- "(...) asiguratorul Nr. 1 din Romania – compania Astra Asigurari – care, urmarind o politica de “crestere a profitului”, bazata insa pe refuzuri nejustificate de plata a despagubirilor datorate conform politelor de asigurare, forteaza service-urile auto din Romania sa “utilizeze” piese auto de calitate proasta, neagreate de catre Producatorii Auto, criteriul de selectie al pieselor fiind “pretul cel mai scazut” pentru repararea autovehiculelor asiguratilor/pagubitilor indreptatiti", se arata in comunicatul ASSAI.
Asociatia atentioneaza Parlamentul, cu precadere Comisia pentru Buget, Finante si Banci, asupra pasivitatii CSA, autoritate care ar trebui sa arbitreze piata de asigurari din Romania. Potrivit ASSAI, desi numarul reclamatiilor inregistrate la aceasta autoritate a crescut cu peste 30% doar in ultimul an, "nici o societate de asigurari nu a fost sanctionata si descurajata".
Astra refuza plata despagubirilor in cazul reparatiilor din service-urile care nu ii sunt partenere, sustine ASSAI
Contactat de HotNews.ro, Cristian Muntean, directorul ASSAI, a explicat ce reproseaza mai exact asiguratorului Astra.
- "Daca aveti ghinionul sa va fie lovita masina de o alta masina asigurata la Astra Asigurari, in cazul in care nu veti merge intr-un service partener, Astra va refuza plata acestor despagubiri, iar daca mergeti intr-un service partener, acel service pentru a-si primi despagubirea trebuie sa cumpere piesele indicate de Astra", a spus Muntean.
- "Pe langa faptul ca e imoral, exista si o parte de nelegalitate pentru ca masina trebuie adusa la starea si parametrii initiali pe care i-a avut inainte de producerea accidentului, asa este specificat in legislatie. Ei bine, daca masina aceea ar fi iesit cu astfel de piese din fabrica cu siguranta nu ar fi primit certificare de a circula pe drumurile publice", sustine acesta.
1554 de dosare se afla pe rol impotriva Astra Asigurari doar la judecatoria sectorului 3 Bucuresti, sustine ASSAI
Asociatia a mai atentionat ca Astra Asigurari s-ar afla "in Topul Societatilor de Asigurari rau-platnice, doar la o singura instanta judecatoreasca (Ex: Judecatoria Sectorului 3 din Bucuresti), Astra Asigurari figurand cu un numar de 1.554 de dosare aflate pe rol, in perioada 2010-2011 (aprox. 100 de dosare/luna)".
Cristian Muntean recunoaste insa ca "sunt cateva din cele 300 de service-uri ale asociatiei, care au acceptat conventia cu Astra".
- "De ce au acceptat? Nu-si permit sa duca un razboi in instanta cu o societate de asigurari in conditiile in care un proces in Romania dureaza circa 3 ani. Astfel aleg ori sa faca lucrari proaste, ori sa nu mai lucreze deloc cu acea societate. Majoritatea service-urilor din asociatie nu au conventie cu Astra pentru ca ori preferam sa nu reparam ori sa reparam dar sa mergem noi in instanta pentru a primi despagubirile pentru care societatea de asigurari a fost autorizata sa functioneze", a mai precizat acesta.
Pana la publicarea acestui material, oficialii CSA si ai Astra contactati de HotNews.ro nu au facut nici un comentariu
Mitingul de protest va fi organizat marti 19 aprilie 2011, intre orele 10:00 – 12:00, in fata Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – Reprezentanta Timisoara, ulterior protestul ramanand sa fie continuat in fata sediului societatii Astra Asigurari – Sucursala Timis. Orasul Timisoara, sustine asociatia este ales ca simbol, iar Astra este doar un exemplu.
De mentionat ca aceeasi asociatie, ASSAI, a mai initiat si in luna februarie a anului trecut proteste in Bucuresti impotriva CSA si a companiilor de asigurari. Motivul era scumpirea nejustificata a tarifelor RCA dar si lipsa de interventie in general in piata asigurarilor a Comisiei de Supraveghere (CSA).
Service-urile sa refuze sa mai lucreze cu ei, sa vedem ce vor face porcii de la astra, carpatica si euroins.
Oare din ce bani? Se contribuie puternic acolo cu banuti.
DNA-ul nu se sesizeaza?
Apropos, sa vedeti cu asigurarile de case ce poveste e. Totul e la misto, nu ai prea mari sanse sa-ti vezi banii daca ai vreo inundatie.
Ma intreb in cazul unui cutremur major daca vor despagubi pe cineva.
Si inca la Astra este bine, macar se mai plateste ceva, ce ar fi ASSAI sa puna problema despre alti mari asiguratori tolerati de catre aceeasi Comisie, Carpatica, Euroins etc.
CSA aduna cotizatiile de la soc de asigurari, asa ca ei stau pe banii asiguratorilor, de ce sa ii supere cumva, mai ales ca mai primesc si "bonusuri" domnii si doamnele din comisie. Acum ca banii pana la urma sunt de la noi asiguratii asta nu mai conteaza pentru ei...
Singura modalitate de a scapa de aceste chestii ar fi sa nu mai existe asigurari obligatorii si fiecare sa raspunda pentru ceea ce face. Dar nu este posibil la noi asa ceva, deoarece trebuie asigurata o clientela pentru hotii astia iar guvernatii nostri au grija sa le-o asigure pe spatele nostru-vezi asigurarile obligatorii pentru locuinte care mie mi se par o cretinitate sa fie obligatorii, de parca ar plati asiguratorii in caz de dauna.....
In fine sa traiti....cum ati votat!
Cu respect,
Dupa ce am primit raspunsul celor OPC in care mi se comunica ca nu e de competenta lor si fiind informat de timpul de respuns al celor de la CSA, mi-am data seama ca am stat vreo 2 luni fara masina si mi-am bagat picioarele si mi-am facut-o pe casco(1 sapt cu piese de origine cu tot).
Cam asta e marea ASTRA....
..ah, si mi-a venit dupa o luna raspunsul de la CSA in care mi se comunica ca din punct de vedere legal nu au ce sa faca...
Off topic : trebuie rasi cat ma repede acesti securisti din tara asta, si abia acum dupa 20 ani se vede luminita....
Unii Asiguratori platesc prost, tarziu sau deloc.
Unele Service-uri fac treba de mantuiala la preturi foarte mari.
Exista si Asiguratori care impun service-urilor, prin conventie, firma de ddistributie a pieselor de schimb si a materialelor precum si ora tehnica sau manopera.
Adesea sunt inlocuite piese avariate cu piese de producator, net inferioare celor de fabrica din punct de vedere calitativ.
Daca masina iti este prost reparata ce faci?
Te duci la Oficiul pentru protectia consumatorului...
Daca doresti un anumit service auto sa-ti repare masina, iar asiguratorul nu are conventie cu el, scoti banii din buzunar si asiguratorul este “obligat” sa despagubeasca in 10 zile dup ace ii duci devizul de reparatie si semnezi cererea de despagubire.
Asiguratorul poate sa te amane cu plata despagubirii daca in 10 zile de la avizarea daunei i se nazare sa faca investigatii pe cont propriu, si te poate astefel amana trei luni in care tu stai cu masina pe tusa si topai de fericire.
Detalii www.aar-asigurari.ro