India a exclus grupurile americane Boeing si Lockheed Martin din cererea de oferte pentru cumpararea a 126 de avioane de vanatoare, un contract estimat la 12 miliarde de dolari, a anuntat joi ambasada americana din New Delhi, care se declara "profund dezamagita", relateaza AFP.

Potrivit unei surse din ministerul Apararii, India a preselectionat avioanele Rafale, ale grupului francez Dassault Aviation, si Eurofighter-Typhoon, produs de consortiul european Eurofighter GmbH.

"Ambasada din New Delhi a fost informata ieri (miercuri, n.r.) ca doua aparate oferite (...) nu au fost selectionate pentru contractul ministerului indian al Apararii", se arata intr-un comunicat al ambasadei SUA.

"Suntem profund dezamagiti de aceasta informatie", se arata in continuarea comunicatului, in care este citat ambasadorul Timothy Roemer. Acesta si-a anuntat tot joi demisia, dupa ce a petrecut doi ani in acest post, la New Delhi.

Boeing a intrat in cursa cu avionul de lupta F/A-18IN Super Hornet, in timp ce Lockheed Martin a propus modelul F-16.

"Ramanem convinsi ca Statele Unite ofera partenerilor sai din aparare din lumea intreaga tehnologia cea mai avansata si fiabila", adauga ambasadorul.

Diplomatul a precizat ca a fost "personal asigurat, de la cel mai inalt nivel al guvernului indian, ca procesul de achizitie a fost si va fi transparent si corect".

Miercuri, grupul suedez de armament Saab anuntase ca India a exclus avionul Gripen.

Si avionul rusesc MiG candideaza pentru obtinerea acestui contract, unul dintre cele mai importante lansate de India in ultimii ani.​