Sindicatul de intermediere constituit din Renaissance Capital Limited, EFG Eurobank Securities, BT Securities si SC Romcapital SA va fi intermediarul ofertei publice secundare de vanzare a pachetului de 9,84 % actiuni de la OMV Petrom S.A. Ministerul Economiei a primit sase propuneri de intermediere, iar deschiderea ofertelor a avut loc pe 4 aprilie. Oferta declarata castigatoare a intrunit cel mai mare punctaj total, 92,5 puncte dintr-un total de 100 posibile, sustine Ministerul Economiei. Oferta financiara depusa de ofertantul selectat reprezinta 0,325% din suma totala rezultata din valoarea actiunilor in cadrul ofertei publice secundare.

"Comisia interna, numita prin ordin al ministrului economiei, comertului si mediului de afaceri, impreuna cu Consultantii care acorda serviciile de asistenta juridica in cadrul acestui proces, Societatea Civila Profesionala cu Raspundere Limitata Bostina si Asociatii, a procedat la analizarea conformitatii Ofertelor Financiare cu cerintele Caietului de sarcini si a calculat punctajele totale ale Ofertelor. Oferta care a intrunit cel mai mare punctaj total si care a fost declarata Oferta castigatoare este oferta Sindicatului de intermediere constituit din RENAISSANCE CAPITAL LIMITED; EFG EUROBANK SECURITIES; BT SECURITIES; S.C. ROMCAPITAL S.A., care a fost declarat Ofertant selectat", mai arata Ministerul Economiei.

  • Renaissance este o banca de investitii rusa, BT Securities este divizia de brokeraj a Bancii Transilvania, iar EFG Securities este divizia de brokeraj a grupului elen EFG.

Potrivit acestuia, actiunea a fost finalizata cu succes, avand in vedere ca, la o valoare estimata a tranzactiei de peste 500 milioane de euro, comisionul de succes este de aproximativ 1,6 milioane de euro, cu mult sub estimarile pietei, situate undeva la 4-5 milioane de euro.

In perioada imediat urmatoare, vor avea loc negocieri cu Ofertantul selectat, in vederea incheierii contractului de intermediere.

Anuntul publicitar privind selectarea intermediarului a fost publicat pe 15 martie.

Pana la data de 16 martie 2011, ora 12:00, termenul limita de depunere a ofertelor de intermediere, au fost depuse un numar de 6 oferte din partea urmatoarelor entitati:

* Sindicatul format din: BANCA COMERCIALA ROMANA, J.P. MORGAN, ERSTE GROUP BANK, SSIF INTERCAPITAL INVEST SA;

* Sindicatul de intermediere constituit din: RENAISSANCE CAPITAL LIMITED, EFG EUROBANK SECURITIES, BT SECURITIES, SC ROMCAPITAL SA;

* Consortiu: MORGAN STANLEY & Co International plc, RAIFFEISEN CAPITAL & INVESTMENT SA, RAIFFEISEN CENTROBANK AG;

* Consortiu: NOMURA INTERNATIONAL Ltd, ALPHA BANK ROMANIA, ALPHA FINANCE ROMANIA;

* Consortiu: UNICREDIT CAIB SECURITIES ROMANIA SA, GOLDMAN SACHS INTERNATIONAL, UNICREDIT BANK AG

* Consortiu: UBS Limited, ING BANK NV, ING BANK NV AMSTERDAM -Sucursala Bucuresti.

"Numarul mare de firme specializate participante si anvergura acestora confirma interesul deosebit acordat acestui proces si reprezinta premize incurajatoare pentru realizarea obiectivelor avute in vedere de Guvernul Romaniei de atragere de resurse financiare si consolidare a pietei de capital romanesti", potrivit Ministerului Economiei.

Ministerul Economiei detine 20,6% din capitalul OMV Petrom, iar Fondul Proprietatea are o participatie de 20,11%. Actionarul majoritar al producatorului de petrol si gaze este grupul austriac OMV, cu 51,01% din actiuni.

Guvernul a aprobat, anul trecut, vanzarea pe bursa a 9,84% din capitalul producatorului de petrol si gaze OMV Petrom.