Grupul francez Lactalis a anuntat marti ca va face o oferta pentru preluarea actiunilor pe care nu le detine deja la grupul alimentar italian Parmalat, potrivit The Wall Street Journal. Lactalis va oferi 3,375 miliarde de euro pentru pachetul de 71% din actiunile Parmalat, adica 2,60 de euro pe actiune.

Acest pret este cu 21% mai mare decat valoarea medie a actiunilor Parmalat din ultimele 12 luni.

Reprezentantii grupului francez au declarat ca sediul Parmalat va ramane in Italia, insa va fi luata in considerare transferarea unor unitati de productie in Franta si Spania.

Guvernul italian a incercat sa blocheze tranzactia, Parmalat fiind considerata o companie de importanta strategica pentru Italia.

In luna martie, guvernul italian a aprobat o serie de masuri pentru a restrictiona cumpararea de catre companiile straine de participatii la firme din sectoare strategice, precum energie, aparare, telecomunicatii si cel alimentar. Presa italiana, citata de Reuters, arata la acea data ca investitorii straini care vor sa achizitioneze companii italiene trebuie sa obtina mai intai aprobarea guvernului. De asemenea, autoritatile acorda puteri sporite autoritatii de reglementare a pietei de capital, care poate solicita clarificari in cazul unei preluari ostile.

Aceste masuri au venit in contextul in care Parmalat, cel mai mare producator de alimente din Italia, si Edison, al doilea mare producator de energie, se lupta cu actionarii francezi pentru a pastra controlul asupra companiilor. De asemenea, compania franceza de obiecte de lux Moet Hennessy Louis Vuitton a anuntat recent ca va prelua pachetul majoritar de actiuni al producatorului de bijuterii Bulgari.