Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, sustine ca in acest an, autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare in acest an, exceptand tronsonul de la Cernavoda la Medgidia. Boagiu a precizat ca acest lucru nu inseamna ca lucrarile vor fi finalizate in acest an. "Autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare in acest an, exceptand tronsonul de la Cernavoda la Medgidia. Eu nu am spus niciodata ca finalizam autostrazi, ci doar ca vom da in exploatare. Altceva este sa dai in exploatare, si altceva este sa fie finalizate. Pe Bucuresti-Constanta se circula acum pe doua benzi. Singura problema este Colas, care daca se hotaraste sa munceasca este binevenit, daca nu, este bine plecat", a explicat Boagiu in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

"Autostrada Bucuresti-Constanta va fi data in exploatare in acest an, exceptand tronsonul de la Cernavoda la Medgidia. Eu nu am spus niciodata ca finalizam autostrazi, ci doar ca vom da in exploatare. Altceva este sa dai in exploatare, si altceva este sa fie finalizate. Pe Bucuresti-Constanta se circula acum pe doua benzi. Singura problema este Colas, care daca se hotaraste sa munceasca este binevenit, daca nu, este bine plecat", a afirmat Boagiu.

Autoritatile romane acuza Colas de intarziere in ceea ce priveste indeplinirea obligatiilor sale contractuale. Astfel, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania a transmis, pe 21 martie, firmei franceze un ultimatum pentru a remedia deficientele, pana la data de 15 aprilie 2011. Neconformarea constructorului pana la aceasta data conduce la rezilierea contractului.

Pe de alta parte,firma franceza Colas sustine ca nu a putut lucra din cauza ca nu i-au fost incredintate terenurile si autorizatiile necesare. In cazul a 14 kilometri de autostrada a fost nevoie de modificarea traseului.

Anca Boagiu a mai spus ca 2013 va fi un an "extrem de important pentru infrastructura romaneasca". "Pana in 2013, Romania va avea in plus, fata de nivelul actual, 463 km de autostrada (...) Va fi anul in care vom avea 800 de kilometri de autostrada in exploatare", a mai spus ministrul. De asemenea, ar putea fi anul in care vor fi demarate lucrarile la autostrada Comarnic-Brasov si la tronsonul Sibiu-Pitesti.

  • "Ne-am propus sa facem, in acest an, plati de 500 milioane de euro din fonduri europene"

Ministrul sustine ca va fi mult imbunatatit gradul de absorbtie a fondurilor europene. Deja, gradul de absorbtie a fondurilor europene pe proiecte de transport a crescut de trei ori, in ultimele sase luni, de la 38 de milioane euro la 113 milioane euro. Trebuie precizat ca Romania are de atras peste 4,5 miliarde de euro.

"Ne-am propus sa facem, in acest an, plati de 500 milioane de euro, fata de 113 milioane, pana acum. Pana la sfarsitul lui 2012, vom avea o absorbtie efectiva de 2,7 miliarde euro, iar pana la finele lui 2013, de 3,6 miliarde euro, diferenta urmand sa fie platita pana la finalul exercitiului financiar", a explicat Boagiu.