INS: Preturile productiei industriale au crescut cu 0,8% in februarie

de Dragos Comache     HotNews.ro
Luni, 4 aprilie 2011, 10:48 Economie | Companii

Preturile productiei industriale au crescut in februarie cu 0,8% comparativ cu luna precedenta si cu 10,9% fata de aceeasi luna din 2010, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Comparativ cu luna ianuarie, preturile productiei industriale pentru piata interna si cele pentru piata externa au urcat cu 0,6%, respectiv cu 1,4%.

Pe sectoare de activitate s-au inregistrat cresteri de preturi in industria prelucratoare (+0,9%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%) si la distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+0,1%), in vreme ce in industria extractiva preturile s-au redus cu 0,2%.

Pe marile grupe industriale se constata majorari de preturi in industria bunurilor intermediare (+1,8%), industria bunurilor de uz curent (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,6%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+0,6%), industria energetica (+0,1%).

Preturile la producator au crescut cu aproape 11% comparativ cu februarie 2010

Fata de aceeasi luna a anului trecut, preturile productiei industriale (piata interna si piata externa) au avansat cu 10,9%, pe fondul cresterilor din industria prelucratoare (+12,9%), industria extractiva (+8,6%), distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (+7,4%), la productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+1,4%).

Pe marile grupe industriale, cresteri semnificative de preturi se remarca la produsele din industria bunurilor intermediare (+15,5%) si industria energetica (+12,5%). Sub nivelul inregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+8,3%), industria bunurilor de capital (+4,3%) si industria bunurilor de folosinta indelungata (+3,5%).

Indicele preturilor productiei industriale se determina pe baza unui sistem de ponderi constante care se stabileste separat pe destinatii, dupa cum acesta serveste la calculul indicelui preturilor productiei industriale livrata pietei interne sau indicelui preturilor productiei industriale livrata la export. Valorile de ponderare pe destinatii pentru toate nivelele de agregare s-au determinat din Ancheta Statistica Anuala (structurala).

Indicele preturilor productiei industriale pe total (piata interna si piata externa) se calculeaza ca medie aritmetica ponderata dintre indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata interna si indicele preturilor productiei industriale livrata pe piata externa, pe fiecare nivel de agregare (clasa, grupa, diviziune, sectiune, total industrie).


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

433 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Deci... (Luni, 4 aprilie 2011, 11:17)

  Amad [anonim]

  Vom avea crestere economica pe fondul inflatiei.
  Nici cu somajul nu stam rau fata de restul europei chiar daca nu muncesc decat vreo 5 mil. din 10 populatie activa.
  BRAVO INS.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică