Compania farmaceutica si de igiena americana Johnson and Johnson (J&J) a acceptat sa plateasca o amenda de 70 de milioane de dolari autoritatilor americane pentru a pune capat acuzatiilor de coruptie privind mituirea unor medici din Romania, Polonia si Grecia, se arata pe site-ul Comisiei pentru operaţiuni bursiere (SEC) din SUAAFP. O filiala a grupului a platit cel putin din 1998 comisioane ascunse unor medici greci pentru a alege implanturile chirurgicale ale J&J, unor medici si administratori de spitale din Polonia, care au acordat contracte grupului si unor medici romani care au prescris produse J&J.

Vezi cum arata plangerea SEC in atasament

J&J a acceptat o reglementare amiabila cu Comisia pentru operatiuni bursiere (SEC), platind peste 48,6 milioane de dolari, carora li se adauga o amenda de 21,4 milioane de dolari pentru reglementarea unei plangeri penale anuntate in paralel.

Intr-un comunicat publicat vineri de Departamentul Justitiei, SEC arata ca J&J est acuzata de incalcarea legii privind coruptia in strainatate (Foreign Corrupt Practices Act) platind mita unor medici din mai multe tari europene si comisioane ascunse in Irak pentru obtinerea unor contracte ilegale.

Potrivit SEC, o filiala a grupului a platit cel putin din 1998 comisioane ascunse unor medici greci pentru a alege implanturile chirurgicale ale J&J, unor medici si administratori de spitale din Polonia, care au acordat contracte grupului si unor medici romani care au prescris produse J&J.

Filiale ale J&J ar fi platit retrocomisioane in Irak pentru a obtine 19 contracte in cadrul programului ONU Pentru pentru hrana.

Grupul nici nu a dezmintit, nici nu a recunoscut aceste acuzatii.

Un acord amiabil cu autoritatile britanice, care ancheteaza, de asemenea, aceste fapte este "anticipat", conchide comunicatul.

Vezi cum arata plangerea SEC in atasament