David Sokol, vazut de multi ca un posibil succesor al miliardarului Warren Buffett la conducerea fondului de investitii Berkshire Hathaway, a demisionat pe neasteptate marti din cadrul companiei dupa dezvaluirea unor informatii cu privire la tranzactiile acestuia pe piata de capital, potrivit The Wall Street Journal. Warren Buffett a anuntat ca demisia a venit dupa ce s-a aflat ca Sokol a cumparat actiuni de aproximativ 10 milioane de dolari in cadrul unei companii chimice, Lubrizol Corp, inainte ca Berkshire Hathaway sa o cumpere, la sugestia lui Sokol.

Buffett a aratat ca David Sokol a cumparat 96.060 actiuni in luna ianuarie, inainte ca Berkshire sa cumpere compania Lubrizol pentru 9 miliarde de dolari. Fondul de investitii a cumparat compania la un pret de 135 dolari/actiune, ceea ce inseamna ca valoarea participatiei lui David Sokol a urcat cu 3 milioane de dolari. Miliardarul a precizat ca nu acesta a fost motivul demisiei lui David Sokol din functiile de presedinte al companiilor MidAmerican Energy si NetJets, care fac parte din fondul de investitii Berkshire Hathaway. In scrisoarea prin care isi anunta demisia, din 28 martie, Sokol declara ca doreste sa investeasca mai mult timp in "resursele familiei".

Intr-un interviu acordat miercuri seara, Sokol a declarat ca demisia sa "nu are absolut nimic de-a face" cu Lubrizol. El a mai precizat ca a decis sa plece din cadrul Berkshire Hathaway inca din urma cu trei ani si i-a declarat lui Warren Buffett ca intentioneaza sa predea conducerea filialelor Berkshire "atunci cand va fi momentul potrivit".

SEC, autoritatea de reglementare a pietei de capital din SUA, analizeaza comunicatul Berkshire si va hotari daca va lansa o investigatie, a declarat o persoana apropiata situatiei.

Berkshire a anuntat in urma cu mai mult timp ca a ales patru persoane din cadrul companiei pentru a il inlocui pe Warren Buffett cand acesta se va hotara sa se retraga, insa majoritatea analistilor il vedeau favorit pe David Sokol.

Dupa demisia lui Sokol, pe aceasta lista au mai ramas Matthew Rose, directorul cailor ferate Burlington Northen Santana Fe, Ajit Jain, seful operatiunilor de reasigurare ale Berkshire, si Tony Nicely, CEO-ul companiei de asigurari GEICO.

Warren Buffett, in varsta de 80 de ani, este cunoscut drept unul dintre cei mai de succes investitori din lume. El este cel mai important actionar al fondului Berkshire Hathaway, pe care il si conduce. Conform Forbes, Warren Buffett are o avere de 50 miliarde de dolari.

Berkshire Hathaway detine actiuni la un mare numar de companii ce activeaza in transporturi, utilitati, comert, fabricarea mobilei, mass media, etc, valoarea totala a activelor administrate ridicandu-se la peste 370 miliarde de dolari. In 2010, fondul de investitii a realizat un profit de aproape 13 miliarde de dolari.