Din experienta proprie, 95% din insolventele / falimentele firmelor cu credite bancare au o singura cauza: investitiile prost gandite si neproductive. Firme romanesti cu un model de business bun si sustenabil esueaza lamentabil deoarece se lanseaza in proiecte de investitii nebunesti, fara a fi fundamentate, scrie Mihai Marcu pe blogul sau.

Decizia de investitie adeseori este luata de un singur om (asociatul firmei, care este si administrator), fara niciun calcul realist, pe baza domeniilor care sunt la moda zilei (imobiliare, eoliene), indiferent de obiectul de activitate al firmei.

Investitiile facute fara niciun fundament devin apoi pietrele de moara care scufunda firmele: investitia este terminata, banii sunt cheltuiti dar rezultatele intarzie sa apara. Creditele de invesitii trebuie rambursate, banii nu exista, iar de aici pana la insolventa nu mai este decat o chestiune de timp.

Extrem de rar am vazut cazuri cand creditele in default sunt overdraft-uri / linii de credit. Investitiile dupa ureche sunt cele care ingroapa definitiv companiile.

Comenteaza peblogul lui Mihai Marcu.