie de +/-5% la nivel total sector.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri